Cum a ajuns păstrăvul de apă dulce să trăiască în Marea Neagră. Carnea lui este roz
Știm cu toții că păstrăvul este un pește de apă dulce, care preferă zonele reci, montane. Este găsit uneori și în Marea Neagră.
Ajunge acolo pe Dunăre și stă aproape de mal, unde apa nu este atât de sărată. De altfel, cercetătorii din Constanța au arătat că păstrăvul poate trăi și în condiții marine.
Un exemplar de păstrăv a fost capturat chiar zilele trecute, la Agigea. Pescarul l-a eliberat în mare, pentru că specia este protejată de lege.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: Unde ați prins?
Matei Datcu, pescar: „Destul de la mal, adică 300-400 de metri de mal. Cred că avea un kilogram. L-am mai prins în anii trecuți”.
Cu câteva luni în urmă, un păstrăv a fost prins și în Portul Tomis. Pește de apă dulce, păstrăvul ajunge la noi în mare din râuri. Cel prins avea o înotătoare roșiatică, un semn distinctiv al păstrăvului somonat. În ferme, acesta capătă culoarea de la o mâncare specială care îi face și carnea roz. În mediul natural, culoarea vine de la crustaceele cu care se hrănește.
Reporter: Practic găsim păstrav în Marea Neagră?
Victor Niță, cercetător INCDM: „Da. Specia salmo labrax. Păstrăvii, majoritatea speciilor, sunt adaptabili de la mediul dulcicol la mediul salmastru”.
Adrian Bîlbă, consilier Agenția Națională pentru Pescuit: „Foarte mulți pescari spun că au găsit păstrăvi, au capturat păstrăvi în Marea Neagră, de ani de zile au tot găsit”.
În această perioadă găsim păstrăvul de Marea Neagră în zonele unde apa este turcoaz sau mai deschisă la culoare. Îi place apa mai rece, până în 10 grade Celsius, cu o salinitate mai scăzută.
Potrivit cercetătorilor, salinitatea mării depinde de debitul Dunării și de curenți. Astfel, dacă fluviul este umflat, aceasta scade, ceea ce permite unui pește de apă dulce, cum este păstrăvul, să supraviețuiască.
În 2021, cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa din Constanța au arătat că păstrăvul curcubeu poate să trăiască în Marea Neagră. Au crescut timp de șase luni puiet în niște bazine cu apă din mare.
Magda Nenciu, cercetător INCDM: „Am înregistrat un ritm de creștere de patru ori mai mare comparativ cu cel din fermele de munte”.
În Marea Neagră, ferme de păstrăv există pe coasta Turciei.