Klaus Iohannis, despre concluziile consultărilor: "Voi desemna premier luni sau marţi"

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Palatul Cotroceni, că este nevoie de un guvern de tranziţie, adăugând că preferă unul politic, context în care se conturează posiblitatea constituirii unui cabinet în jurul PNL.

El a anunţat că cel mai târziu marţi va desemna un premier.

"PSD a confirmat că nu a înţeles nimic din evoluţia politică şi din dorinţa românilor, au lipsit de la consultări. Au lipsit nemotivat, adică au chiulit. Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, un guvern pe care l-am numit un guvern de tranziţie, fiindcă indiferent dacă vom avea sau nu anticipate sau alegeri la termen va fi un guvern care va fi în funcţie o perioadă relativ scurtă.

Orice zi cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierdută pentru România şi pentru români. Eu prefer un guvern politic şi nu voi căuta altă soluţie decât un guvern politic. (...) PNL a spus foarte clar că e dispus să preia guvernarea. Toate celelalte formaţiuni au afirmat că vor sprijin într-o formă sau alta o astfel de abordare Aşa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau în jurul PNL", a afirmat preşedintele Iohannis la finalul consultării cu cu partidele politice.

Iohannis vrea alegeri anticipate

 

Citește și
Adrian Nastase
Adrian Năstase, despre criza din PSD: ”Mulţi oportunişti sau şobolani vor sări din barcă”
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Șeful statului a mai afirmat că este în favoarea alegerilor anticipate, dar numai după prezidenţialele din noiembrie. Constituţia nu favorizează alegerile anticipate, a explicat Iohannis.

"Personal eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidenţiale. Vreau să explic puţin de ce fac această remarcă. Constituţia României nu favorizează alegeri anticipate. Ele se realizează foarte greu şi numai cu acordul şi sprijinul concret al unei majorităţi. (...) Sunt dispus să mă implic, după alegerile prezidenţiale, într-o discuţie aşezată, onestă cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluţie", a declarat şeful statului.

Preşedintele a menţionat că, dacă în Parlament ar cădea succesiv două propuneri de Guvern, actualul Cabinet, condus de Viorica Dăncilă, ar rămâne în funcţie.

Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis:

 

 

”Ieri a trecut moțiunea de cenzură și a picat Guvernul Dăncilă, un guvern eșuat și derutat. Și este foarte bine așa, că a trecut moțiunea de cenzură.

Astăzi am convocat prima rundă de consultări cu partidele parlamentare și, ca să încep cu sfârșitul, PSD a confirmat că nu a înțeles nimic din evoluția politică și din dorința românilor. Au lipsit de la consultări. Au lipsit nemotivat, adică au chiulit.

Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, un guvern pe care l-am numit un guvern de tranziție, fiindcă, indiferent dacă vom avea anticipate sau alegeri la termen, va fi un guvern care va fi în funcțiune o perioadă relativ scurtă.

De ce spun că este nevoie să se instaleze urgent un guvern – fiindcă orice zi în plus cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierdută pentru România și pentru români.

Vreau să lămuresc un lucru din capul locului. Acest lucru l-am spus tuturor participanților. Eu prefer un guvern politic și nu voi căuta altă soluție decât un guvern politic.

Astăzi s-au prezentat partidele și Partidul Național Liberal, care a venit primul, la ora 11:00, la consultări, a spus clar și răspicat – PNL este dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat, chiar dacă se anunță un parcurs dificil.

Celelalte formațiuni care au venit toate au afirmat că vor sprijini, într-o formă sau alta, o astfel de abordare. Așa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau un guvern în jurul PNL, urmând în zilele următoare să se clarifice aceste nuanțe.

De ce este nevoie urgent de un guvern, în afară de faptul că trebuie înlocuit rapid guvernul interimar Dăncilă – avem nevoie acum, urgent, de un guvern care asigură corectitudinea alegerilor prezidențiale. Este nevoie de guvern care pregătește bugetul pentru anul viitor, pentru 2020. Este nevoie de un guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019.

Și, în acest context, este important de subliniat și avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat!

Este nevoie de un guvern urgent care vine și repară greșelile făcute de PSD în economie.

Și aici vreau să fac o afirmație, și știu foarte bine ce spun, cu toată claritatea: nu vor exista tăieri de salarii și pensii! Și spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a pesediștilor și vreau să repet: Nu vor exista tăieri de salarii și pensii!

Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate chiar și marți, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica foarte bine ce trebuie făcut și de ce trebuie făcut. Însă vreau să știe toată lumea că eu intenționez să fac repede o desemnare. Luni, cel târziu marți, voi desemna un prim-ministru care va veni în Parlament cu o propunere de guvern. În contextul desemnării, să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD! Nu voi desemna pesediști pentru guvernare!

Este în spațiul public o discuție pe care vreau să o lămuresc în această fază: alegerile anticipate. Eu am declarat și ieri, și pot să declar și astăzi - personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidențiale.

Și vreau să explic un pic de ce fac această remarcă. Constituția României nu favorizează alegeri anticipate, aș putea chiar să spun că, în Constituția actuală, prevederea este făcută să inhibe alegeri anticipate. Ele se realizează foarte greu și numai cu acordul și sprijinul concret al unei majorități solide în Parlament. Ca sa fiu mai clar, în Constituție spune foarte clar: se poate dizolva Parlamentul doar dacă două propuneri succesive de prim-ministru sau două propuneri succesive de guvern pică în Parlament. Astfel de condiții se întrunesc greu. Este o problemă și sunt dispus să mă implic după prezidențiale într-o discuție așezată, corectă, onestă, cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluție.

Al doilea motiv pentru care acum nu se poate purta această discuție: dacă – repet - dacă ar pica două propuneri pe care le-aș face în perioada imediat următoare, atunci acest Guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și de neimaginat, și ar rămâne - atenție! - în funcție până când s-ar organiza acele alegeri anticipate, adică undeva în primăvară.

Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-o criză și întru-un haos de nedescris.

Așadar, acum avem nevoie de un guvern rapid instalat, iar după alegerile prezidențiale putem să redeschidem cu toții împreună discuția pe alegeri anticipate.

Vă mulțumesc!”
 

Declarațiile șefului statului au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri, după consultările de la Cotroceni, că PNL este pregătit să-şi asume guvernare dacă nu va fi posibilă organizarea alegerilor anticipate, menţionând că propunerea de premier este preşedintele partidului.

 

 

 

 

Articolul face parte din:

Consultări la Cotroceni. Cu ce propuneri de premier au venit partidele la Klaus Iohannis

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Decizii după şedinţa PSD unde s-a căutat pe Google
Decizii după şedinţa PSD unde s-a căutat pe Google "proasta României. "Ce proşti suntem, vineri nu trecea"

Deşi conducerea PSD ar trebui să se întrunească abia vineri seară, mai mulţi lideri ai partidului au luat decizii la prânz în biroul lui Marcel Ciolacu. Potrivit surselor ProTV, a fost menţionată chiar debarcarea Vioricăi Dăncilă.

Adrian Năstase, despre criza din PSD: ”Mulţi oportunişti sau şobolani vor sări din barcă”
Adrian Năstase, despre criza din PSD: ”Mulţi oportunişti sau şobolani vor sări din barcă”

Unii lideri ai PSD vor încerca să se agaţe de putere după pierderea guvernării, iar "mulţi şobolani vor sări din barcă", consideră fostul preşedinte al partidului, Adrian Năstase.

Dăncilă, a 2-a gafă într-o zi: ”Am revitalizat turismul prin reducerea TVA de la 5% la 5 %”
Dăncilă, a 2-a gafă într-o zi: ”Am revitalizat turismul prin reducerea TVA de la 5% la 5 %”

Premierul Viorica Dăncilă a făcut două gafe de exprimare într-o singură zi, vineri, la începutul ședinței de Guvern.

Consultări la Cotroceni. Cu ce propuneri de premier au venit partidele la Klaus Iohannis
Consultări la Cotroceni. Cu ce propuneri de premier au venit partidele la Klaus Iohannis

Delegaţiile partidelor parlamentare au mers vineri la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de premier, dar şi pentru discuţii pe tema alegerilor anticipate.

Ce strategie are PNL după căderea Guvernului PSD. Planul lui Orban privind anticipatele
Ce strategie are PNL după căderea Guvernului PSD. Planul lui Orban privind anticipatele

Partidul Național Liberal și-a conturat deja strategia politică pentru perioada guvernamentală post Dăncilă. Liberalii își doresc, dacă este posibil, alegeri anticipate.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.