Cum reușea Luminiţa Gheorghiu performanţa de a fi autentică în orice rol ar fi abordat. Ce spun regizorii
Luminiţa Gheorghiu una dintre marile noastre actriţe s-a stins din viaţa la 71 de ani.
Premiată la nivel internaţional pentru interpretarea din "Moartea domnului Lăzărescu", şi extrem de apreciată după "Poziţia copilului" film care a câştigat ''Ursul de aur'', Luminiţa Gheorghiu, a trecut printr-o grea suferinţă.
Vestea dispariţiei, i-a tulburat pe toţi cei care au preţuit-o pentru talentul uriaş, dublat de o excepţională modestie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cu o carieră impresionantă, de mai bine de 30 de ani, Luminiţa Gheorghiu s-a stins discret, aşa cum şi-a trăit viaţa întreagă.
Nouă ne rămân însă zeci de filme.
Un rol excepţional a fost cel al mamei, din filmul "Poziţia copilului", care a câştigat Berlinala.
Cătălin Anchidin, directorul de comunicare "Poziţia Copilului”: ''I-a plăcut foarte, foarte mult rolul. Era îndrăgostită de personajul Cornelia din "Poziţia copilului". Mi-aduc aminte şi acum când pe covorul roşul de la Berlin toată emoţia care zăcea în ea şi bucuria aia ca în sfârşit avea un rol principal care să o pună în valoare şi să arate tot ce putea ea să arate”.
Luminiţa Gheorghiu reuşea performanţa de a fi autentică în orice rol ar fi abordat.
Luminiţa Gheorghiu: ”Talentul trebuie să fie în tine şi să crezi în tine şi partitura..Partitura! Dacă e bine scrisă, te trage după ea. O laudă în plus te responsabilizează şi mai tare. Şi nu ştii cum e finalul”.
Într-un interviu, povestea că în tinereţe, colegii de la facultatea de teatru o apreciau pentru spontaneitate, dar profesorii nu erau prea generoşi cu notele, considerând că nu este suficient de frumoasă. Talentul său a contat însă mai mult. Rolul Catrina, din Moromeţii, în regia lui Stere Gulea, a adus-o în atenţia publicului în 1987.
Stere Gulea, regizor: ”La ani buni după Moromeţii, mi-a spus despre o scenă când vine de la biserică Catrina şi Moromete e în poarta , el o ironizează cu biserica ea şi cu toate şi e o joacă aşa, şi îi pune pierdică şi ea are o reacţie extraordinar de frumoasă aşa..şi mi-a spus că textul pe care la spus atunci, mi-a zis "Ştii, ca textul ăla nu l-am spus bine”.
Luminiţa Gheorghiu s-a făcut însă remarcată după '90 în ceea ce s-a numit "noul val al cinematografiei românești''. Personajul asistentei din filmul "Moartea domnului Lăzărescu" - i-a adus şi recunoaşterea internaţională: la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film din Los Angeles, a primit în 2007, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin.
Cristi Puiu, regizor: ”S-a aflat cumva la originea acestui nou val al cinomatografiei române. A fost cumva ca o punte între cele două momente: cinematografia de dinainte de căderea regimului comunist şi cea de după”.
Viaţa personală a actriţei a fost marcată de grele încercări şi chiar ea declară că ar putea lua locul întâi la capitolul suferinţă. A pierdut doi copii, iar în ultimii ani, a înfruntat, cu discreţie, o boală grea. Dumnezeu să o odihnească în pace!
Sursa: Pro TV
Etichete: deces, performanta, luminita gheorghiu, regizori, cariera,
Dată publicare:
05-07-2021 18:08