Exercitiul Saber Guardian s-a incheiat cu simularea unui razboi hibrid. "Am trecut la descurajarea agresiunii Rusiei"


Ultimul update: Duminica 23 Iulie 2017 07:34
Data publicarii: Joi 20 Iulie 2017 23:00
Categorie: Stiri actuale

Cel mai mare exercitiu militar condus de americani in partea noastra de Europa se apropie de final. Dupa aplicatiile din Romania si Ungaria, joi, in Bulgaria, a fost organizata cea mai mare simulare a unui razboi de tip hibrid.

Patru natiuni au pus la un loc armamentul si priceperea soldatilor ca sa-si infranga inamicul "ipotetic".

Patru tari si-au adus in poligonul bulgar de la Novo Selo tancurile, blindatele, elicopterele, avioanele si trupele de operatiuni speciale. Pe numai cativa kilometri patrati au pus in practica doua scenarii de razboi unul clasic si altul hibrid, de gherila urbana.

Poate multi s-au asteptat ca exercitiul care inchide Saber Guardian sa fie unul spectaculos din punctul de vedere al numarului militarilor implicati. Au fost doar 100 de soldati, dar totul a constat in complexitatea atacurilor care mai de care mai diverse si care au avut loc toate aproape in acelasi timp.

General Ben Hodges, comandantul Armatei Americane in Europa: "Vreau sa vorbesc despre descurajarea adversarului. In luna iulie a anului trecut, 28 de natiuni aliate au decis sa trecem de la stadiul de a ne apara. la cel de descurajare a agresiunii Rusiei."

Dupa ce trupele aeropurtate si cele speciale au eliberat ostaticii dintr-o cladire asistata permanent de elicoptere de atac, militarii au trecut la faza a doua, cea a razboiului clasic. Tot elicopterele de atac si avioanele de lupta au fost primele care au intrat in focul luptei.

Desi infanteristii au inghitit tone de praf si au stat langa tancurile care trageau asurzitor, cea mai dificila sarcina a fost insa a celor care au asigurat zborul in siguranta a tuturor aeronavelor provenite din mai multe tari si care au folosit munitie de razboi.

Sergent Ryan Keithley, controlor de trafic aerian: "Urmarim tot spatiul aerian si ne asiguram ca toarte aeronavele zboara in siguranta."

La exercitiul de la Novo Selo, militarii au folosit munitie de razboi exact ca in poligonul de la Cincu. A fost finalul unei saptamani in care 25.000 de militari din 22 de tari au luptat cot la cot pe teritoriul Romaniei, Ungariei si Bulgariei.

VIDEO PROTVPLUS.RO