Cum ne imbolnavesc santierele deschise in mijlocul oraselor. Solutia simpla care ar impiedica "otravirea" aerului
Santierele deschise in toate colturile Bucurestiului ne imbolnavesc la propriu.
Spun asta inclusiv expertii Uniunii Europene, care au descoperit ca nivelul de particule mici depaseste norma admisa, iar aerul este de-a dreptul otravitor. In aceste conditii, ameninta autoritatile cu amenzi. O solutie ar fi ca toate santierele sa fie inconjoare de plase ude, care sa retina praful.
Amenintati de Uniunea Europeana cu amenzi de pana la 100.000 de euro pe zi, cei din ministerul Mediului au decis sa lanseze "Politia Santierelor". Joi, de pilda, Garda de Mediu a plecat in control.
Sanctiunile nu sunt retorice. Statia de spalare nu functioneaza, iar santierul nu are o plasa uda care sa retina praful in interior.
Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului: "Panza trebuie udata ori de cate ori se lucreaza pe santierul din spatele nostru."
Ne mutam pe un alt santier, pe care comisarii spun ca l-au inchis initial.
Comisarii Garzii de Mediu au descoperit cu stupoare ca acest santier nu are nicio sursa de apa curenta. Cu alte cuvinte, tot acest praf nu este udat si se ridica in aer, iar noi il respiram.
Praful ridicat de vant poate fi transportat la cativa kilometri si afecteaza astfel zeci de mii de locuitori. Cei care stau la 200 de metri distanta sunt insa disperati.
Din pacate, praful din plamani nu se sterge cu buretele. Din cauza afectiunilor respiratorii, creste rata mortalitatii in special printre batrani si bolnavii cronici.
Florin Diaconu, comisar-sef Garda de Mediu: "Se anunta intre ei. Si-au dat seama ca este ceva si s-au apucat sa faca in jur curat."
Cei care nu vor respecta legislatia vor fi amendati si cu 15 mii de lei. Pana atunci, Bucurestiul ramane cel mai poluat oras din Romania. Pe locul doi este orasul Iasi.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, poluare, amenzi, Garda de Mediu, șantiere,
Dată publicare:
23-04-2015 22:58