Cum putem afla dacă oul vopsit de Paște este proaspăt sau vechi. Testul apei
Joia Mare este ziua în care în cele mai multe case s-au fost vopsit ouă - una dintre cele mai importante tradiții de Paște.
Unii le preferă roşii în amintirea sângelui vărsat de Hristos. Există însă şi destui adepţi, ai culorilor intense.
Indiferent dacă sunt pictate de mână, fierte în coji de ceapă, cu abţibilduri sau au pietre strălucitoare, ouăle se ţin la rece dacă nu sunt mâncate imediat.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
De la bunica până la cea mai mică dintre nepoate, în familia Dinu toate fetele au vopsit anul acesta ouă. Mama a cumpărat toate culorile, de la roşu mat şi până la verde sidefat.
Cu voie bună și multe glume, în mai puțin de două ore platourile s-au umplut de ouă strălucitoare. Vor sta pe masă doar câteva minute cât sunt fotografiate apoi vor fi ţinute în frigider sau în încăperi în care temperatura este de cel mult 14 grade Celsius.
Petru Alexe, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, Galați: "Termenul pe care îl recomandăm este de șapte zile, în condițiile în care ouăle sunt păstrate la frigider. Dar, dacă ouăle sunt cumva fisurate, este recomandat ca maxim în 3 zile să fie consumate".
Nu le păstraţi la căldură pentru că se pot dezvolta bacterii. Specialiştii nu recomandă nici ouăle crăpate, pătate de vopsea.
Dacă nu aveți timp sau chef să vopsiți ouă, în magazine le găsiți gata colorate, simple sau cu model. Atenție însă, pentru a nu avea probleme de sănătate este bine să țineți cont de câteva lucruri atunci când le cumpărați.
- alegeți doar magazinele autorizate
- verificați eticheta, astfel încât produsul să fie în termenul de valabilitate
- nu cumpărați ouă nemarcate, care să nu aibă coaja crăpată
Dacă primiţi ouă dintr-o gospodărie de la țară încercaţi să le verificaţi.
Testul apei va ajuta. Se aşează oul într-un vas cu apă rece. Dacă acesta va sta pe fundul paharului, atunci este proaspăt, dacă este vechi va pluti.
Dacă agitați oul şi înăuntru se aude un zgomot ca și cum aţi agita apa, atunci nu mai este comestibil.
De preferat ar fi să aflați cât de prospete sunt ouăle înainte să le plătiți și să ajungeți cu ele acasă.