Alesii vor sa schimbe stema Romaniei, pentru a readuce in atentie trecutul. Modificarile care ar urma sa fie facute
Romania ar putea avea din nou coroana regala pe stema. Proiectul de lege este aprobat deja de Senat si urmeaza sa fie dezbatut, in curand, si in Camera Deputatilor.
"Ar fi o repunere normala a istoriei tarii noastre pe stema si nu are nici o legatura cu familia regala, sau cu forma de guvernamant", sustin specialistii comisiei de heraldica, de la Academia Romana.
Pe acvila mare ar putea fi asezata coroana regala a Romaniei, purtata de Regele Carol I. Coroana respectiva a fost facuta din otelul unui tun capturat la Plevna si reprezinta un simbol in castigarea independentei Romaniei in 1877.
Aceeasi coroana ar urma sa apara si pe acvila mica de pe stema. Cei de la Academia Romana sustin doar coroana de pe acvila mare.
Ileana Caza, secretarul Comisiei de Heraldica din cadrul Academiei Romane: "Acvila mare incoronata este o repunere in drepturi, reprezinta independenta castigata in 1877, suveranitatea statului. Este o readucere in atentie a trecutului Romaniei."
Altfel, specialistii academiei sustin ca in 1992, din cauza unei confuzii , am reluat stema cu acvila dar fara coroane, sub pretextul ca ar fi fost reprezentata astfel familia regala.
Ileana Cazan, secretarul Comisiei de Heraldica din cadrul Academiei Romane: "Stema unui stat reprezinta chiar individualizarea statului, CV-ul lui, amprenta istorica, ceva recunoscut de toate celelalte state. Ea nu reprezinta prezentul, nu are legatura cu forma de guvernamant, ci reprezinta trecutul, istoria."
Actuala stema contine acvila mare, simbol al suveranitatii. Crucea reprezinta originea crestina, iar buzduganul si sabia, independenta.
Sectoarele de pe scutul cel mic, purtat de acvila reprezinta provinciile istorice: Tara Romaneasca - in care regasim acvila valahica insotita de astri Moldova - cu capul de bour, astri si un trandafir, simbol al vietii Banatul - cu Leul care trece podul, insemn vechi al Timisoarei Stema traditionala a Transilvaniei - ce contine acvila insotita de astri si 7 cetati fortificate, dupa numele german al regiunii, Siebenburgen si Dobrogea - cu delfinii care reprezinta zona maritima.
La muzeul Militar din Capitala exista, insa, si celelalte variante ale stemei.
Istoricii sustin ca aceasta este cea mai importanta stema din istoria Romaniei. Este un model din anul 1923, pe cand toate statele lumii recunosteau oficial unitatea teritoriala a Romaniei Mari. Tot atunci incepea o perioada glorioasa pentru tara noastra.
Pe langa scutul clasic, pe care il avem si acum, si acvila ce poarta pe piept scutul mic, stema de atunci avea in stanga si in dreapta si doi lei rampanti, ce simbolizeaza puterea, dar si apartenenta la familia de Hohenzollern, la fel ca si deviza "nihil sine deo".
Comunistii au schimbat cu totul emblema tarii, iar Romania a revenit la stema cu acvila abia din 1990.