Criză fără precedent în industria ospitalității. Patronii nu găsesc oameni dispuși să lucreze în acest domeniu
Industria ospitalității are nevoie urgentă de forță de muncă, iar patronii încearcă să aducă oameni din străinătate, pentru că mulți angajați calificați, și-au găsit de lucru în alte domenii.
Însă procedura este complicată, din cauza pandemiei, astfel că bucătarii, ospătarii, și cameristele din Nepal, India, sau Bangladesh, ar putea ajunge la noi, abia la toamnă.
Costi Bertea, proprietarul unui restaurant din Brașov, a făcut încă din aprilie demersuri pentru a aduce din Asia doi ospătari, un barman și un bucătar cu experiență. Dar oamenii nu au ajuns nici acum și sunt slabe speranțe să sosească înainte de sfârșitul lui august.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Costi Bertea, proprietar restaurant: "În condițiile actuale, bucătăria e închisă doua zille pe săptămână din lipsa de personal".
Reporter: "Ceea ce înseamnă?".
Costi Bertea, proprietar restaurant: "Înseamnă pierderi financiare".
În aceeași situație este și Bogdan Pamfil, administratorul unui restaurant care așteaptă 12 bucătari din Nepal. Între timp, cu greu, a mai angajat personal de la noi, dar fară experiență.
Bogdan Pamfil, administrator restaurant: "Suntem cu frica zilei de mâine că ne pleacă angajații în orice moment. Lumea nu mai are o credibilitate că totul o să revină la normal".
Că să primească aviz de muncă pentru personalul dorit, firmele trebuie să aducă dovezi că nu găsesc români dornici să preia jobul.
În plus, trebuie să nu aibă datorii la stat. Apoi urmează obținerea mai multor avize și permise și încadrarea în munca a angajatului.
Dar șansele ca în această vară hotelurile și restaurantele să beneficieze de forță de muncă din străinătate sunt foarte mici.
Yosef Gavriel Peisakh, manager agenție de recrutare forță de muncă: "Nepal a fost în lockdown total și ambasada României care ne dă avize din India a fost închisă două luni, poate mai mult, și s-au adunat multe cereri de viză și acum le rezolvă în ordinea aplicării".
Pentru anul acesta, Guvernul a stabilit un contingent de 25.000 de avize de muncă pentru cetățenii străini. Până acum au fost primite aproape 21.000 de cereri - cei mai mulți lucrători ar trebui să vină din Nepal (3.313), Turcia (3.238), Sri Lanka (2.225), Bangladesh (2.104) și India (1.918). Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, cererea este mult mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.
Angajatorii plătesc agențiilor de recrutare o taxă care variază între 500 și 1.500 de euro. Salariul mediu net pentru un angajat străin în HoReCa este de 500 de euro net, cu cazare și masă incluse.