Buna Vestire, sărbătorită în toată țara. Romanii au încins grătarele pentru dezlegarea la pește
De Buna Vestire, la Tismana, în Gorj, sute de porții de păstrăv cu mămăliguță au fost pregătite de autoritățile locale pentru a fi oferite participanților la un bâlci cu tradiție din zonă.
Au fost pregătite peste 700, iar oamenii au stat la coadă zeci de minute .
La Galați oamenii au ieșit în natură ca să profite de vremea frumoasă. Au încins grătarele pe care au fript pește, dar și mici sau cârnați.
Gorj. Păstrăvul provine de la crescătoriile din zonă. Pentru pregătirea sutelor de porții, bucătarii s-au apucat de treabă încă de la primele ore ale dimineții.
Bărbat: „E foarte frumos, e sărbătoare, e sâmbătă, toată lumea să fie mulțumită, fericită”.
Localnicii au stat aproape o oră la rând pentru a primi o porție de pește cu mămăliguță.
Femeie: „Sunt în Târgu Jiu de 50 de ani, dar nu o să uit niciodată bunătatea de la Tismana – are gust unic – e super”.
Bărbat: „Sărbătorile, că atât au mai rămas la români, doar sărbătorile”.
R: Faceți și acasă?
Bărbat: „Nu, nu, că suntem în post”.
Cei care au mâncat au fost mulțumiți și au spus că peștele este mai bun ca cel de acasă.
Galați. La Galați oamenii au sărbătorit Buna Vestire în natură cu prietenii și familia, iar unii dintre ei au încercat să pună pe grătar chiar peștele prins de ei.
Pescarii au încercat să aibă cele mai bune capturi pentru a avea și cel mai gustos preparat.
R: La ce dați?
Pescar: „Clasic, mămăligă, porumb, nimic special. Crap din noua populare și câțiva carași. Vor fi eliberați că-s micuți”.
Ziua de sâmbătă a marcat și începutul întoarcerii păsărilor migratoare din țările calde.