De ce aleg tot mai mulți asiatici să vină în România. „Aveți inima mare și acceptați străinii”
Numărul asiaticilor angajați la noi cu carte de muncă s-a dublat în ultimii ani. Odată cu venirea lor în țara noastră a crescut și interesul pentru mâncarea indiană, chinezească sau turcească.
Drept urmare, afacerile din acest sector s-au înmulțit considerabil. La fel și evenimentele despre cultura și tradiția lor.
Ghiri este din Jaipur, India, însă de aproape cinci ani locuiește în România. Este inginer chimist la o companie din București și spune că s-a îndrăgostit de țara noastră.
Giri Sisodiya: „Aș spune că, într-un fel, ăsta e destinul meu. Am lucrat și în Dubai și apoi m-am mutat aici. Întotdeauna am lucrat printre oameni străini și pot să spun că românii sunt mult mai primitori, au inima mare și acceptă străinii. Îmi place”.
În timpul liber dă lecții de dansuri bollywood-ene. Acum va avea un atelier la festivalul de cultură asiatică organizat în aceste zile în Capitală. Vizitatorii sunt așteptați cu o mulțime de standuri cu mâncare specifică, dansuri și concerte cu artiști renumiți.
Kana este din Japonia, iar povestea restaurantului la care lucrează a început într-o seară, când a gătit pentru un român, prieten de familie.
Kana Hashimoto, specialist în bucătăria japoneză: „Hai să facem ceva împreună, ceva mic". Așa am început. Am făcut un restaurant mic de sushi și mâncare japoneză. Apoi ne-am extins la un lanț concept de sushi și ramen”.
Victoria Nacă, asistent manager la un lanț de restaurante chinezești: „Avem patru magazine în momentul de față. Căutăm spații să ne mai extindem. Avem și o fabrică din care livrăm pentru supermarketuri. Chiar există cerere”.
Saenuri este din Corea și și-a adus în România toată familia.
Saenuri Park: „Familia mea lucrează în Ploiești. Avem solarii și fermă. Lucrăm cu legume coreene, cu varză coreană, ridiche coreană”.
R: Unde le vindeți?
Saenuri Park: „La coreeni și la români”.
În ultimii doi ani, numărul asiaticilor cu carte de muncă în România s-a dublat și a ajuns la aproape 93.000. Mare parte dintre ei sunt angajați, lucrează în domenii precum turism, livrări sau construcții, însă sunt tot mai numeroase și cazurile în care își deschid propriile afaceri în țara noastră.
Din totalul migranților angajați în România, cei mai mulți sunt turci, nepalezi și vietnamezi care lucrează în construcții, fabrici și restaurante. Indienii care aleg România vin de cele mai multe ori pentru studii, în special medicina.
Sursa: Pro TV
Etichete: migranti, turism, straini, asiatici, myimpact,
Dată publicare:
22-09-2023 20:12