Cum au obținut ilegal doi turci jumatate de milion de euro de la Casa de Asigurări de Sănătate. Au fost condamnați definitiv
Administratorii turci ai unor laboratoare de analize medicale din Capitală și în jur de 20 de medici și asistenti au fost comndamnați definitiv de Curtea de Apel București pentru înșelaciune.
În urmă cu aproape zece ani, au obținut prin fraudă jumatate de milion de euro de la Casa de Asigurări de Sănătate, după ce au decontat 14 mii de buletine de analize de laborator fictive și s-au folosit de numele unor pacienți care nu știau că le sunt folosite identitățile în mod fraudulos.
Patronul și administratorul laboratoarelor Uromed și City Lab, ambii cetățeni turci, au fost condamnați la 5, respectiv 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Ambii au fost declarați vinovați de înșelaciune.
Artizanul fraudei prin care a fost înșelată Casa de Asigurări de Sănătate a municipiului București a fost considerat chiar patronul celor două laboratoare, Dașkiran Semsedin. Fost polițist turc, bărbatul a venit în România după Revoluție și s-a apucat de afaceri. Respectivul a fost dat în urmărire generală pentru că nu a fost găsit la nicio adresă cunoscută.
Acuzați de înșelaciune sau de fals au fost și medicii și asistenții care au furnizat biletele de trimitere emise pe numele unor pacienți reali, dar care nu aveau nevoie de analize. Ca să nu fie prinși foloseau un limbaj codificat. Biletele de trimitere fictive era denumite "bilete extra", "bomboane" sau "burți". Pentru fiecare primeau comisioane din banii plătiți de Casa de Asigurări. 16 dintre inculpați au fost condamnați la pedepse cuprinse între 6 luni și doi ani și jumătate de închisoare, dar cu suspendare.
Curtea de Apel București a decis ca pe lângă condamnarea la pedepse cu suspendare, medicii care au înșelat Casa de Asigurări de Sănătate împreună cu oamenii de afaceri turci să nu mai aibe dreptul de a mai profesa în cabinete sau spitale finanțate din fondul public de asigurări.
Doi suspecți au fost achitați, iar alți trei au scăpat de pedese pentru că li s-au prescris faptele. Însă cei condamnați sunt obligați să achite paguba de peste 1 milion 850 de mii de lei.
Inculpaţii condamnaţi vor putea fi urmăriţi până la limita sumelor la care au fost obligaţi prin sentinţa definitivă. La data la care sumele vor fi colectate de CASMB, de la oricare dintre inculpaţi, acţiunea civilă se stinge, potrivit Curții de Apel București.
Judecătorii au decis și confiscarea de la șapte dintre condamnați a aproape 70 de mii de lei. În plus, medicii și asistentii condamnați la pedepse cu suspendare vor trebui să presteze muncă în folosul comunității.
Oficialii Casei de Asigurări de Sănătate susțin ca toți asigurații au un dosar medical electronic și că o lege din 2003 le permite celor interesați să ceară informații despre actele medicale - trimiteri, analize sau tratamente - decontate din bugetul de asigurări pe numele lor. Cei care descoperă fraude pot sesiza autoritățile.