Cum putem să refolosim măștile de protecție. Sfaturile unui medic pentru a le dezinfecta
Să nu uităm în această perioadă, când ieșim din locuință, să purtăm măști. Cele mai recente studii spun că măştile chirurgicale pot fi refolosite după igienizare.
O dată pentru a ne proteja de acele particule încărcate cu virusuri, apoi, pentru că ne împiedică să ne atingem involuntar fața, nasul ori buzele.
Măştile ar putea fi refolosite la un moment dat, când se termină cele noi şi nu mai avem altele. Virusul nu persistă mai mult de 4 zile pe suprafaţa măştii, suprafaţă care nu menţine particule, susţine Brânduşa Petrutescu, medic imunolog.
Dr. Brânduşa Petrutescu, medic imunolog: "Punem masca respectiva într-o pungă de hârtie, notăm ziua în care am folosit-o şi să o folosim peste 4 zile."
De asemenea, masca chirurgicală sepoate dezinfecta, prin fierbere, timp de trei minute.
Dr. Brânduşa Petrutescu: "Sunt studii care arată că fierberea 3 minute, la 100 de grade, reduce doar 1% din eficienţa măştilor. Dar să avem grijă să nu le traumatizam în timpul fieberii, punem masca în apă, fierbe 3 minute, apoi o spălam şi o lăsăm să se răcească în apă şi apoi o punem la uscat".
Sau spălam masca de protecţie cu apa caldă şi săpun, apoi o uscam cu fierul de călcat. Nu trebuie să încercăm să o dezinfectăm cu substanţe chimice. Clorul şi alcoolul distrug materialul măştilor chirurgicale. Le lărgesc fibrele. Important este, ca acestea să rămână cu un diamentru de cel mult 2,5 microni - adică un spațiu care să nu permită intrarea picăturilor de salivă.
Cei mai mulți dintre noi își ating involuntar gura, nasul, ochii de 23 de ori într-o oră! De aceea, spălatul pe mâini rămâne sfânt.