CSM: Cerem intregii clase politice sa ia urgent masuri pentru repunerea Romaniei pe calea integrarii

Alina Ghica

Presedintele CSM a declarat miercuri, dupa analizarea raportului CE pe justitie, ca intreaga clasa politica, in principal Guvernul si Parlamentul, trebuie sa ia masuri convingatoare pentru repunerea Romaniei pe calea integrarii sale europene depline.

"Luam act de ingrijorarile exprimate in mod neechivoc de Comisie cu privire la posibila afectare a caracterului ireversibil si sustenabil al reformelor in contextul politic recent si solicitam intregii clase politice si in primul rand Guvernului si Parlamentului sa ia neintarziat masuri convingatoare pentru a repune Romania pe calea integrarii sale europene depline", a aratat presedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Alina Ghica.

Ghica a precizat ca fermele luari de pozitie ale CSM privind apararea independentei justitiei si prin care se atragea atentia asupra pericolului unor derapaje de la principiile democratice in actualul context politic au fost "nu doar apreciat de catre Comisie, ci se si regasesc in unele dintre recomandari".

Presedintele CSM si-a exprimat regretul ca "eforturile din ultimii ani ale intregului sistem judiciar, dar si ale factorilor politici, au fost subminate de evolutiile din ultimele saptamani de pe scena politica, ceea ce a condus la concluziile negative ale acestui raport".

Alina Ghica a aratat ca institutia a luat act de asteptarile Comisiei Europene reafirmand angajamentul ferm al CSM de a veghea la respectarea deplina a independentei justitiei si de a-si consolida rolul in asigurarea unor proceduri transparente si obiective de numire a procurorului general al PICCJ si al procurorului sef al DNA, dar si in celelalte functii de conducere din PICCJ si DNA.

Citește și
Jose Manuel Barroso
Ziua celor 11 raspunsuri. Barroso cere un nou raport pana la sfarsitul anului pentru Romania
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

CSM a salutat evaluarea pozitiva a activitatii instantei supreme, a DNA si a Ministerului Public in general, precum si recunoasterea eforturilor institutionale si personale ale acestor institutii si ale conducatorilor de judecatori si procurori, mentionand ca la nivelul tuturor instantelor si parchetelor se depun eforturi pentru eficientizarea activitatii.

In opinia presedintelui CSM, concluziile negative ale raportului "se refera exclusiv la aspecte ce tin de celelalte puteri ale statului, inclusiv la amenintari din partea acestora la adresa independentei justitiei".

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, in prezentarea raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), ca Romania a facut un pas inapoi de pe buza prapastiei, dar ca trebuie sa-si respecte angajamentele, situatia urmand a fi monitorizata si un nou raport adoptat in acest an.

"Vom continua sa monitorizam situatia (...) Un nou raport va fi adoptat pana la sfarsitul anului", a spus Barroso, care a aratat ca prin acest document se va constata daca autoritatile de la Bucuresti au dat raspuns ingrijorarilor ridicate de Comisia Europeana.

El a asigurat ca va fi monitorizata in continuare "cu mare atentie" evolutia din Romania si respectarea angajamentelor asumate de catre premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept si independenta sistemului judiciar.

Barroso a aratat ca evenimentele din ultimele trei saptamani din Romania au fost o sursa de ingrijorare pentru Comisia Europeana si UE, iar acestea "au zdruncinat" increderea in Romania. "Politicienii nu trebuie sa incerce sa ii intimedeze sau sa ii atace pe judecatori inaintea deciziilor care ar putea sa nu le convina, iar componenta Curtii Constitutionale nu poate fi schimbata peste noapte", a subliniat Barroso.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Guardian citeaza raportul Comisiei Europene:
Guardian citeaza raportul Comisiei Europene: "Ponta a comis un abuz sistematic asupra Constitutiei"

Ziaristii de la celebra publicatie britanica Guardian sustin ca au intrat in posesia raportului Comisiei Europene, inainte ca acesta sa fie publicat oficial. Termenii folositi la adresa Romaniei in acest raport sunt extrem de duri.

Ziua celor 11 raspunsuri. Barroso cere un nou raport pana la sfarsitul anului pentru Romania
Ziua celor 11 raspunsuri. Barroso cere un nou raport pana la sfarsitul anului pentru Romania

Victor Ponta s-a prezentat in fata Parlamentului, pentru a prezenta raspunsul transmis Comisiei Europene in urma celor 11 intrebari primite din partea presedintelui CE, Jose Manuel Barroso.

Presa:
Presa: "Comisia Europeana nu poate avea incredere in Bulgaria". Romania, criticata dur in raport

Comisia Europeana (CE) nu poate avea deplina incredere in Bulgaria, dupa cinci ani de monitorizare, arata proiectul de raport cu privire la MCV, scrie cotidianul bulgar Trud, relateaza agentia Focus News in pagina electronica.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.