CTP: PSD să nu mai guverneze în această ţară. Astăzi s-a întâmplat ceva istoric

×
Codul embed a fost copiat

Invitat în platoul Știrilor Pro Tv, gazetarul Cristian Tudor Popescu radiografiază evenimentul zilei, și anume, trecerea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Andreea Esca: "Cabinetul Dăncilă a căzut joi în Parlament. Cum am ajuns în această situaţie, mai ales că social democraţii vorbeau despre cel mai grozav guvern, cel mai apropiat de oameni şi cu cea mai mare susţinere."

CTP: "Cred că chiar unii dintre pesediști, după cum s-a văzut, în ultimul moment au ieşit la scenă deschisă şi au votat când consemnul era să rămână în bănci, Asta a contat, cred, pentru cei care au votat după aceea. Era un semn important că trei pesediști încalcă consemnul. Cred că, în Parlament, pur şi simplu şi-au dat seama mulţi dintre aceşti parlamentari că nu mai rentează Dancila. Pesediștii, de pildă, s-au gândit: unde mergem noi cu Dăncilă? Unde mergem noi, la alegerile locale, la alegerile de anul viitor? Pentru că e clar că nu are portanță persoana respectivă, nu le inspiră încredere, nu le asigură faptul că vor câştiga."

Andreea Esca: "Adică, pentru ei, nu credeţi că a fost niciodată o continuatoare a lui Liviu Dragnea?"

CTP: "A fost vorba doar de un grup care s-a strâns în jurul ei. O camarilă cu care ea a încercat să controleze, dar ea nu a avut un control real asupra întregului partid aşa cum a avut Dragnea."

Citește și
CTP
CTP, după eșecul Rovanei Plumb: "Dăncilă va rămâne pe scaunul acela, de unde nu va putea fi decât descarcerată"

Andreea Esca: "De ce? Nu are forță sau cum nu i-a convins?"

CTP: "Nu e, cum spunea domnul Ponta, nu e adecvată. Pentru mine, prezenţa acestei doamnei în fruntea Guvernului României a fost o insultă din punct de vedere uman şi intelectual, vreme de aproape doi ani de zile cât a stat acolo.

Acest personaj incompetent, incult, care nu a făcut altceva decât să citească de pe hârtie. Asta a făcut şi acum. Se mai ducea în bancă, mai primea instrucţiuni pe telefon ce să mai spună, ce să mai răspundă. Venea şi mai trimitea o tură, mai dădea o lectură de insulte. Asta a fost o greşeală enormă. Spuneaţi de ce nu e potrivită Dăncilă? Pentru că nu a dus-o capul niciodată. E o greșeală imensă să te apuci să insulţi pe toată lumea. I-a luat la rând, pe Tăriceanu, pe Ponta, pe Orban, ce a prins."

Andreea Esca: "Când a lăsat-o Liviu Dragnea în post, el s-o fi gândit că vom ajunge aici cu ea?"

CTP: "Nu cred, nu cred că Dragnea s-a gândit că ea îşi va lua rolul atât de în serios. Nici eu nu m-am gândit. După alegerile din 26 mai, am crezut că femeia se duce acasă. Ei bine, nu. Iată că a încercat, într-o inconştientă, şi a reuşit să continue opera de distrugere a PSD-ului iniţiată de Drganea. A reuşit, mult.

Andreea Esca: "Și acum credeți că putem vorbi de o victorie a Opoziției sau de un eșec al lui Dragnea?"

CTP: "Nu asta e problema, eşecul lui Dragnea sau victoria Opoziţiei, doamnă Esca. Astăzi s-a întâmplat ceva istoric. România, dacă vă gândiţi puţin, acum, se afla, se află încă într-o situaţie asemănătoare cu cea din 1989. Păi în 1989, Nicolae Ceauşescu renunţa la clauza naţiunii celei mai favorizate, înainte să i-o ridice americanii oricum, şi tot aşa şi doamna Dăncilă. A avut întâlnire cu Mike Pence, stabilită, s-a dus în America şi pe urmă a zis: "Dar ce mă întâlnesc eu cu vicepreşedintele ăsta, ia să renunț eu la treaba asta". S-a întors acasă unde a găsit nişte teancuri cu invitaţii de la Paris de la Berlin, de la Roma, chiar şi de la Londra. "Ce să mă duc eu la duşmanii ăştia ai poporului român. Să vină ei pe aici, eu am treabă să guvernez." Adică ne găsim într-o situaţie de izolare internaţională, similară cu cea în care ne adusese Nicolae Ceauşescu. Suta de lei pe care o ducea Ceaușescu de la balcon a fost acum mult mai groasă: bani, funcţii, mită la scenă deschisă parlamentară şi să nu uităm că din banii ăştia unii s-au şi dat, unii nu, s-au oprit acum dacă a căzut afacerea. Unii s-au şi dat, bani din buzunarul nostru, s-au plătit deja voturi cu aceşti bani. E o diferenţă. Ceauşescu achitase datoriile românilor pe spinarea acestui popor, chinuindu-l, le achitase. Dăncilă şi Teodorovici abia le-au făcut. Şi le umflau acum. Şi în sfârşit să vedem cine le achită. Tinerii din ţara asta vor să plece chiar mai abitir decât atunci când îi aşteptau arestări, bătăi la graniţă. Acum e adevărat, nu mai sunt bătuţi şi arestaţi decât în Piaţa Victoriei, nu mai sunt la graniţă."

