Cum alegi cea mai bună ofertă de furnizare a energiei electrice, de la 1 ianuarie. Calculatorul oficial ANRE
Consumatorii casnici de energie electrică au posibilitatea să își schimbe gratuit furnizorul de energie în condițiile trecerii de la 1 ianuarie 2021 la prețurile concurențiale. Iată cum pot să aleagă cea mai avantajoasă ofertă.
De la 1 ianuarie, piața de energie electrică va fi liberalizată, iar prețurile nu vor mai fi reglementate de autorități ca până acum, ci vor fi stabilite în mod liber de furnizori, pe baza unei oferte. Prelungirea automată a contractului actual poate însemna în anumite situații facturi mai mari, chiar și cu 25%.
Asta însă numai dacă alegeți să rămâneți la oferta actuală, cu prețuri reglementate de stat. Puteți alege cea mai avantajoasă ofertă de la o serie de furnizori, sau puteți rămâne la actualul furnizor, căruia însă trebuie să îi solicitați o ofertă concurențială.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Reamintim că trecerea unui client casnic de la un furnizor de ultimă instanță la un alt furnizor nu implică costuri suplimentare. Procesul de schimbare a furnizorului este simplu și gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de declanșarea sau parcurgerea acestuia” precizează ANRE.
Mai exact, au loc doar modificări contractuale, scriptice, și nicio modificare în locuință, cum ar fi schimbarea contorului, cabluri, etc. Asta pentru că DISTRIBUITORUL de energie rămâne, în toate situațiile, același care este în prezent în fiecare regiune a țării și doar FURNIZORUL se schimbă- adică acela care introduce energia electrică în rețea, la prețul său.
Astfel, ANRE recomandă clienților casnici să aleagă ofertele concurențiale, toți clienții casnici având dreptul să își schimbe furnizorul de energie electrică în luna ianuarie, precum și pe tot parcursul anului 2021, cu respectarea condițiilor contractuale, în termen de maxim 21 de zile de la data solicitării.
Un comparator al ofertelor, în funcție de preț și modul de contractare se poate accesa chiar pe pagina oficială de internet a ANRE. Autoritatea a pus la punct o aplicație pe pagina de web, unde un consumator poate să aleagă un furnizor, folosind o simulare de ofertă de la toți furnizorii înscriși în sistem.
Pentru aceasta trebuie să intri la ACEASTĂ adresă și să introducă mai multe date, precum consumul din ultima factură și prețul plătit, prețul fix sau variabil (pe luni, de exemplu, în funcție de oferta furnizorului) sau prețul per kilowatt (fix ori diferențiat în funcție de consumul pe anumite paliere orare ale unei zile).
Cum afli dacă deja beneficiezi de o ofertă concurențială
Pentru a afla dacă ai deja contract pe piața concurențială, uită-te pe factura ta! În cazul în care scrie ”Factură piață concurențială” (în cazul facturii Enel, scrie în stânga sus), atunci liberalizarea pieței la 1 ianuarie 2021 nu are niciun impact asupra relației contractuale cu furnizorul.
Dacă în colțul din stânga al facturii nu e menționat ”Factură piață concurențială”, înseamnă că ai contract pe piața reglementată. Poți alege să rămâi cu actualul contract, la preţ de serviciu universal, sau să închei un contract în piaţa liberă, la preț concurențial, în condiții mai avantajoase.
Până la finalul lunii ianuarie, pentru orice ofertă aleasă pe piața concurențială, vei beneficia de prețul aplicat începând cu 01.01.2021, indiferent de momentul ales de tine pentru schimbarea contractului în cursul lunii respective.
Aproximativ două milioane de consumatori se află în prezent pe piața concurențială, potrivit datelor ANRE. Restul de șase milioane (cifrele se referă nu la persoane, ci la la gospodăriile în care locuiesc mai multe persoane, n.r.) vor fi trecuți la serviciul universal, dacă nu optează pentru o ofertă concurențială.