Cum pot fi scoși de pe piață șoferii cu aplicații de tip Uber. Controversele din Legea taximetriei
Guvernul vrea să modifice legea, astfel încât șoferii care transportă clienți prin aplicații precum Uber, Taxify și Clever să poată fi amendați mai ușor și chiar scoși de pe piață, acuză reprezentanții lor.
Un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică schimbă condițiile în care se aplică sancțiunile și ar fi fost cerut de patronatul taximetriștilor, spun cei vizați.
După ce au protestat în stradă, taximetriştii au cerut Ministerului Dezvoltării să modifice legea care prevede ca şoferii prinşi că transportă în mod repetat pasageri ilegal pot fi amendaţi cu până la 5.000 de lei de fiecare dată. Iar ministerul a elaborat un proiect de ordonanţă care prevede, printre altele, eliminarea sintagmei "în mod repetat". În aceste condiţii, şoferii care folosesc aplicaţiile de tip "ride sharing" susţin că pot fi amendaţi foarte uşor şi descurajaţi să mai lucreze în domeniu. Unii angajaţi ai firmelor de taxi salută modificările, alţii nu le susţin.
"Se propune eliminarea expresiei „în mod repetat", de la art. 55, pct. 3, lit. h) din Legea nr. 38/2003 astfel încât, sancţiunea să fie aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea, de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fără respectarea prevederilor" - potrivit OUG privind modificarea Legii Taximetriei.
Taximetrist: Noi plătim o grămadă de bani şi stăm pe stradă precum maidanezii şi câştigăm ce câştigăm.
Reporter: Ei spun că fac ride sharing.
Taximetrist: Și ce-i aia? Furt pe faţă.
"Cred că şoferii nu trebuie amendaţi, doar dat avertisment. Cred că jumătate sunt foşti taximetrişti care nu puteau să ducă banii la plan", spune alt taximetrist.
Uber a anunţat că va comenta zilele următoare proiectul. Reprezentanţii Clever Taxi spun că au fost uimiţi de modificări, în condiţiile în care anul trecut Ministerul Dezvoltării a renunţat la idee şi a lăsat asta la latitudinea Parlamentului.
Mai mult, proiectul respectiv ar obliga trecerea la dispecerate clasice, un pas înapoi pentru transportul urban.
Anca Gherle, manager relaţii instituţionale Clever: "Efectele ar fi întoarcerea la dispeceratele tradiţionale, o soluţie care nu mai este eficientă pentru pasagerii din marile oraşe şi eliminarea de pe piaţa aplicaţiilor fără crearea unui cadru normal de funcţionare a lor."
Proiectul ar putea fi adoptat în următoarea perioadă de guvern.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!