Cum ar fi luat antrax cei trei bărbați de la ferma din Iași. „Au fost găsite nouă cadavre de bovine”
DSV Iaşi a făcut plângere penală în cazul anchetei epidemiologice care a început în două județe din Moldova. Asta după ce trei bărbați au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu suspiciune de antrax.
Ei ar fi sacrificat o vacă bolnavă, adus de la o fermă. Plângerea DSV îl vizează pe proprietarul fermei, care ar fi anunțat cu întârziere evenimentul.
Ferma din care ar fi pornit suspiciunea se află pe un câmp din comuna Movileni. Aici, un fermier crește în jur de 130 de animale. Ultima dată a cumpărat 30 de vite dintr-o comună din județul Botoșani. Omul spune că după această tranzacție, în ferma din județul Iași au început îmbolnăvirile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Prima dată ar fi văzut o vacă suferindă pe care el însuși cu un angajat a tranșat-o. Cum în timpul sacrificării s-au rănit și au intrat în contact cu sângele infectat, s-a produs îmbolnăvirea. Cei care au fost chemați acum la muncă spun că nu știu nimic despre boală.
Bărbat: „E o suspiciune de antrax, o posibilă boală la animalele astea. Nu ştiu nimic. Eu azi sunt în prima zi. Mi-a zis că a murit un animal pe aici, şi nu numai o vacă, şi capre.”
Reporter: „Când?”
Bărbar: „Nu ştiu, ce au făcut cu ele? Le-au îngropat.”
Mihai Codoroabă, primar Movileni: „Toți trei care sunt internaţi acolo au ceva semne. Aici este un umbrar, dumnealui are concesiune de la primărie pentru pășune. Din cercetări s-ar fi stabilit că au consumat carne.”
În timp ce proprietarul susține că animalele moarte au fost îngropate, nu și tranșate, autoritățile investighează dacă nu cumva carnea infestată a ajuns și pe masa oamenilor.
Reporter: „Carnea a ajuns în sat?”
Proprietarul fermei: „Nu.”
Reporter: „A mâncat cineva din ea?”
Proprietarul fermei: „Nu.”
Reporter: „Dar dumneavoastră şi ceilalţi doi cum v-aţi infectat?”
Proprietarul fermei: „Eu de la taietură.”
Gabriel Ciobanu, director DSV: „Nu se ştie ce s-a întâmplat cu carnea acestor animale pentru că nu erau crotaliate şi destinația cărnii. Erau şi cadavre descompuse, dar şi cadavre cu semne de tranşare în împrejurimi. Au fost găsite nouă cadavre de bovine. Au fost prelevate probe pentru diagnostic.”
Starea pacienților, care au vârstele cuprinse între 40 și 60 de ani, este stabilă, spun medicii.
Florin Roșu, medic infecționist: „Pacienţii au fost evaluaţi, internaţi şi s-a iniţiat tratamentul specific. Unul dintre aceştia a necesitat şi intervenţie chirurgicală. În momentul de faţă, sunt stabili din punct de vedere hemodinamic şi respirator fiind strict monitorizaţi.”
Infecționiștii, dar și medicii veterinari, așteaptă acum rezultatele de laborator pentru confirmarea suspiciunii.
Antraxul este o boală infecţioasă cauzată de Bacillus anthracis, o bacterie rezistentă la tratament, care poate supravieţui în condiţii extreme pentru o perioadă lungă de timp. Boala este foarte gravă pentru oameni. Netratată la timp, poate fi mortală.