CSM ii raspunde lui Crin Antonescu, solicitand neinterferenta actorilor politici in sfera justitiei

Crin Antonescu

Consiliul Superior al Magistraturii a raspuns, joi, solicitarilor presedintelui interimar, Crin Antonescu, aratand ca a luat act cu profunda ingrijorare de acuzatiile formulate de acesta in cazul anchetelor penale privind referendumul.

"CSM ia act cu profunda ingrijorare de declaratiile si acuzatiile formulate de la nivelul presedintiei interimare a Romaniei, privind anchetele penale ce vizeaza aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea presedintelui Romaniei, aflate in curs de derulare", se arata intr-un comunicat de presa de joi al Consiliului Superior al Magistraturii.

In cazul solicitarii presedintelui interimar, Crin Antonescu, privind convocarea de catre CSM a unei sedinte a acestui for pe tema cercetarilor "masive" facute de procurori pe tema referendumului, presedintele Consiliului arata, in comunicatul de presa citat, ca pocedura de convocare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este reglementata prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului.

"Conform art. 13 alin. 1) din Hotararea mentionata Consiliul se intruneste in Plen si in sectii ori de cate ori este necesar, la convocarea presedintelui, a vicepresedintelui sau a majoritatii membrilor Plenului ori, dupa caz, ai sectiilor. Calendarul prestabilit pentru reuniunea in sedinta a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , si anume 20-24 august 2012", a precizat presedintele CSM.

Totodata, presedintele CSM arata ca activitatea procurorilor se desfasoara, conform prevederilor Constitutiei Romaniei, cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic.

Citește și
Sediul CSM
CSM ii reclama pe Ponta si alti lideri USL pentru "posibila incalcare a independentei justitiei"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Potrivit Constitutiei Romaniei, procurorii nu sunt subordonati nici puterii legislative, nici puterii executive", a subliniat presedintele CSM.

Presedintele CSM a adaugat ca Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta publica din 24 mai 2007, ca "procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din puterea judecatoreasca".

Referitor la afirmatiile vizand derularea unor anchete penale, conducerea CSM arata ca a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari pentru a se stabili masura in care astfel de afirmatii lezeaza independenta justitiei, independenta procurorilor in exercitarea atributiilor de serviciu si principiul separatiei puterilor in stat.

"Reamintim recomandarile adresate Romaniei de catre Comisia Europeana, in recentul Raport de tara din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, din iulie 2012, in special Recomandarea nr. 1 vizand: Respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar", a precizat presedintele CSM.

Conducerea Consiliului reitereaza "apelul la neinterferenta a actorilor politici in sfera justitiei, avand in vedere necesitatea respectarii principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statueaza suprematia legii si independenta actului de justitie, ca elemente cheie in arhitectura institutionala a Romaniei".

"Conducerea CSM solicita actorilor politici abtinere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept", se mia arata in comunicatul citat.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca cere presedintelui CSM sa convoace o sedinta a acestui for pe tema cercetarilor "masive" facute de procurori pe tema referendumului, prilej cu care s-ar putea discuta si situatia ministrului de la justitie.

"Ii cer public presedintei CSM sa convoace o sedinta a acestui for, in care sa discutam si sa ne lamurim asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta si situatia ministrului de la justitie. tara are nevoie de un ministru stabil la justitie, trebuie sa se intample cat mai repede", a spus Antonescu.

El a precizat ca asteapta un raspuns cat mai curand, in cursul zilei de joi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Crin Antonescu:
Crin Antonescu: "Procurorul general trebuie sa dea explicatii privind anchetele despre referendum"

Presedintele interimar Crin Antonescu cere procurorului general al Romaniei sa dea explicatii privind scopul "amplelor anchete" desfasurate in privinta referendumului.

CSM ii reclama pe Ponta si alti lideri USL pentru
CSM ii reclama pe Ponta si alti lideri USL pentru "posibila incalcare a independentei justitiei"

CSM a sesizat, luni, Inspectia Judiciara in legatura cu afirmatiile publice "cu potential de intimidare si decredibilizare a justitiei" facute de premierul Victor Ponta, deputatii Varujan Vosganian si Mihai Voicu si de europarlamentarul Ramona Manescu.

CSM: Cerem intregii clase politice sa ia urgent masuri pentru repunerea Romaniei pe calea integrarii
CSM: Cerem intregii clase politice sa ia urgent masuri pentru repunerea Romaniei pe calea integrarii

Presedintele CSM a declarat miercuri, dupa analizarea raportului CE pe justitie, ca intreaga clasa politica, in principal Guvernul si Parlamentul, trebuie sa ia masuri convingatoare pentru repunerea Romaniei pe calea integrarii sale europene depline.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.