CSM vrea să protejeze imaginea politicienilor corupți, hoților și violatorilor

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 22 Noiembrie 2017 18:50
Categorie: Actualitate

În viitor, opinia publică nu ar mai trebui să afle informații despre corupția descoperită de procurori în sistemul de stat și nici despre noi forme de fraudă.

Datele vor fi cenzurate, iar persoanele audiate în dosare, indiferent de calitatea lor, ar putea fi "ascunse" de camerele de luat vederi, prin panouri mobile. Consiliul Superior al Magistraturii a început procedurile de modificare a ghidului care reglementează relația dintre presă și sistemul judiciar. "Este un atac la independența și libertatea presei", spun apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii.

Informații despre acuzațiile care sunt aduse unor politicieni sau oameni de afaceri, ori hoți sau violatori, vor fi cenzurate astfel încât opinia publică să nu mai afle cât de corupt este sistemul public din România sau ce fenomene infracționale grave sunt anchetate.

Consiliul Superior al Magistraturii vrea să modifice ghidul relației dintre mass media și sistemul judiciar și cere "elaborarea unor comunicate cu protejarea datelor cu caracter personal, indiferent de calitatea persoanelor, în conținutul cărora să fie descrisă pe scurt fapta și încadrarea juridică a acesteia" și "nu se mai permite eliberarea nici unui act din cursul urmăririi penale".

"Mă întrebam când urmează și atacul la adresa libertății presei. Este împiedicarea acțiunii presei de a informa oamenii, așa cum există obstrucționarea justiției, așa există și obstrucționarea presei", a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Mai mult, astfel de imagini cu suspecți, fie că sunt demnitari sau oameni de afaceri, chemați la audieri, persoane arestate și chiar și perchezițiile efectuate de procurori la grupări periculoase, vor deveni istorie. Suspecții și locul în care se face o cercetare ar trebui protejate cu panouri, cred membrii Inspecției Judiciare.

"Deci ce facem acum, plătim niște echipe din bani publici să umble pe stradă cu panouri. Ba mai mult, să nu mai știm nici cu cine avem de-a face. Deci o persoană este cercetată penal, se hotărăște să i se pună cătușe și noi nu vom ști cum îl cheamă, cum arată rechizitoriul, nu vom ști cum arată la față", adaugă jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Motivul invocat de CSM ar fi o directiva europeană care vorbește de prezumția de nevinovăție, dar care nu prevede îngrădirea dreptului la informare. Organizațiile care apără drepturile și libertățile presei, susțin că aceste schimbări vor avea repercursiuni grave în demersul jurnalistic din România.

"Consultarea nu are loc în acest moment cum ar trebui, CSM trebuie să vina și la organizațiile de jurnalism. Putem intui că se întâmplă și altceva, suspicinea crește o dată cu lipsă de transparență, asta ar trebui să înțeleagă CSM-ul", explică Mircea Toma, președintele Agenției de Monitorizare a Presei ActiveWatch.

Modificările sunt în fază de dezbatere, iar CSM a cerut puncte de vedere de la toate instanțele judecătorești și parchetele din țara, până pe 28 noiembrie. Presa nu este consultată, cu toate că este direct vizată de aceste modificări.

DNA a sesizat CSM, după atacurile constante lansate de Tăriceanu
DNA a sesizat CSM, după atacurile constante lansate de Tăriceanu
VIDEO PROTVPLUS.RO
politisti
Cine sunt polițiștii care l-au prins pe agresorul fetei din Alba Iulia. ”Au fost oripilați de ce au văzut”
Cutremur marți seara în judeţul Buzău. Un alt seism s-a produs marți în Vrancea
O mașină în care se aflau patru persoane, printre care doi copii, a intrat într-un cap de pod, în Dolj
Prima reacție a bărbatului care a atacat o fată în scara blocului, în Alba Iulia. Trecutul său violent
Primele victime făcute de vremea rea, luni noapte. Anunțul meteorologilor despre evoluția vremii
Cauza incendiului în care a fost distrus Palatul Episcopal din Oradea a fost, cel mai probabil, de natură electrică
bataie
Un angajat de la salubritate a reclamat că ar fi fost atacat cu furca de un localnic. Varianta celui acuzat
Cine este bărbatul care a atacat cu maceta o benzinărie din Argeș. Motivul uluitor al gestului
Un șofer băut a intrat cu TIR-ul în 9 mașini parcate pe un bulevard din Iași
Spărgătorii în serie din Leordeni, Argeș, prinși după 7 luni. Trei frați au fost arestați
Explicatia muncitorilor filmați în timp ce încărcau de zor cu lopeţile apă dintr-o baltă, într-o roabă
Anunțul medicilor despre tânăra tâlhărită în Alba Iulia. Unde se ducea în momentul atacului