Cruci, butoaie sau ciori, pe stemele localitatilor din Romania. Autoritatile s-au inspirat din specificul zonelor
6 cruci si un butoi, un leu cu un buchet de flori in gheare ori o cioara cu un spic de grau in cioc - asa arata cateva steme ale unor localitati, din Romania. Unele au fost concepute cu acordul guvernului, altele sunt afisate ilegal.
In comuna Boghicea din judetul Neamt, pe stema inca neaprobata de Guvern triumfa un butoi. Desi autoritatile locale au dorit sa afle toata lumea ca zona este cunoscuta pentru activitatea de dogarit, desenul este interpretabil. Ca sa nu mai spunem ca deasupra au fost desenate si 6 cruci.
"Dar pe cine ar reprezenta o cruce, decat pe un mort? Si butoiul pe betivi. Pe oameni normali, cum se poate?", a spus o alta femeie din localitate, revoltata.
Pe stema municipiului Roman a fost desenat un cap de porc mistret. Explicatia ar fi legata de faptul ca zona a fost candva domeniu voievodal de vanatoare, dar cum prin oras nu vezi picior de animal salbatic, fiecare interpreteaza cum vrea.
"Porcii mistreti sunt in Parlament, domne'. In Parlament, in Senat, acolo, dar nu aici! Cum sa ma reprezinte? Noi suntem un oras extraordinar domne', uitati ce parc avem aici" a declarat un barbat din Roman.
In Prahova, la Ciorani s-a cocotat pe stema o cioara, simbol care insa a starnit confuzie chiar si printre angajatii primariei.
"Stema localitatii este reprezentata de un corb cu un spic de grau si reprezinta activitatea principala in zona - cultura cerealelor" a explicat o reprezentanta a primariei.
Cioara sau corb? Misterul este dezlegat in cele din urma de hotararea de guvern care a aprobat stema: "O cioara neagra sta pe o creanga desfrunzita, de aur, având in cioc un spic de grau, de aur."
Istoricii spun ca aprobarea formei unei steme trebuie sa treaca de trei filtre: comisia locala de heraldica, Academia Romana si Guvern.
Ileana Cazan, secretarul Comisiei Nationale de Heraldica: "S-a inteles ca transferam din gazeta de perete de la primarie sau de la CAP in stema si punem si vaca si porcul si tractorul si lanul de porumb. Lucrurile acestea au fost stopate, pentru ca exista lege care reglementeaza heraldica."
Cele mai multe steme se leaga de numele localitatii. La Floresti Prahova, de exemplu, un leu tine un buchet de flori in gheara dreapta chit ca acolo nu traiesc feline mari. La Boldesti-Scaieni regasim printre insemne si un scaiete, iar la Valcanesti - trei capete de lup cu limbile scoase.Unii edili au preferat simboluri ale mestesugurilor din zona astfel ca pe stema orasului Buhusi apar acum doua piei de miel.
Din 41 de judete, doar 36 au steme aprobate - in Brasov, Calarasi, Harghita, Tulcea si Vrancea sunt folosite insemne ilegale. La fel in 150 de orase si peste 1.200 de comune, potrivit autoritatilor.