Cum mint românii pentru a se testa gratis ca să plece în concedii peste hotare, în timp ce laboratoarele rămân fără teste
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Focşani, Elena Codruţa Neagu, spune că mulţi cetăţeni care doresc să plece în străinătate invocă simptome care nu pot fi verificate de personalul medical, pentru a se testa, gratuit, în spital.
"Foarte mulţi dintre pacienţii care vin în triaj spun că s-au întors de la mare, au avut unele simptome, dar au considerat că e o simplă răceală. Când s-au agravat simptomele, au venit la spital. Mai există o categorie de persoane, cei care vor să călătorească în străinătate şi vin la noi acuzând diverse simptome, ca de exemplu absenţa gustului sau mirosului, pe care noi nu avem cum să le verificăm şi în acest fel reuşesc să îşi facă testul gratis", a declarat managerul Elena Codruţa Neagu.
În ultimele zile, la Spitalul Judeţean a crescut foarte mult numărul de consultaţii acordate pacienţilor care acuză simptome de COVID-19.
Tot aici ajung şi pacienţii depistaţi pozitiv de Direcţia de Sănătate Publică Vrancea la testarea pentru noul coronavirus, care pot refuza internarea, dar trebuie văzuţi, obligatoriu, de un medic.
Doar patru medici asigură actul medical în Secţia de Boli Infecţioase a SJU Focşani, unde sunt trataţi pacienţii cu COVID-19, unul dintre aceştia aflându-se momentan în concediu. Astfel, aceşti medici ajung să consulte chiar şi 100 de pacienţi zilnic.
”Medicii nu mai fac față, sunt extenuați”
"Noi am trimis solicitare la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, precum şi către Ministerul Sănătăţii şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru că avem nevoie de medici. Am trimis solicitare către Iaşi, unde avem doi medici rezidenţi care sunt încadraţi la noi pe post, pentru a ni-i trimite. În prezent, avem trei medici care asigură activitatea medicală pe Secţia de Boli Infecţioase, iar un al patrulea este în concediu de odihnă. De asemenea, avem circa 50 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 internaţi în spital, dar numărul solicitărilor pentru consult din partea persoanelor care acuză simptome de infecţie cu noul coronavirus este foarte mare şi în continuă creştere. Au fost zile în care s-au consultat şi peste 100 de persoane, cu tot cu pacienţii internaţi. Medicii nu mai fac faţă, sunt obosiţi, extenuaţi", a precizat managerul unităţii medicale.
În prezent, la SJU Focşani sunt patru cazuri de COVID-19 în rândul personalului medical, doi medici şi doi asistenţi.
Vineri, în Vrancea au fost raportate 14 noi cazuri de COVID-19, numărul total de îmbolnăviri din judeţ ajungând la 1.702.
85 de persoane infectate cu noul coronavirus au decedat, în timp ce alte 869 de persoane s-au vindecat.
Suceava a rămas fără kit-uri din cauza numărului foarte mare de teste la cerere
În timp ce la Focșani vrâncenii mint pentru a beneficia de testări gratuite, Suceava a rămas fără kit-uri de testare, din cauza numărului foarte mare de teste efectate la cerere.
„Noi nu am estimat testările la cerere pe care le-am făcut în decursul acestei luni şi din acest motiv am rămas, pentru câteva zile, descoperiţi”, a explicat joi după-amiază directorul DSP Suceava, Dinu Sădean.
Acesta a explicat că este vorba despre peste 200 de teste făcute la cerere din momentul în care a intrat vigoare testarea la cerere, din 10-15 iulie şi până în prezent.
Un test Covid-19 făcut la cerere costă în centrele private între 280 și 390 lei, iar rezultatele vin în 2-3 zile.
Sursa: Cristian Anton, Agerpres
Etichete: vacanta, romani, teste, gratis,
Dată publicare:
31-07-2020 18:17