Prima suspiciune de variolă în România, după 45 de ani, infirmată de Ministerul Sănătății

laborator, medic
Getty

Prima suspiciune de variolă din România, boală total eradicată la nivel mondial în 1977, a fost anunțată, duminică, de un medic din țară. La scurt timp, oficiali ai Ministerului Sănătății au afirmat că este, de fapt, varicelă.

Andi Radu Agroșoaie, medic la Spitalul Rădăuți, în cadrul Secției Boli Infecțioase, a informat, duminică, Ministerul Sănătății cu privire la o suspiciune puternică de variolă, la o femeie în vârstă de 43 de ani, potrivit mesajului său postat pe Facebook.

În cele din urmă, s-a dovedit că pacienta are de fapt varicelă, fapt confirmat și de ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Liliana Curea: Care este situația cu pacienta din Rădăuți?

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății:Pacienta este sub control, primește tratament simptomatic și specific antiviral, este o doamnă în vârstă de 43 de ani care are o formă de varicelă mai serioasă, pentru că la adulți, variola așa se manifestă. Are legătură directă, epidemiologică cu copiii din familie care au avut cu puțin timp în urmă această boală, deci nu este nicun fel de legătură cu variola maimuțelor. În mod evident este vorba despre o formă de varicelă. Am discutat cu șeful secției de la Boli Infecțioase, Direcția de Sănătate Publică a luat legătura cu spitalul și nu avem niciun fel de element care să ne conducă către o astfel de supoziție care ar putea să fie variola maimuțelor.

Citește și
variola maimutei
Variola maimuței: cum se răspândește, ce simptome specifice prezintă și cum se tratează
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Liliana Curea: Se va face vreo anchetă în cazul acestui medic?

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Eu am încercat să discut cu el, era foarte doritor să comunice acest lucru public. Eu cred că trebuie lămurit întâi profesional, spitalul are întreaga autonomie să ia măsurile pe care le consideră necesare și să resolve această problemă. Mie chiar nu mi se pare normal să alertăm populația. L-am rugat să nu o facă, dar se pare că nu a avut foarte mare efect ce l-am rugat eu și, de dimineață am văzut și eu o postare care a generat anumită emoție. Noi am pus la dispoziție nu numai un comunicat de presă ci și un material destul de cuprinzător adaptat după un material al OMS, toată lumea să poată să aibă informații de care are nevoie legate de modul în care această boală se transmite, poate fi prevenită, cum se manifestă și pe cine afectează în Europa, fiind vorba despre o boală care apare, de obicei, în Africa.” 

Comunicatul oficial al Ministerului Sănătății

„Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire. Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, precizăm următoarele:

Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.

Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. 

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței.

Pentru mai multe informații legate de variola maimuței, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția publicului un material recent pe această temă elaborat de către Biroul Regional pentru Europa al OMS.”

România va cumpăra vaccin împotriva variolei maimuței 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Am discutat și noi această problemă în cadrul Mecanismului European de Coordonare pentru Gestionarea Urgențelor de Sănătate Publică. Există o astfel de instituție la nivelul Comisiei Europene, se numește HERA și încercăm prin HERA să avem la dispoziție o anumită cantitate de vaccin pe care să n-o utilizăm pentru vaccinare în masă, dar să poată fi utilizată în cazul contacților unui astfel de caz dacă și în România apare așa ceva. Marea Britanie și alte țări din UE, inclusiv Spania, având în vedere schimburile de persoane cu Africa, au avut în mod tradițional cazuri de import. Acum, aceste cazuri de import, probabil a fost un caz initial sau mai multe cazuri de import care nu au fost diagnosticate, din punctul meu de vedere, sunt sursa acelor îmbolnăviri grupate, care nu sunt sporadice, cu puține excepții. Nu sunt motive de îngrijorare. Există un vaccin special, autorizat în SUA în 2019, asta nu înseamnă că nu se poate folosi și în Europa. Există și vaccinul variolic clasic care previne în bună măsură transmiterea acestei boli.

Marea Britanie a cumparat deja vaccin, iar Spania și-a anunțat si ea intenția, după ce aproximativ 100 de cazuri au fost diagnosticate în toată lumea, iar alte 50 sunt suspiciuni. 

Variola, maladie total eradicată în urmă cu 45 de ani

Variola a fost o boală contagioasă, de natură virotică. Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul secolelor; numai în secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni. Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și au căzut victime acestei boli două milioane. În același an, Organizația Mondială a Sănătății a desfășurat o campanie intensă de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la această boală. În 1977, variola a fost total eradicată; de atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural, potriit Wikipedia.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Variola maimuţei: Peste 80 de cazuri confirmate în 12 ţări
Variola maimuţei: Peste 80 de cazuri confirmate în 12 ţări

Peste 80 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate până acum în cel puţin 12 ţări, informează, sâmbătă, bbc.com, citată de News.ro.

Variola maimuței: cum se răspândește, ce simptome specifice prezintă și cum se tratează
Variola maimuței: cum se răspândește, ce simptome specifice prezintă și cum se tratează

Variola maimuței, o boală rară, întâlnită de obicei în Africa Centrală și de Vest - a fost depistată în ultimele zile în SUA, Australia și în mai multe țări europene, reprezentând, astfel, o răspândire "neobișnuită".

Întâlnire de urgenţă a OMS pe tema variolei maimuţei: 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate în Europa
Întâlnire de urgenţă a OMS pe tema variolei maimuţei: 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate în Europa

OMS se reuneşte vineri într-o întâlnire de urgenţă pe tema noului focar care a izbucnit în Europa, variola maimuţei, o infecţie virală frecventă în vestul şi centrul Africii.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.