CSM ii reclama pe Ponta si alti lideri USL pentru "posibila incalcare a independentei justitiei"
CSM a sesizat, luni, Inspectia Judiciara in legatura cu afirmatiile publice "cu potential de intimidare si decredibilizare a justitiei" facute de premierul Victor Ponta, deputatii Varujan Vosganian si Mihai Voicu si de europarlamentarul Ramona Manescu.
"Astazi, 13 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea dispunerii si efectuarii de verificari privind posibila incalcare a independentei justitiei prin afirmatiile publice de data recenta ale doamnei europarlamentar Ramona Manescu, ale domnilor deputati Varujan Vosganian si Mihai Voicu, precum si ale domnului prim-ministru Victor Ponta. Sesizarea Inspectiei Judiciare vizeaza, in special, interventiile acestora in calitate de lideri politici si formatori de opinie, prin declaratii ce depasesc limitele de disciplina a discursului public, cu potential de intimidare si decredibilizare a justitiei, ca putere a statului", se arata intr-un comunicat de presa al CSM.
Conducerea CSM a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari in ceea ce priveste posibila afectare a independentei justitiei si a principiilor statului de drept, ca urmare a declaratiilor acestora care vizeaza cercetarile penale efectuate de Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu modalitatea de organizare si desfasurare a referendumului din data de 29 iulie 2012.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Europarlamentarul PNL Ramona Manescu a declarat sambata ca USL solicita CSM sa se autosesizeze in cazul incerceptarilor convorbirilor lui Victor Paul Dobre si Ioan Rus, care ar fi fost facute ilegal, mentionand ca, in Parlament, USL nu va accepta solicitarea Parchetului ICCJ privindu-l pe Dobre.
Manescu a precizat, intr-o conferinta de presa, ca Ioan Rus, in calitatea de ministru de Interne, era membru al CSAT si, potrivit prevederilor legale, ar fi trebuit informat ca ii sunt interceptate convorbirile.
"Unul dintre aceste mijloace de presiune pare sa fie astazi Parchetul General, foarte apropiat domnului Traian Basescu si foarte drag presedintelui suspendat, prin sesizarea pe care a adresat-o Parlamentului si publicarea in extenso a convorbirilor telefonice dintre ministri ai Guvernului Romaniei, dintre care unul membru CSAT, si care conform legii ar fi trebuit avertizat asupra inregistrarilor convorbirilor lui", a afirmat europarlamentarul PNL.
Manescu a calificat solicitarea Parchetului drept "un abuz" si a mai sustinut ca Romania s-ar fi intors "in anii '50 ai proceselor politice". "Indiferent ce motivatie au insa inregistrarile, publicarea lor este insa o jalnica diversiune stalinista pentru a santaja si denigra institutiile statului", a sustinut Manescu.
"USL solicita CSM sa se autosesizeze urgent in raport cu acest demers al Parchetului General, demers in care Parchetul devine un arbitru politic intr-o criza constitutionala", a declarat europarlamentarul PNL.
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a cerut Camerei Deputatilor avizul pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Administratiei Victor Paul Dobre care alaturi de secretarul de stat Ioan Cabulea au inaintat Curtii Constitutionale o adresa prin care precizau ca MAI nu-si poate asuma numarul de alegatori.
Sursa: Mediafax
Etichete: CSM, victor ponta, varujan vosganian, Mihai Voicu, inspectia judiciara,
Dată publicare:
13-08-2012 09:18