Culoare verzi pentru turiștii vaccinați, propunere în negociere între România, Israel și Grecia
Cei vaccinați ar putea ajunge mai uşor în destinațiile dorite. Ambasadorul Israelului la București confirmă că responsabilii încearcă să încheie un acord bilateral, care ar permite reluarea turismului între țări.
Și autoritățile elene sunt dispuse să intre la negocieri, pentru ca românii vaccinați să poată ajunge mai ușor pe plajele grecești. Israelul și Grecia au semnat deja un astfel de acord reciproc. La nivelul Uniunii se poartă discuții pentru o reglementare unitară între statele membre, cu condiția să nu fie îngrădită libera circulație.
Autorităţile elene au semnat deja două acorduri pentru "culoarele verzi" cu Serbia şi Israel. Prin aceste parteneriate se recunosc adeverinţele de vaccinare. Statele semnatare oferă acces mai uşor pentru cetăţenii vaccinaţi, fără carantină sau alte teste. Grecii vor să încheie o înţelegere asemănătoare şi cu România, pentru a primi turişti vaccinaţi, de la noi. Va fi însă puţin mai greu, pentru că ambele țări sunt membre ale Uniunii.
Georgios Stafylakis, directorul biroului de turism din Grecia: „Sunt gata să accept orice cerere din partea prietenilor noştri din România.. Aș vrea să văd că se întâmplă asta, cred că e direcţia corectă."
Bineînţeles că cei vaccinaţi vor avea dreptul, cel mai probabil, să ceară mai puţine proceduri. Cred că e ceea ce trebuie făcut, dar este decizia ministerelor.
Acum, Grecia îi primeşte doar pe cei care călătoresc din motive întemeiate: interes de serviciu, de sănătate sau pentru cei cu familii acolo. Cei care intră în ţară trebuie să stea în izolare 7 zile.
Peste 1,4 milioane de români şi-au făcut vacanţa în 2019, în Grecia, ceea ce ne plasează pe locul 6 în topul turiştilor din Republica Elenă. Ai noştri au cheltuit acolo aproape o jumătate de miliard de euro, aşadar reprezintă o ţintă importantă pentru grecii care trăiesc, în bună măsură, din turism.
„Dacă va exista varianta asta fără carantină poate că de ce nu, adică ar fi o destinaţie drăguţă pentru o vacanţă" spune o turistă.
„Creta, Mikonos, am fost de obicei, nu ştiu, mi se pare o destinaţie foarte faina pentru tineri" spune altcineva.
Şi românii din Grecia îşi pun speranţe într-un viitor acord între cele două ţări.
Otilia are o tavernă pe insula Thassos.
„Sunt convinsă că ne vom vedea curând în condiţii mult mai relaxate. Vă îmbrăţişez cu drag şi dor de dumneavoastră, de vacanţele petrecute alături de noi" a transmis ea.
Cât stau în medie israelienii în România
Şi autorităţile israeliene sunt interesate de un acord cu România, pe modelul celui făcut cu grecii. Mai ales că după Germania, Israelul este ţara care aduce cei mai mulţi turişti la noi: peste 234.000 ne vizitau anual tara, înainte de pandemie. Iar în 2019 au cheltuit la noi 1,2 miliarde de lei. Jumătate dintre israelieni au primit deja prima doză de vaccin.
David Saranga, ambasadorul Israelului în România:
„Noi am intrat în discuţii cu partea română şi aşteptăm răspunsul. Orice acord la care vom ajunge o să fie reciproc, tot ce guvernul israelian va cere din partea României sau Greciei sau altui stat va fi reciproc şi invers."
Sejurul mediu al unui israelian în România durează 5 zile şi costă 580 de euro. La aceşti bani se mai adaugă 100 de euro pe zi, pentru mâncare şi diverse cumpărături.
Călin Ilie, președintele FIHR: „Israelul reprezintă pentru noi a doua țară sursă. Piaţa este extrem de importantă mai ales pentru partea de turism urban, extrem de afectată în aceste zile, şi salutăm această iniţiativă”
Uniunea Europeană vrea să se asigure însă că nu va fi îngrădit accesul la libera circulaţie al cetăţenilor.
Până acum autorităţile elene şi spaniole au insistat la Comisia Europeană că ar trebui să reglementeze modul în care pot călători dintr-o ţară în alta, cei care se vaccinează. Înainte de acordurile pentru culoare verzi, a fost adus în discuţie paşaportul de vaccinare. Însă state din afara Uniunii pot decide să condiţioneze accesul, exclusiv, în baza dovezii de vaccinare.