Cum pot românii să se folosească de panourile fotovoltaice chiar dacă stau la bloc. Guvernul a emis o ordonanță de urgență
Românii pot monta panouri fotovoltaice și dacă stau la bloc, cu condiția ca amplasamentul să fie făcut într-o altă proprietate a prosumatorului.
În acest caz se va face o compensare între producție/consum pe ambele locații, iar acum va exista și cadrul legal pentru asta, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile care implementează o directivă europeană ce oferă posibilitatea ca românii să monteze panouri fotovoltaice nu doar în locul unde au consumul, ci şi în alte locuri.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
În acest caz, va fi făcută „compensarea pe toate locaţiile beneficiarului, cu condiţia să fie acelaşi furnizor şi acelaşi distribuitor” transmite news.ro.
Ce este directiva Red 2
„Este vorba de implementarea directivei Red 2, din directiva de resurse regenerabile. Practic prin această directivă se stabileşte noul cadru de producere şi promovare în România a energiei regenerabile, atât în cadrul energiei electrice, cât şi în cadrul energiei termice precum şi în transportul de gaze naturale, vorbim de transportul de gaze naturale prin facilitarea transportului în amestec al aşa-ziselor gazelor verzi. În principal, este practic o ordonanţă de tehnică, dar aş vrea să subliniez un punct foarte important prins în această ordonanţă şi sunt convins că venim în sprijinul tuturor românilor care îşi doresc să monteze energie regenerabilă, respectiv panouri fotovoltaice pentru autoconsum. Prin această directivă îşi pot monta panouri voltaice pentru autoconsum, nu numai în locaţia unde e consumul, ci şi în alte locaţii, dacă locaţia principală nu permite, urmând să se facă compensarea pe toate locaţiile beneficiarului, cu condiţia să fie acelaşi furnizor şi acelaşi distribuitor. Într-o arie de distribuţie a unui distribuitor de energie electrică, un beneficiar poate să îşi instaleze mai multe centre de producere a energiei electrice pentru autoconsum şi beneficiază practic de energia produsă ori la o locaţie, ori în mai multe locaţii, dacă decide acest lucru. Venim în întâmpinarea cererilor mai multor consumatori care au venit la Ministerul Energiei, cât şi la Parlament şi le-am spus că prin această ordonanţă de implementare a directivei rezolvăm acest lucru”, a explicat Virgil Popescu, în debutul şedinţei de marţi a Executivului.
Ministrul Energiei a adăugat că „un alt punct important ar fi şi asta este din punct de vedere al contabilizării producţiei de energiei regenerabilă printr-o retehnologizare a unei capacităţi deja existente, prin creşterea capacităţii, diferenţa între capacitatea nouă creată şi capacitatea veche este considerată investiţie nouă, e considerată ca o unitate nouă”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: virgil popescu, energie electrica, panouri fotovoltaice,
Dată publicare:
29-11-2022 15:55