Cum s-a desfășurat primul zbor de antrenament al avioanelor de luptă F-18 la Baza 86 Aeriană Borcea
Americanii vin pe rând în România. Un detaşament al Forțelor Navale, cu 50 de militari şi patru aeronave de luptă F-18, a ajuns la Fetești.
Vor participa la o misiune de antrenament de 10 zile, alături de piloții noștri și vor testa toate scenariile posibile. Iar la noapte, un convoi cu tehnică militară americană va străbate România, de la Arad până la Constanța.
Armata americană a început mutarea trupelor din cel de al doilea Regiment de Cavalerie, din Germania în România.
Colonel Joe Ewers, comandantul Regimentulu al Doilea de Cavalerie SUA: „Soldații noștri pregătesc pentru deplasare blindatele și celelalate echipamente importante ale misiunii. Primii soldați vor ajunge în România în 24 de ore. Pe lângă transportoarele blindate Striker, pe care le vedeți aici, unii dintre cei mai de ispravă tineri și tinere ai Americii au plecat, sau vor porni spre România, în zilele următoare. Aceștia formează elementul central al unei incredibile echipe armate, combinată. Și cu mândrie fac parte din alianță NATO”.
Iar patru aeronavele F-18 Super Hornet care erau staționate în Marea Mediterană la bordul portavionului american Harry S. Truman au primit ordin să plece în România. Au ajuns marți seară la Baza 86 Borcea aflată la nici 100 de kilometri de Marea Neagră. Aici s-au alăturat aeronavelor românești de luptă F-16 care desfășoară misiuni de poliție aeriană.
Primul zbor de antrenament a ținut aproximativ o oră, iar misiunea a fost monitorizată din turnul de control de piloți și specialiști militari români.
Avioanele de vânătoare F-18 Super Hornet pot atinge o viteză maximă de 1.900 de km/h și pot ajunge în doar câteva zeci de minute de la Fetești până la Satu Mare, de exemplu. Cântăresc 14 tone, însă pot fi echipate cu încă 7 tone de armament. Vorbim de 10 tipuri de rachete și mai multe tipuri de bombe.
În următoarele zile și Germania va trimite în România pentru alte zboruri de antrenament trei aeronave Eurofighter Typhoon.