CSM vrea să protejeze imaginea politicienilor corupți, hoților și violatorilor
În viitor, opinia publică nu ar mai trebui să afle informații despre corupția descoperită de procurori în sistemul de stat și nici despre noi forme de fraudă.
Datele vor fi cenzurate, iar persoanele audiate în dosare, indiferent de calitatea lor, ar putea fi "ascunse" de camerele de luat vederi, prin panouri mobile. Consiliul Superior al Magistraturii a început procedurile de modificare a ghidului care reglementează relația dintre presă și sistemul judiciar. "Este un atac la independența și libertatea presei", spun apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii.
Informații despre acuzațiile care sunt aduse unor politicieni sau oameni de afaceri, ori hoți sau violatori, vor fi cenzurate astfel încât opinia publică să nu mai afle cât de corupt este sistemul public din România sau ce fenomene infracționale grave sunt anchetate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Consiliul Superior al Magistraturii vrea să modifice ghidul relației dintre mass media și sistemul judiciar și cere "elaborarea unor comunicate cu protejarea datelor cu caracter personal, indiferent de calitatea persoanelor, în conținutul cărora să fie descrisă pe scurt fapta și încadrarea juridică a acesteia" și "nu se mai permite eliberarea nici unui act din cursul urmăririi penale".
"Mă întrebam când urmează și atacul la adresa libertății presei. Este împiedicarea acțiunii presei de a informa oamenii, așa cum există obstrucționarea justiției, așa există și obstrucționarea presei", a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
Mai mult, astfel de imagini cu suspecți, fie că sunt demnitari sau oameni de afaceri, chemați la audieri, persoane arestate și chiar și perchezițiile efectuate de procurori la grupări periculoase, vor deveni istorie. Suspecții și locul în care se face o cercetare ar trebui protejate cu panouri, cred membrii Inspecției Judiciare.
"Deci ce facem acum, plătim niște echipe din bani publici să umble pe stradă cu panouri. Ba mai mult, să nu mai știm nici cu cine avem de-a face. Deci o persoană este cercetată penal, se hotărăște să i se pună cătușe și noi nu vom ști cum îl cheamă, cum arată rechizitoriul, nu vom ști cum arată la față", adaugă jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
Motivul invocat de CSM ar fi o directiva europeană care vorbește de prezumția de nevinovăție, dar care nu prevede îngrădirea dreptului la informare. Organizațiile care apără drepturile și libertățile presei, susțin că aceste schimbări vor avea repercursiuni grave în demersul jurnalistic din România.
"Consultarea nu are loc în acest moment cum ar trebui, CSM trebuie să vina și la organizațiile de jurnalism. Putem intui că se întâmplă și altceva, suspicinea crește o dată cu lipsă de transparență, asta ar trebui să înțeleagă CSM-ul", explică Mircea Toma, președintele Agenției de Monitorizare a Presei ActiveWatch.
Modificările sunt în fază de dezbatere, iar CSM a cerut puncte de vedere de la toate instanțele judecătorești și parchetele din țara, până pe 28 noiembrie. Presa nu este consultată, cu toate că este direct vizată de aceste modificări.