Nea Vasile, "victima" unor legi facute pe genunchi. Cat de greu gasesti un camin in Romania, chiar si atunci cand ai bani

×
Codul embed a fost copiat

Batranii singuri au nevoie sa fie auziti. Sa asculte povesti si sa vorbeasca. Sa iasa din casele in care-si traiesc singuratatea.

Pentru asta, statul trebui sa se implice. Sa construiasca centre de zi sau camine pentru ca astazi numarul lor este mai mic de 0,01 daca ne raportam la totalul oraselor si comunelor din Romania. Campania Stirilor PRO TV "Tu stii ce mai fac parintii tai?" ajunge in judetul Bacau, la Buhusi, sa-i ascultam povestea lui Vasile Silvas.

Dupa ce-a ramas singur, copiii l-au luat in Italia, dar nu s-a putut adapta. Azi locuieste intr-un camin administrat de o fundatie, unde e bine ingrijit. Guvernantii pun insa la cale o noua lege care le taie ONG-urilor din suventii si le restrange activitatea la mediul rural. Semnand petitia online pe www.stirileprotv.ro le vom aminti autoritatilor ca trebuie sa faca ceva pentru batranetile parintilor si bunicilor nostri.

In fiecare zi 35 de batrani se aduna in jurul mesei. Se au unii pe altii dupa ce au ramas singuri pentru ca nu mai au pe nimeni sau pentru ca fiii si fiicele lor le sunt departe. Dintr-un scaun cu rotile, Vasile Silvas isi spune povestea. A fost profesor de electronica. Are doi copii. Niciunul aproape. Ultimii ani i-au schimbat cu totul sensul vietii.

Citește și
rti
Romania, tara catedralelor poleite cu aur ce n-a construit nici macar 10.000 de locuri in caminele pentru batrani
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

"Dupa ce a murit sotia acasa am stat singur o saptamana si apoi am iesit afara si am vorbit singur. Si apoi m-am uitat cine vorbeste cu mine? Si mi-am dat seama ca nu pot sa stau singur. Asta e cea mai grea boala. E mai rapida ca oricare alta. Singuratatea distruge tare" ne-a povestit domnul Vasile.

Dupa ce a ramas singur s-a imbolnavit. Fiul l-a luat in Italia, iar medicii au decis sa-i amputeze piciorul. "Am fost rebel rau, am plecat" spune el.

Baiatul i-a cerut sa ramana cu ei, in Italia. Nici lor nu le e usor. Criza economica l-a lasat fara serviciu, iar singura care castiga un salariu e nora. Lucreaza intr-un camin de batrani si stie care sunt diferentele intre sistemul Italian si cel romanesc.

"M-am gandit de multe ori, sa fac asta in Romania e pacat ca experienta noastra n-o putem da acasa", crede nora batranului.

Nu s-a putut adapta intr-o tara in care nu simtea acasa. Asa ca fiul l-a dus inapoi, la Buhusi. Inca din prima zi a inteles ca nu se poate descurca dupa ce a cazut si si-a rupt soldul. N-a mai vrut sa se intoarca in Italia asa ca baiatul i-a cautat un camin de stat, insa conditiile de acolo l-au ingrozit.

"Cei care veneau aici, veneau batrani cu vanatai pe ei si in cealalta parte unde am intrat, doar sa ma interesez, era miros urina" a povestit fiul lui Vasile Silvas.

Intr-un final a ajuns la Satul Seniorilor administrat de Fundatia de Sprijin Comunitar unde este bine ingrijit. Cu pensia, dar si cu ajutor din Italia, de la copii, reuseste sa achite taxa de 1500 de lei pe luna. Si-a pastrat simtul umorului despre care spune ca l-a salvat intr-o perioada in care nu mai avea nici un motiv sa zambeasca.

Asta e boala de care sufera aproape un million de batrani. Un million de parinti, de bunici, pentru care statul da legi facute pe genunchi. Fara studii de impact, fara analize, fara sa le stie numele sau nevoile. Exemplu sta un nou proiect de lege care in teorie ar trebui sa ajute ONG-urile sa ofere servicii acestor batrani. In practica le taie si mai mult elanul. Proiectul a ajuns in comisiile de specialitate, la parlament, la jumatatea lunii februarie, cand inca era ministru Mariana Campeanu. Potrivit initiativei, serviciile sociale se muta la sat si inceteaza dupa trei ani, urmand sa fie preluate de la fundatii de institutii ale statului.

