Cultura și industria ospitalității susţin că sunt la un pas de dezastru. Se cere ajutorul Guvernului

Dată publicare: 25-03-2021 20:07
Dată actualizare: 25-03-2021 22:10


Sectorul cultural şi industria ospitalităţii riscă să se prăbuşească, spun cei din domeniu, dacă autorităţile nu intervin cu măsuri de sprijin.

Este mesajul de alarmă tras de organizatorii de evenimente care susţin că îşi pot relua activitatea în condiţii de siguranţă.

De mai bine de un an sălile de spectacole au fost mai mult închise, iar concertele s-au anulat.

Reprezentanţii din turism, cultură, muzică şi cinema cer guvernului măsuri concrete de sprijin şi decizii care să îi ajute să meargă mai departe.

Dragoș Anastasiu, antreprenor: „Aş vrea să vă spun cum ne simţim noi, ca o fată frumoasă, plimbată prin parc, dusă la cofetărie, la un cico, orice altceva, sedusă, dar pot să vă spun că autorităţile din România nu iubesc industria zâmbetului.”

Antreprenorii din industria hotelieră susţin că îşi pot relua activitatea în condiţii de siguranţă, mai ales că numărul românilor vaccinaţi este în creştere, iar turiştii care vin în vacanţă pot fi testaţi rapid. În plus, spun ei, anul acesta nu au fost acordate ajutoare financiare, deşi sunt în continuare restricţii, iar majoritatea restaurantelor şi teraselor sunt închise.

Industria ospitalităţii reprezintă aproape 10% din forţa de muncă privată a acestei ţări. În București sunt 10.000 de locaţii care aşteaptă o decizie a autorităţilor locale, să ştie cum vor funcţiona în continuare, sunt 70.000 de angajaţi care se gândesc dacă mâine vor mai veni la serviciu.

Cîţu: Perioada de scutire a plăţii impozitului pentru HORECA, prelungită cu încă 90 de zile
 

Guvernul a decis să prelungească cu încă 90 de zile perioada de scutire de la plata impozitului pentru domeniul HORECA, a anunţat, joi, premierul Florin Cîţu.

„Se prelungeşte pentru HORECA perioada de scutire cu încă 90 de zile a plăţii impozitului specific. Ultima oară aceasta a fost prelungită în decembrie. Prelungim pentru încă 90 de zile această facilitate", a precizat Cîţu la Palatul Victoria.

Premierul a anunţat că s-a decis şi prelungirea unor termene cu facilităţi fiscale pentru contribuabili.

„Restructurarea datoriilor fiscale - poate fi cerută până la 31.01.2022. Măsura aceasta a fost iniţiată în 2019 şi s-a introdus obligaţia debitorului să depună cerere pentru restructurarea în maxim şase luni de la data notificării pentru a fi evitată deschiderea executării silite. Prelungirea posibilităţii contribuabililor de a beneficia de rambursare TVA cu un control ulterior până la 31.01.2022. Aceasta este o măsură pe care am introdus-o prima dată anul trecut, în perioada de stare de urgenţă, o măsură care a funcţionat foarte bine şi o prelungim până la începutul anului viitor. O măsură care (...) va ajuta companiile în a primi cash-flow mai repede şi să poată să aibă acces la banii pe care îi primeau din TVA (...). Prelungirea posibilităţii contribuabililor de a beneficia de ştergerea accesoriilor amnistiei fiscale cu condiţia plăţii debitului principal până în 31.01.2022 şi prelungirea posibilităţilor contribuabililor de a beneficia de eşalonarea simplificată la plată până în 30.09.2021. Acestea sunt (...) măsuri fiscale pe care le-am luat astăzi", a declarat Cîţu.


Scrisoare deschisă către Președintele Klaus Iohannis

 

Şi artiştii vor să se urce din nou pe scenă, iar festivalurile şi concertele ar putea fi organizate în vară, fără să fie impus un număr limitat de participanţi. Organizatorii iau în calcul montarea de corturi de testare rapidă la intrare. În străinătate, deja sunt organizate concerte-test pentru a vedea dacă există riscuri de infectare.


Bogdan Buta, Untold: „Există date cât se poate de certe, fluxuri gândite în care un eveniment poate să aibă loc în condiţii de siguranță maximă, atât timp cât toţi participanţii se încadrează în una din categoriile: au trecut prin boală şi au anticorpi, sunt vaccinaţi sau sunt testaţi înainte de a intra la eveniment, înainte de a ajunge la noi, nu există niciun motiv pentru a le interzice acest drept.”


Adrian Despot: „Fără un plan de relaxare, fără măsuri compensatorii, singurul lucru pe care îl vor mai putea să îl facă muzicienii din România pe viitor, va fi doar să cânte prohodul unei industrii.”

O scrisoare deschisă, redactată în numele întregului sector cultural, i-a fost adresată şi Președintelui Klaus Iohannis, în speranţa implementării unei scheme de ajutor de stat.

Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii: „Susţin implementarea unui nou set de reguli care să fie adaptat campaniei, un set de reguli care să ofere predictibilitate , atât în ceea ce înseamnă pregătirea cât şi desfășurarea acestor evenimente, elaborarea unui set de norme care să nu permită închiderea totală a activităţii, ne aflăm într-un situaţie epidemiologică”

Până acum, Ministerul Culturii a anunţat o schemă de sprijin în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro pentru organizatorii de evenimente, actorii, muzicieni, dar și pentru teatrele independente. Proiectul este acum pe masa Ministerul Fondurilor Europene.

 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO