Cum a fost umilit un copil român la o școală din Germania. Recția Ministerului de Externe
Un copil român care învață într-o școală din Germania s-a simțit umilit în timpul orelor din cauza profesoarei care l-a pus să vorbească despre hoți, pe motiv că românii sunt cunoscuți pentru asta.
Recția Ministerului de Externe vine la o zi după ce pe rețelele de socializare s-a viralizat cazul elevului român umilit în Germania.
„Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Berlin și Consulatului General al României la Stuttgart, s-a autosesizat în urma informațiilor publicate pe o rețea de socializare, cu privire la un material didactic utilizat într-o unitate de învățământ din Republica Federală Germania, în care era nominalizată expres originea română a unui elev, suspect principal într-un presupus scenariu de furt”, transmite MAE, într-un comunicat de presă.
Mama copilului a postat un mesaj pe Facebook în care a povestit că, în timpul orelor, profesoara ar fi vorbit despre furt și i-a acordat elevului român rolul de „suspect”.
„În acest context, reprezentanții oficiului consular au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă reprezentanții conducerii instituției germane de învățământ din orașul Vaihingen an der Enz, în vederea obținerii unor informații oficiale cu privire la datele publicate în materialul respectiv, precum și la circumstanțele care au stat la baza publicării și utilizării sale în procesul didactic”, explică MAE.
Făcând referire la exercițiul pe care l-a făcut profesoara, MAE a precizat că „textul publicat era utilizat la nivelul școlii în cadrul unui curs de educație civică destinat combaterii prejudecăților asociate apartenenței la anumite comunități, regiuni sau națiuni”.
Conducătorul unității de învățământ și-a exprimat regretul profund pentru interpretarea respectivului material didactic în sensul propagării și amplificării unor percepții discriminatorii, care ar fi întru totul contrare obiectivului vizat de programa școlară și de întregul sistem educațional german.
„Prin urmare, persoana în cauză a precizat că a fost demarat un proces de consultare cu autoritățile din sistemul local de educație, care coordonează metodologic activitatea didactică la nivelul școlii respective, în vederea elaborării și transmiterii unui document scris cuprinzând poziția oficială a părții germane cu privire la acest subiect”, arată MAE.
MAE menționează că la nivelul Consulatului General al României la Stuttgart nu au fost primite solicitări de asistență consulară cu privire la acest subiect.
„MAE condamnă orice formă de discriminare pe bază pe cetăţenie, încălcarea principiilor şi a normelor universale şi europene care privesc egalitatea de tratament și reamintește că și-a asumat un rol activ în promovarea şi implementarea măsurilor destinate să prevină şi să sancţioneze orice formă de rasism, xenofobie, discriminare sau intoleranţă”, mai transmite Ministerul de Externe.