Facturi cu până la 25% mai mari pentru energia electrică. Ce trebuie să știe cei care nu își schimbă contractele

×
Codul embed a fost copiat

De anul viitor ați putea plăti pentru energia electrică chiar și cu 25% mai mult, asta dacă până la sfârșitul lunii ianuarie nu vă schimbați contractul și nu solicitați furnizorului o ofertă concurențială.

De la 1 ianuarie piața de energie electrică va fi liberalizată, iar prețurile nu vor mai fi reglementate de autorități ca până acum, ci vor fi stabilite de furnizori. Prelungirea automată a contractului actual înseamnă facturi mai mari. Pe de altă parte, schimbarea contractului pentru o ofertă mai bună se poate face și online.

De la 1 ianuarie, pe piața de energie electrică vor exista două prețuri: unul universal, pentru cei care nu își reînnoiesc contractele și unul concurențial, pentru cei care analizează ofertele de pe piață și aleg un preț mai bun.

Pentru cei care nu își schimbă contractele, prețul energiei electrice va crește, de la 13%, dacă vorbim de regiunea Moldovei, până la 26%, pentru Banat.

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: „Chiar dacă vorbim de 26%, 20%, impactul în ceea ce privește valoarea netă este între 10 și 15 lei. Aparent nu este o valoare foarte mare pentru o bună parte din populație, dar totuși trebuie să avem în vedere că avem și o populație săracă și pentru care acești bani pot să fie o sumă importantă. La nivelul tuturor furnizorilor am putea ajunge la o cifră de 12 milioane de euro pe lună, care s-ar plăti suplimentar și cu totul necorespunzător.”

Citește și
bani
Cresc facturile la energie electrică, începând de luna aceasta. Taxa de cogenerare, majorată cu 40%

De aceste creșteri ar putea fi afectați peste șase milioane de consumatori, care de la 1 ianuarie vor fi trecuți automat la serviciul universal, un serviciu creat, teoretic, pentru situații de criză.

Silvia Vlăsceanu, Federația ACUE: „Bineînțeles că poate să rămână la același furnizor, doar că acestui furnizor trebuie să îi specifice: „De mâine vreau să fiu trecut pe piața concurențială, vreau să beneficiez de oferta ta de pe piața concurențială”.”

Zoltan Nagy, ANRE: „În decembrie, furnizorii au fost obligați să trimită și oferte și au fost obligați să trimită cel puțin două oferte. În primul rând, să îi notifice pe consumatori care va fi prețul de serviciu universal, preț la care se va continua furnizarea energiei electrice în baza contractului existent și o ofertă concurențială.”

Asociația pentru Energia Inteligentă acuză ANRE că a informat populația despre aceste schimbări mult prea târziu, iar clienții nu au avut timp să analizeze ofertele, până pe 1 ianuarie, așa că au cerut amânarea liberalizării pieței cu șase luni.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Nu mi se pare o soluție viabilă să amânăm liberalizarea cu șase luni. Împreună cu Consiliul Concurenței și ANRE putem împinge furnizorii să intre în normalitate, în așa fel încât să nu îi mai mut direct în serviciul universal, ci să îi mut în piața concurențială. Nu duc omul că vrea, că nu vrea într-un preț mare, ca apoi să aștept ca el să caute un preț mai bun. Acest lucru nu mă face să cred decât că furnizorii nu vor decât să speculeze conservatorismul românilor.”

Gabriel Avăcăriței, redactor-șef Energynomics: „Eu nu aș recomanda nimănui să rămână la acest regim. Normal, pentru că e un cost pe care nu are sens să îl plătești. S-a mai spus o chestiune, că este complicat. Oamenii nu știu și e greu. Pentru cei care folosesc internetul nu este deloc complicat.”

Pentru a nu avea facturi mai mari, ar trebui, așadar, să încheiați un contract nou.

Întâi este indicat să analizați prețurile energiei electrice, cu ajutorul comparatorului pe care îl găsiți pe site-ul anre.ro.

