Cum alungă spiritele rele și iarna tinerii din Rimetea: Avem și sicriu. Îl înmormântăm pe Dome. GALERIE FOTO
În comuna Rimetea din Alba, tinerii au pus în practică un obicei pentru alungarea spiritelor rele, dar și a iernii. Au participat la un obicei vechi de mai bine de 300 de ani, numit Înmormântarea Fărșangului.
Armele lor? Bicele din care pocnesc pe ulițele din sat, îmbrăcați în haine populare. Fărșangul este tradiția care marchează sfârșitul iernii în Rimetea.
Băiat din alai: „Colindăm tot satul cu un alai colorat îmbrăcați în costume populare. Avem și sicriul,îl înmormântăm pe Dome scăpăm de iarnă. Biciul are rolul să scăpăm de iarnă.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Băiat din alai: “Eu sunt fecior din Rimetea și sunt îmbrăcat în straie populare ce au fost pe vremea aceea, este împrumutat de la bunici."
Din alai nu lipsesc bocitoarele
În pocnete de bici, sicriul care reprezintă iarna este condus prin sat. E pus pe o căruță trasă de un măgar, iar din alai nu lipsesc bocitoarele.
Mihai: „Obiceiul a fost început în jurul anilor 1770-1780, are mai bine de 300 de ani.”
Localnic: "Este vorba că ne despărțim de iarnă. (Reporter: Vin mulți turiști?) Din toate județele din România și din Ungaria și din mai multe țări."
Deak-Szekely Szilard Levente - primar Rimetea: "La începutul alaiului merge preotul, preotul care după ce parcurge toate ulițele la valăul central va rosti un text ironic.”
Alți oameni se costumează în spiriduși și îi pictează pe față pe turiști.
Bărbat costumat în clovn: "Cu ruj, o inimoară ca să vină primăvara să înflorească ca inima omului."
Turiștii sunt fascinați de parada feciorilor de la Rimetea, satul care a fost vizitat și de actorul Jeremy Irons.
Fetiță: „Sunt din Oradea și acest obicei mi se pare foarte frumos și interesant, deoarece vin mai mulți oameni li se întâlnesc și imi place tradiția."
Turist din Oradea: „Vechimea obiceiului, faptul că în jurul unui simbol se adună atât de mulți oameni din atâtea județe și voia bună."
Turistă: "Aproape în fiecare an venim. Deja cunoaștem atmosfera, în general, și satul.”
Turistă din Cluj: "Obiceiul e frumos și e foarte bine că îl respectă și îl mențin în continuare.”
Parada nu se oprește până când fiecare uliță din sat nu e colindată, astfel încât toți localnicii să afle că iarna a trecut.