Andreea Esca: "Cum am concluzia? Unde suntem?"

CTP: "În 1989, spuneam că situaţia este asemănătoare, a fost înlăturat guvernul ceușist prin Revoluţie. Revoluţia este un fenomen incontrolabil, un fenomen sălbatic, fără reguli, prin forţă, o revoluţie plus o lovitură de stat. Acum este o premieră absolută. Urmaşul guvernului ceaușist a fost, după 30 de ani, înlăturat prin vot, în mod democratic, incontestabil.

Anul acesta a fost prima dată, prima dată în 26 mai la urna de vot şi acum în Parlament, când partidul acesta a fost înlăturat pe cale democratică, pentru că revoluţia e contestabila şi a fost contestată. Votul e vot. Acum, dincolo de acest lucru extraordinar, ce s-a întâmplat în Parlament pentru mine a fost de groază. Deci ce am văzut acolo... Toată lumea era preocupată de propriul discurs. Fiecare era cufundat în propriul discurs, să fie cât mai agresiv, să vină cu cuvinte cât mai tari, să facă impresie. De câte ori vorbea cineva la tribună, cei vizaţi erau cu ochii în telefon. Asta e mişcarea, să stai cu ochii intelefon: "Nu am interesează pe mine ce spui tu acolo."

Acuzaţiile care s-au adus la nivel de anii 50. Dacă era să luăm ce a spus Dăncilă în luarea de cuvânt, acolo, însemna că a doua zi, dacă moţiunea nu trecea, întreaga opoziţie trebuia arestată şi trimisă la canal, potrivit discursului doamnei Dăncilă.

De asemenea, opoziţia, partea asta, parchet, arestări. "Mortul de la Guvern, pompe funebre", Ponta, "S-au făcut pomenile de a înviat mortul", Viorica Dăncilă, "PSD e un cal mort al politicii", Dan Barna, "Mortu', mortu'." În plus, văd de atâta vreme chestia asta, nu ne-am gândit, domnule, votul nu e liber?! Printre caracteristici, e liber. Ce caută indiviii ăia care stau caraulă acolo.

Andreea Esca: "Numărau?"
CTP: "Nu, se uitau. Fifor, Roman de la liberali și cine mai era pe acolo, care stăteau și se uitau cum votează respectivii. Votul este liber, poți să nu votezi, poți să stai în bancă dacă așa îți cere partidul, e în regulă. Dar când eu mă duc să votez și nu sunt neapărat de la PSD, sunt de la alt partid de acolo, și îi văd pe ăștia, paznicii ăștia, și se uită la mine, este afectată libertatea votului în acest fel. Eu nu știu de ce se permite acest spectacol absolut jalnic, cu indivizii ăia acolo în jurul celor care votează.

Andreea Esca: "Domnule Popescu, preşedintele României a vorbit în această după-amiază, despre posibile alegeri anticipate. Sunt sau nu o variantă, în acest moment?"

CTP: "Nu, nu. Era bine să fie o revoluţie această moţiune de cenzură, dar mai are până să demonstreze și asta trebuie să o demonstreze opoziţia. Nu ştiu dacă opoziţia va face faţă, nu ştiu dacă înţelege ce i se întâmplă. Oamenii, poporul s-a uitat la asta ca la o competiţie de sală, fără aer liber. Nicio treabă, o afacere parlamentară unde s-au înjurat unii pe alţii pe acolo. Şi au înţeles un singur lucru că s-au pertractat, au tranzacţionat."

Andreea Esca: "Dar ce se întâmplă cu ei, acasă, ce o să se schimbe pentru ei?"