Trebuie să treceți aici câteva informații: consumul, județul din care sunteți, valoarea facturii actuale, chiar și perioada contractului și primiți prețurile de la toți furnizorii din zona dumneavoastră.

După ce ați ales un pachet, puteți vedea tot aici ce documente sunt necesare, le puteți chiar descărca, să le completați și datele furnizorului pe care trebuie să îl contactați pentru a schimba contractul.

Totul durează cel mult 21 de zile și se poate face online sau faceți un drum până la biroul de relații cu clienții. Foarte important: puteți face asta și luna viitoare. ANRE a prelungit perioada pentru schimbarea contractului și beneficiați de prețul concurențial, adică cel mai mic, chiar și pentru luna ianuarie.

Dacă nu sunteți mulțumiți de preț, puteți oricând să schimbați din nou contractul.

 

Cum afli dacă deja beneficiezi de o ofertă concurențială

 

Pentru a afla dacă ai deja contract pe piața concurențială, uită-te pe factura ta! În cazul în care scrie ”Factură piață concurențială” (în cazul facturii Enel, scrie în stânga sus), atunci liberalizarea pieței la 1 ianuarie 2021 nu are niciun impact asupra relației contractuale cu furnizorul.

Dacă în colțul din stânga al facturii nu e menționat ”Factură piață concurențială”, înseamnă că ai contract pe piața reglementată. Poți alege să rămâi cu actualul contract, la preţ de serviciu universal, sau să închei un contract în piaţa liberă, la preț concurențial, în condiții mai avantajoase.

Până la finalul lunii ianuarie, pentru orice ofertă aleasă pe piața concurențială, vei beneficia de prețul aplicat începând cu 01.01.2021, indiferent de momentul ales de tine pentru schimbarea contractului în cursul lunii respective.

Aproximativ două milioane de consumatori se află în prezent pe piața concurențială, potrivit datelor ANRE. Restul de șase milioane (cifrele se referă nu la persoane, ci la la gospodăriile în care locuiesc mai multe persoane, n.r.) vor fi trecuți la serviciul universal, dacă nu optează pentru o ofertă concurențială.

Citește și...
Racordarea la reţeaua de energie electrică, gratuită pentru toţi românii. De când se aplică măsura
Racordarea la reţeaua de energie electrică, gratuită pentru toţi românii. De când se aplică măsura

Începând de sâmbătă, racordarea la reţelele de energie electrică ar trebui să fie gratuită pentru toţi românii. Mai lipsesc însă normele care trebuie emise de ANRE.

Cresc facturile la energie electrică, începând de luna aceasta. Taxa de cogenerare, majorată cu 40%
Cresc facturile la energie electrică, începând de luna aceasta. Taxa de cogenerare, majorată cu 40%

Autoritătea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a crescut taxa de cogenerare, începând cu data de 1 noiembrie. Taxa este plătită de toţi consumatorii casnici sau industriali.

Anunț oficial: cu cât se ieftinește energie electrică pentru populație
Anunț oficial: cu cât se ieftinește energie electrică pentru populație

Tarifele reglementate la energie electrică vor scădea în medie cu 1,89% în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020, urmând ca piaţa să fie complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Recomandări
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%

Autoritățile anunță că le vor da mai mulți bani celor care vor să își cumpere o mașină nouă prin programul guvernamental „Rabla”.

Gara de Nord va fi modernizată:
Gara de Nord va fi modernizată: "Vin după 22 de ani în România, sunt șocat și nici nu mai vreau să pun piciorul"

Gara de Nord, cea mai mare poartă de intare în București, va fi modernizată. Deocamdată a fost lansată licitația pentru acest proiect.

”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni
”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni

Rușii par tot mai aproape de cucerirea Bahmutului, în estul Ucrainei, după ce ar fi cucerit un sat din apropiere. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Ucraina va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri.