Europa se relaxează. Ce restricții s-au eliminat în Bulgaria, Grecia și Italia

02-02-2021 07:50


După luni întregi de carantină, Europa dă semne că revine la viaţă - pentru că măsurile draconice impuse de guverne pentru limitarea răspândirii COVID-19 au avut succes, dar şi datorită campaniilor de vaccinare.

 

Bulgarii au voie, de ieri, să meargă la mall, la cinema sau la sala de forţă.

În mare parte din Italia, autorităţile au permis deschiderea restaurantelor, dar şi a muzeelor.

Iar în Grecia, deşi multe restricţii rămân în vigoare, elevii au început să meargă la şcoală, de ieri.

În Bulgaria, autorităţile au ridicat ieri o parte dintre restricţiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus. După două luni, s-au deschis mall-urile, cinematografele şi sălile de sport.

Vizitator sală sport: „A fost cea mai bună veste. Mie personal mi-a lipsit mersul la sală foarte mult pentru că e felul meu de a mă exprima şi stilul meu de viaţă."

Pe de altă parte, însă, bulgarii nu mai au voie să folosească eşarfe sau viziere din plastic pentru a se feri de coronavirus - măştile medicale au rămas singura măsură de protecţie facială permisă în spaţiile publice.


Şi în mai multe regiuni ale Italiei au fost eliminate unele restricţii, după ce aproape toată ţara a trecut în zona de risc galbenă, semn că riscul de infectare este unul redus. Doar Sicilia, Sardinia, Umbria şi Puglia au rămas în zona portocalie - risc mediu de infectare. În restul ţării, magazinele şi-au deschis porţile, iar barurile şi restaurantele pot primi clienţi până la ora 6 seara.

Giulia Marcelli, locuitoare a Romei: „E minunat. Abia aşteptam asta, la prima oră a dimineţii am venit aici cu tatăl meu ca să bem un cappuccino şi să stăm la o masă afară."

Marcel Antonio: „Putem să ieşim din nou, să ne întâlnim cu prietenii cu care nu ne-am mai văzut de câteva luni deja, din cauza restricţiilor. Acum, cel puţin, putem să stăm afară, să luăm o gură de aer, aşa că e foarte plăcut."

La fel de fericiţi sunt proprietarii de restaurante şi angajaţii lor.

Elsafty Rashad, chelner: „În sfârşit, putem să respirăm din nou după toată perioada asta de stat acasă, acum deschidem restaurantul. Fără să muncim... statul acasă în fiecare zi e ceva dificil pentru tinerii care muncesc, care trebuie să plătească chiria şi toate celelalte."

Celebrele muzee de la Vatican au permis accesul primilor vizitatori, după trei luni în care au stat cu lacătul pe uşi. Cu toate astea, nu au fost mulţi doritori să le treacă pragul. Cei care au făcut-o nu au avut însă motive de regret.

Julia Lammer, turistă din Austria: „Cred că a fost o ocazie unică în viaţă să vedem (muzeul) atât de pustiu. Am locuit aici multe săptămâni şi ne-am gândit că ăsta e momentul să îl vizităm. Sunt foarte încântată să văd muzeul deschizându-şi porţile din nou."

În Grecia, o parte dintre elevii de liceu s-au întors în şcoli, după mai bine de 10 săptămâni de stat acasă, în ciuda faptului că celelalte măsuri de restricţie rămân în vigoare. Şcolile elementare deja au reluat cursurile.

Evgenia Leivadia, director de școală: „Părinţii vor ca toţi copiii lor să ştie că merg într-un mediu sigur, pe care noi l-am asigurat, şi vor să deschidem şcolile. Lucrurile au mers bine cu învăţământul online, dar au fost şi probleme mari. Clasele nu pot fi înlocuite de un computer."

Şi alte ţări europene se pregătesc să elimine treptat măsurile de carantină sau restricţiile, semn că rata de infectare cu noul coronavirus este în scădere.

Austria a anunţat că va deschide magazinele, muzeele şi grădinile zoologice. Iar în Olanda, autorităţile vor să permită deschiderea magazinelor ne-esenţiale de săptămâna următoare, dar cu limite - clienţii vor comanda online şi vor primi cumpărăturile la uşa magazinului.


VIDEO PROTVPLUS.RO