Cum arată Palatul Arhiepiscopal din Constanța după ce a ars. GALERIE FOTO
Poliţiştii constănţeni au început cercetările în urma incendiului de la Palatul Arhiepiscopal din Constanţa şi au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă.
La rândul lor, pompierii au anunţat că incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de o lumânare lăsată nesupravegheată.
„Din cercetările efectuate la locul intervenţiei, cauza probabilă a incendiului este lumânare lăsată nesupravegheată”, a transmis ISU Dobrogea, potrivit News.ro.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a transmis, duminică, faptul că poliţiştii au fost sesizaţi, sâmbătă seara, prin 112, că la clădirea Arhiepiscopiei Constanţa are loc un incendiu.
„La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa, precum şi jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi poliţişti locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Constanţa, pentru asigurarea unui perimetru de siguranţă în vederea unei intervenţii eficiente şi rapide a pompierilor, dar şi pentru restricţionarea traficului rutier, acolo unde situaţia a impus-o”, a transmis IPJ Constanţa.
Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru distrugere din culpă. Ei continuă cercetările în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.
Când a fost anunțat incendiul la mansarda Arhiepiscopiei Tomisului
Potrivit reprezentanţilor ISU Constanţa, incendiul la mansarda Arhiepiscopiei Tomisului a fost anunţat la 112 la ora 21:52.
„La locul solicitării au fost alocate şapte autospeciale de stingere cu apă şi spumă, cinci autospeciale de lucru la înălţime, o descarcerare, patru echipaje SMURD, trei autospeciale operative, o ambulanţă din cadrul Serviciului Judeţean, iar de la Primărie şi de la doi operatori privaţi au venit în sprijin trei cisterne cu apă şi o autospecială de stingere cu apă şi spumă. De la ISU Tulcea, precum şi de la ISU Ialomiţa au venit câte o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o autospecială de lucru la înălţime, dar acestea au rămas în subunităţile noastre pentru alte intervenţii în caz de nevoie”, a explicat sursa citată.
În urma incendiului, nu au fost victime sau persoane care să necesite transportul la spital.
Incendiul a fost localizat la ora 0:02.
„În urma incendiului, a ars mansarda pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi. La ora 1:27 incendiul a fost lichidat, dar echipajele de intervenţie au rămas la locul solicitării pentru îndepărtarea tuturor efectelor negative”, au transmis reprezentanţii ISU Constanţa.
În urma incendiului, o turlă aflată pe clădire, cuprinsă de flăcări, s-a prăbuşit.
La mansardă se aflau în jur de 16 călugări
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a spus că, în momentul izbucnirii incendiului, la mansardă se aflau 15-16 călugări.
„Nu pot să vă confirm vreo ipoteză oficială. Rămâne să vedem dacă instalaţia electrică, un aparat defect, dar avem o variantă pe care o putem exclude. Cineva a sugerat că ar fi vorba de o mână criminală. Nu este vorba de aşa ceva. Personalul catedralei ajunge până la 30 de monahi, în acel moment erau 15-16. Mai întâi au încercat ei să izoleze focul, pentru că la mansardă curenţii de aer erau foarte puternici s-au autoevacuat”, a spus purtătorul de cuvânt.
Eugen Tănăsescu a precizat că la mansardă nu erau documente oficiale.
„Mansarda este din lemn, cam ca la Notre Dame. Acolo erau obiecte personale, textile, mobilă. Nu vorbim de documente oficiale. Vom face un inventar. Tot ce ar putea să le afecteze ar fi apa”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
El a mai spus că toată clădirea este dotată cu stingătoare şi că personalul ISU venea periodic în control şi verifica aceste aspecte.
Nu exista un sistem de detecție a incendiului
Eugen Tănăsescu a menţionat că nu exista un sistem de detecţie a incendiului.
În momentul izbucnirii incendiului, ÎPS Teodosie oficia o slujbă la Catedrala Arhiepiscopală, aflată în apropiere.
Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit în stil neobizantin, în urmă cu aproape o sută de ani.