Clauzele abuzive ascunse in contracte autentificate de notari. "Mi-a spus hai, semneaza aici, fara sa stiu la ce ma oblig"
Mare atentie daca luati bani de la cunoscuti si nu de la banci. Camatarii pandesc oamenii aflati in dificultate si ii amagesc cu imprumuturi care par legale, pentru ca sunt autentificate la un notar.
Insa contractele ascund clauze abuzive si va puteti trezi executati silit. In toata tara sunt sute de plangeri si exista multi notari cercetati in aceste dosare.
Elena Demergi s-a trezit executata silit de un barbat acuzat de camatarie. Individul i-a promis ca ii aduce blanuri din Turcia pentru magazinul ei. S-a oferit sa plateasca el marfa, urmand ca Elena sa ii inapoieze banii intr-un an. Pentru asta, au mers impreuna la un notar si s-au inteles sa faca un contract de imprumut fara grantie. Insa, documentul semnat avea cu totul alte clauze, spune ea.
Elena, pagubita: "In contract este stipulat ca eu nu garantez cu nimic, niciun bun mobil sau imobil, dar notara mi-a facut o ciorna . Ciorna era in regula, dar cand m-a chemat sa semnez, a pus mana pe partea aia in care scrie garantez cu universabilitatea bunurilor mobile sau imobile si mi-a zis: hai, semneaza aici. Nu mi-a pus in vedere notarul ce anume semnez si la ce ma oblig."
Femeia sustine ca notarita a fost martorul infractiunii de camatarie, pedepsita prin lege. Nu a verificat daca banii au existat in realitate si nici nu a considerat necesar sa ii explice ca a semnat practic o polita de executare silita.
In trei ani, Elena Demergi spune ca a ajuns sa ii plateasca individului 500.000 de dolari, iar acum risca sa fie data afara din casa. Notarita care a incheiat contractul este cercetata si ea pentru complicitate la camatarie.
Adrian Cuculis, avocat: "Dupa parerea mea este si vina celui care perfecteaza aceste contracte de imprumut. Pentru ca persoana care face aceasta tranzactie trebuie sa asiste sa fie de fata la cedarea sumelor de bani. Persoana respectiva ar trebui sa refuze si aici ma refer la notari, perfectarea acestor contracte."
Miruna Popescu, purtator de cuvant Uniunea Notarilor Publici: "Se presupune ca persoanele care vin in fata notarului public sunt persoane majore, cu discernamant si care inteleg clauzele prevazute in actele pe care le semneaza, clauze referitor la care pot oricand sa solicite informatii."
Totusi, legea ii obliga pe notari sa le ceara lamuriri celor implicati, astfel incat sa se asigure ca au inteles ce au citit si accepta efectele pe care contractul de imprumut l-ar putea avea asupra lor.
Numai in ultimul an, in toata tara au fost inregistrate peste 300 de dosare penale pentru camatarie, spun politistii. In multe dintre ele sunt anchetati si notari, banuiti ca i-au ajutat pe camatari.