Culesul de scoici și rapane din Marea Neagră a fost suspendat temporar. Toate au fost retrase de pe piață
Este alertă pe litoral! Autoritățile sanitar-veterinare au suspendat temporar culesul de scoici și rapane din Marea Neagră. S-a ajuns aici după ce în apă au fost descoperite concentrații mult prea mari de alge cu potențial toxic.
Fructele de mare ar putea fi periculoase pentru consum, dar singurul laborator din țară în care acestea ar trebui analizate este închis temporar. Așadar nu se știe când va putea fi reluată recoltarea moluștelor. Până atunci, restaurantele se vor aproviziona din Grecia şi Bulgaria.
În probele prelevate de Direcția Sanitar Veterinară Constanța pe 29 și 31 mai au fost detectate valori de 20 de ori mai mari decât cele normale în cazul unor alge cu potențial toxic.
Corina Ivanciu, directoarea ANSVA Constanța: „Este un fel de plăntuță care trăiește în apă și în anumite perioade ale anului poate să aibă înfloriri. Dacă depășește anumite valori există posibilitatea, dar nu confirmarea certă, că am avea biotoxină în moluscă.”
Mihaela Mureșan, biolog GeoEcoMar: „Anumite organisme, cum sunt și midiile, filtrează din apă, iau acest fitoplancton și poate avea efecte toxice asupra midiilor, dar și asupra oamenilor care consumă aceste midii.”
Totuși, specialiștii spun că nu există date care să arate sigur că midiile și rapanele sunt toxice în perioadele în care algele se înmulțesc în exces.
Răzvan Popescu Mirceni, biolog: „Trebuie măsurat acest interval de concentrare să vedem există, cât există și dacă este periculos.”
Astfel, moluștele ar trebui analizate în laborator. Doar că singurul acreditat din România este în renovare. Între timp, ANSVSA a suspendat temporar culesul lor.
Nimeni nu are voie să recolteze midii și rapane de la Năvodari până la Vama Veche, deocamdată pe o perioadă nedeterminată. Iar toate fructele de mare care au fost culese în perioada 26 mai – 3 iunie au fost retrase de pe piață.
Sorin Mănăilă, președintele ROMFISH: „Noi am venit cu o soluție să facem aceste analize în alte țări UE, în laboratoare acreditate, cel mai aproape ar fi Bulgaria. Rapana și midiile erau așa ca un colac de salvare pentru pescari.”
Specialiștii ANSVSA Constanța speră să poată duce midiile și rapanele la analize săptămâna viitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, litoral, ansvsa, alerta, scoici, rapane, toxic,
Dată publicare:
06-06-2024 17:51