"Un alt defect al acestei legi este ca finantarea va fi propusa doar pentru 3 ani de zile. Dupa 3 ani, autoritatile spun ca serviciile vor intra in grija statului. Noi avem studii de exemplu pe centrele de zi. Dupa ce centrele de zi infiintate in toata tara au fost date de catre ONG-uri autoritatilor publice, 60% s-au inchis. Prin urmare acelasi lucru se va intampla si cu serviciile infiintate de catre ONG-uri in mediul rural, si oferite statului dupa 3 ani de zile" a explicat Daniela Gheorghe, director executiv Federatia Organizatiilor Nationale Pentru Copil.

Acelasi proiect mai spune ca, serviciile vor fi suportate in bugetele primariilor. Plecand de premiza ca totul poate fi imbunatatit guvernantii au dat legi care pana acum n-au fost de nici un folos batranilor. Nu se respecta pentru ca n-au norme de aplicare, nu prevad termene si nici sanctiuni. Daca va trece aceasta lege, camine ca si cel de la Buhusi se vor inchide, iar fundatiile nu vor acorda asistenta batranilor. Si asta in vreme ce daca ne raportam la totalul oraselor si comunelor, aflam ca numarul de azile este de 0,03.

"Daca ar fi servicii comunitare batranii prin mimentism ar vedea ca uite ala o duce mai bine, iar copiii din strainatate ar puta contribui pentru batrani si pentru securitatea, grija lor si asigura nevoilor de baza. Acum nu ai unde sa-i duci chiar daca ai avea bani" a sustinut catalin Luca, director Asociatia "Alternative Sociale"

Si mentalitatea romaneasca ii tine pe batrani prizonieri in casele lor. Pentru majoritatea internarea intr-un azil e umilitoare.

"Cand am venit aici am inceput sa plang", ne-a povestit cu lacrimi in ochi domnul Vasile. Din Italia, baiatul isi priveste tatal pe ecranul unui calculator si ofteaza. E prea departe pentru a-i veghea batranetea.

Inca legati de amintiri, de tinerete, de casele lor, batranilor nostrii le e refuzat dreptul la o batranete usoara. Nimeni nu stie cati sunt, unde sunt, ce suferinte, ce nevoi, ce dureri au. Considerati poveri bugetare, batranii singuri nu-si gasesc loc in planurile guvernantilor. Sunt prea putine locurile in care ei sa fie primiti, ingrijiti, tratati, valorizati. Pentru ca altfel si-ar privi batranetile, daca nu s-au mai simti o povara, daca noi cei din jurul lor, am reusi sa privim in sufletele lor.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Statul doar se face ca ii ingrijeste pe batrani. Situatia absurda din Sântana, unde alesii au uitat promisiunile din campanie
Statul doar se face ca ii ingrijeste pe batrani. Situatia absurda din Sântana, unde alesii au uitat promisiunile din campanie

In timp ce parintii plang de dorul copiilor plecati in lume, statul se preface ca ingrijeste batranii. Banii nostri stau blocati in camine neterminate sau dezafectate care ar putea nu doar sa gazduiasca varstnici, ci sa si ofere locuri de munca.

Romania, tara catedralelor poleite cu aur ce n-a construit nici macar 10.000 de locuri in caminele pentru batrani
Romania, tara catedralelor poleite cu aur ce n-a construit nici macar 10.000 de locuri in caminele pentru batrani

"ROMANIA, TE IUBESC" PARTEA 3. In toata tara sunt 103 camine de stat, avand in total aproximativ 8000 de locuri. Cum nevoia e uriasa, guvernantii s-au gandit sa faca in acelasi timp o fapta buna si o economie.

Un milion de batrani traiesc in mizerie si se sting cu zile, in timp ce autoritatile risipesc banii publici pe cladiri goale
Un milion de batrani traiesc in mizerie si se sting cu zile, in timp ce autoritatile risipesc banii publici pe cladiri goale

In timp ce un milion de batrani se chinuie in singuratate si mizerie, autoritatile romane risipesc banii publici fara limita. Au construit zeci de camine, in toata tara, pe care le tin inchise deoarece au ramas fara bani.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.