CTP: "Nu au înţeles nimic. Credeţi că ştie cineva ce scrie în moţiunea aia de cenzură? Nu ştie nimeni."

Andreea Esca: "Deci ziceţi că alegerile anticipate nu le vedeţi că o soluţie pentru moment?"

CTP: "Problema este ca acum a căzut guvernul acesta, dar pentru ca PSD să nu mai guverneze în această ţară. E prima dată când o spun după 30 de ani, nu mai are ce să caute la Guvernare, face rău României, PSD, aşa cum a ajuns.

Deci ca să nu avem doar căderea Guvernului Dăncilă, ci şi eliminarea PSD-lui din prim planul politicii româneşti, pentru un număr suficient de ani până va apărea un partid adevărat, de stânga, modern şi european în ţara asta, pentru asta opoziţia nu trebuie să dezamăgească oamenii acum.

Imediat e nevoie de un Guvern care să nu vină cu alte pomeni, ca să contrabalasee PSD-ul, să fie cinstit cu oamenii, competent, să le explice măsurile pe care le ia având în vedere ce a lăsat în urma PSD-ul şi a lăsat pârjol."

Andreea Esca: "PNL-ul ar fi gata să ia această poziţie." 

CTP: "Cine se încumeta. De ce nu?! Deci poate fi un guvern minoritar, de ce să nu fie un guvern minoritar?! Au guvernat liberalii, minoritar, ani de zile cu Tăriceanu. Ar putea să guverneze minoritar şi dacă guvernul minoritar ia nişte măsuri care sunt în asentimentul populaţiei, oamenii văd că guvernul ăsta e de bună intenţie."

Andreea Esca: "Dar are timp?"

CTP: "De ce să nu aibă timp? Ce îi presează? Ar trebui să nu e gândească la campania prezidenţială în nicun fel. Acum, pe oameni nu-i interesează campania prezidențială, ci "cu pensia mea ce se întâmplă" pentru că PSD-ul a amenințat în toate felurile: "Vi se taie salarii, pensii, dacă nu mai suntem noi".

Acum trebuie să vină un guvern chiar şi minoritar care să dea dovadă de credibilitate, de bună intenţie şi de competență, de bună intenţie care să încerce, nu tot, că e greu, dar măcar să vadă oamenii că a venit acolo cineva acolo de bună intenţie."

Andreea Esca: "Un premier apolitic credeţi că ar fi o variantă?"

CTP: "Ar fi şi asta, dar nu cred că va fi posibilă. Ar fi foarte bine să fie o persoană foarte competentă care să vină acolo, să nu datoreze nimănui nimic, în fruntea unui Executiv, să datoreze oamenilor.

Asta cu alegerile anticipate, după ce poporul s-a uitat la toată aiureala asta din Parlament cu moţiunea de cenzură, acum să se uite la alegerile anticipate, alta politicăraie. Păi nu, oameniI aşteaptă să vadă ceva efectiv."

Andreea Esca: "Cum interpretaţi faptul că USR, deşi a susţinut moţiunea, nu doreşte să ajungă la guvernare, dacă nu se organizează alegeri anticipate. De ce au acesta atitudine?"

CTP: "Pentru că USR nu are poza de buletin, de aceea. Ei nu ştiu cine sunt. Întrebaţi-i pe cei de la USR, nu ştiu nici ei cine sunt.

Andreea Esca: "Măcar ştiu ce vor?"

CTP: "Nu, nu. E un partid eclectic acolo. Nu sunt definiţi. Au beneficiat în alegerile europarlamentare de o încredere care îi copleşeşte, îi depăşeşte, nu fac faţă. Domnul Barna nu face faţă poziţiei pe care o are de candidat al acestui partid la prezidențiale. Are, dincolo de conţinutul discursului, o anticarismă, un flux verbal lipsit de relief. Curge, nu se reţine nimic din ce spune. Dacă anunţă o explozie atomică pe Valea Prahovei, domnul Barna, să ştiţi că nu reţine nimeni din fluxul acela doar dacă vede cum ţine tot timpul ochii deschişi, prin ochelari. Să-i spună cineva şi asta."

Andreea Esca: "Credeţi că poate avea intenţii bune, dar nu are carismă, asta îmi spuneţi?"

CTP: "Nu ştiu, eu nu ştiu ce intenţii are fiecare, poate sunt bune, dar cursa prezidenţiala înseamnă imagine."

Andreea Esca: "Există, în momentul acesta, un om politic care are carismă?"

