CSM: Cerem intregii clase politice sa ia urgent masuri pentru repunerea Romaniei pe calea integrarii
Presedintele CSM a declarat miercuri, dupa analizarea raportului CE pe justitie, ca intreaga clasa politica, in principal Guvernul si Parlamentul, trebuie sa ia masuri convingatoare pentru repunerea Romaniei pe calea integrarii sale europene depline.
"Luam act de ingrijorarile exprimate in mod neechivoc de Comisie cu privire la posibila afectare a caracterului ireversibil si sustenabil al reformelor in contextul politic recent si solicitam intregii clase politice si in primul rand Guvernului si Parlamentului sa ia neintarziat masuri convingatoare pentru a repune Romania pe calea integrarii sale europene depline", a aratat presedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Alina Ghica.
Ghica a precizat ca fermele luari de pozitie ale CSM privind apararea independentei justitiei si prin care se atragea atentia asupra pericolului unor derapaje de la principiile democratice in actualul context politic au fost "nu doar apreciat de catre Comisie, ci se si regasesc in unele dintre recomandari".
Presedintele CSM si-a exprimat regretul ca "eforturile din ultimii ani ale intregului sistem judiciar, dar si ale factorilor politici, au fost subminate de evolutiile din ultimele saptamani de pe scena politica, ceea ce a condus la concluziile negative ale acestui raport".
Alina Ghica a aratat ca institutia a luat act de asteptarile Comisiei Europene reafirmand angajamentul ferm al CSM de a veghea la respectarea deplina a independentei justitiei si de a-si consolida rolul in asigurarea unor proceduri transparente si obiective de numire a procurorului general al PICCJ si al procurorului sef al DNA, dar si in celelalte functii de conducere din PICCJ si DNA.
CSM a salutat evaluarea pozitiva a activitatii instantei supreme, a DNA si a Ministerului Public in general, precum si recunoasterea eforturilor institutionale si personale ale acestor institutii si ale conducatorilor de judecatori si procurori, mentionand ca la nivelul tuturor instantelor si parchetelor se depun eforturi pentru eficientizarea activitatii.
In opinia presedintelui CSM, concluziile negative ale raportului "se refera exclusiv la aspecte ce tin de celelalte puteri ale statului, inclusiv la amenintari din partea acestora la adresa independentei justitiei".
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, in prezentarea raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), ca Romania a facut un pas inapoi de pe buza prapastiei, dar ca trebuie sa-si respecte angajamentele, situatia urmand a fi monitorizata si un nou raport adoptat in acest an.
"Vom continua sa monitorizam situatia (...) Un nou raport va fi adoptat pana la sfarsitul anului", a spus Barroso, care a aratat ca prin acest document se va constata daca autoritatile de la Bucuresti au dat raspuns ingrijorarilor ridicate de Comisia Europeana.
El a asigurat ca va fi monitorizata in continuare "cu mare atentie" evolutia din Romania si respectarea angajamentelor asumate de catre premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept si independenta sistemului judiciar.
Barroso a aratat ca evenimentele din ultimele trei saptamani din Romania au fost o sursa de ingrijorare pentru Comisia Europeana si UE, iar acestea "au zdruncinat" increderea in Romania. "Politicienii nu trebuie sa incerce sa ii intimedeze sau sa ii atace pe judecatori inaintea deciziilor care ar putea sa nu le convina, iar componenta Curtii Constitutionale nu poate fi schimbata peste noapte", a subliniat Barroso.