Cum au ajuns românii să-și cumpere singuri contoare de consum de energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a schimbat normele în vigoare pentru a le permite consumatorilor și prosumatorilor de energie electrică să-și cumpere singuri contoare de măsurare a consumului.
Contoarele puteau fi cumpărate în cazul în care operatorii de distribuție ″se află în imposibilitatea de a asigura aceste echipamente″, urmând să fie despăgubiți de distribuitori pentru aceste achiziții.
Un producător turc de profil, sub contract cu Distribuție Energie Electrică România (DEER), din grupul Electrica SA, pentru livrarea a câteva zeci de mii de contoare anul trecut, a onorat într-o anumită măsură comenzile distribuitorului român, argumentând prin războiul din Ucraina, secetă și tensiunile geopolitice Taiwan-China, informează Profit.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Criza de contoare a survenit într-o perioadă de creștere accelerată a numărului de români care își montează panouri solare și a puterii instalate în mini-centralele fotovoltaice ale acestora. Potrivit declarațiilor oficialilor ANRE, numărul de prosumatori din România s-a dublat anul trecut și ar putea depăși pragul de 100.000 în 2023.
DEER a încheiat în decembrie 2021, în urma unei licitații, un acord-cadru pe 3 ani în valoare totală maximă de peste 164 milioane plus TVA cu consorțiul format din compania românească Electrogrup, controlată de antreprenorii clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, și producătorul de contoare Luna Elektrik Elektronik din Turcia, pentru achiziția de ″produse și servicii necesare dezvoltării sistemelor de măsurare inteligentă″ a consumului de energie electrică. Acordul-cadru prevede livrări de minimum 121.000 și maximum 528.000 de contoare pe toată durata sa.
Citește articol integral AICI.