CTP: "Da, Klaus Iohannis. Există 2, de fapt. Klaus Iohannis şi Mircea Diaconu, atenţie. În momentul în care Viorica Dăncilă a picat, acum, se pot duce multe voturi către Mircea Diaconu care nu a fost implicat în povestea asta şi acesta e un avantaj".

Andreea Esca: “Îl consideraţi un om politic?”
CTP: „Nu, bineînţeles.”

Andreea Esca: "Vorbim despre imagine aici."

CTP: "Da, vorbesc de poză. Klaus Iohannis dă o siguranţă oblomoviană. Poporul român e oblomovian. Nu vrea să se întâmple lucruri. Iohannis dă liniştea că nu se vor întâmpla smucituri mari, că lucrurile or să meargă aşa de la sine, molcom. Şi asta e un avantaj extraordinar. Românii vor asta şi de aceea îl vor vota."

Andreea Esca: “Atunci de ce l-au votat şi pe Băsescu? Mi se pare că sunt la două extreme”.

CTP: "Atunci era alt moment. Atunci nu mai voiau linişte, se săturaseră de linişte, pe urmă i-a săturat Băsescu de gălăgie şi acum îl vor pe Iohannis, s-au obişnuit cu el, e bine. Iohannis nu trebuie să facă nimic, el a creat un sentiment, oblomovian.

Mircea Diaconu este Sorin Oprescu acum 10 ani. Nu face mare lucru, nu spune mare lucru. Nici carismă nu are. Chiar spre surprinderea mea nu este deloc un actor bun acest rol. Joacă rolul independentului: "Eu nu am treabă cu ăştia. Eu sunt Mircea care merge cu maşinuţa lui, eu nu am gărzi, nu am SPP, nu am partid". Ba are, bineînţeles, că îl susţin ştia de la ALDE şi ai lui Ponta. Dar pozează aşa cum poza şi Sorin Oprescu, deşi era susţinut în ultimă instanţă de PSD."

Andreea Esca: "De Ponta au uitat oamenii? Credeţi că acum l-au luat de la 0, ca şi când a apărut un politician nou?"

CTP: "Nu, nu l-au luat de nou, dar oamenii uită. Am învăţat asta de-a lungul anilor, oamenii uită uşor. Mai ţii minte povestea cu carasul, cu carasul care merge prin acvariu, se duce se loveşte cu botul de peretele de sticlă, îl doare. În trei secunde se duce în partea asta, dar în trei secunde uita durerea şi are impresia că trăieşte în ocean până la lovirea de următorul perete."

 

 

 

Articolul face parte din:

Consultări la Cotroceni. Cu ce propuneri de premier au venit partidele la Klaus Iohannis

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
CTP: Urmașul Guvernului Ceaușist este pentru prima dată înlăturat în chip democratic
CTP: Urmașul Guvernului Ceaușist este pentru prima dată înlăturat în chip democratic

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat, joi, rezultatul moțiunii de cenzură în urma căreia Guvernul Dăncilă a fost demis, după ce 238 de parlamentari au votat ”pentru”.

CTP, după eșecul Rovanei Plumb:
CTP, după eșecul Rovanei Plumb: "Dăncilă va rămâne pe scaunul acela, de unde nu va putea fi decât descarcerată"

Gazetarul Cristian Tudor Popescu este de părere că premierul Viorica Dăncilă ar trebui să-și dea demisia după eșecul întregistrat de Rovana Plumb, pe care a propus-o drept comisar european în Parlamentul European.

CTP, despre votul pentru Kovesi: “O victorie a tuturor oamenilor cinstiti din Romania”
CTP, despre votul pentru Kovesi: “O victorie a tuturor oamenilor cinstiti din Romania”

CTP, despre votul pentru Kovesi: “O victorie a tuturor oamenilor cinstiţi din Romania”

Recomandări
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă

Tragedie aviatică într-un oraș din Kazahstan. Un avion al unei companii azerbaijene s-a prăbușit în timpul unor operațiuni de aterizare după ce piloții n-au mai reușit să îl stabilizeze.

Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun
Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun

Prima zi de Crăciun nu a fost lipsită de intervenții. În Capitală, aproape 100 de persoane au sunat la 112 după ce zeci de copaci sau elemente de tencuială au căzut pe mașinile lor.

Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție
Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție

Bărbatul care provocat un grav accident rutier în urma căruia trei agenţi de poliţie din Maramureş au fost răniţi este un tânăr de 22 de ani din Borşa, oraşul unde s-a produs accidentul.