Criza energetică afectează sectorul construcțiilor. Se cumpără mai puțin și se construiește mai scump
Criza energetică și scumpirile în lanț au afectat și sectorul construcțiilor din România.
Se cumpără mai puțin și se construiește tot mai scump, spun cei din domeniu. Speriați de ratele prea mari, românii nu mai investesc în apartamente noi, iar dezvoltatorii se gândesc de două ori înainte să înceapă un proiect. Alții sunt nevoiți să oprească lucrările deja începute. Totuși, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în primele 7 luni ale anului volumul lucrărilor de construcții a crescut.
În zona de nord a Capitalei au apărut zeci de ansambluri rezidențiale în ultimii ani. De la blocuri înalte cu sute de apartamente până la case tip duplex, nu există stradă care să nu aibă în lucru un proiect rezidențial. Totuși, ritmul a încetinit în ultima perioadă, în special în zonele limitrofe. Acolo unde cei mai mulţi viitori proprietari cumpără cu credite ipotecare. De exemplu, într-un ansamblu rezidențial de apartamente doar câțiva muncitori lucrau în interior.
Alegeri 2024
20:46
BEC: Transmiterea de mesaje pentru influenţarea opţiunii de vot, după încheierea campaniei, considerată propagandă
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
Adriana Iftime, Director general la Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii: „Dezvoltatorul decide dacă vinde cu creșteri sau își asumă o parte din aceste creșteri Sau există dezvoltatori care nu vor să vândă atât de repede. Există dezvoltatori care luat această decizie pentru că nu au avut lichidități fie că așteaptă să se liniștească piața.”
S-a ajuns aici pentru că materia primă este tot mai scumpă, iar orice creștere la gaze sau energie electrică se vede în prețul final al materialelor de construcții, care sunt consumatoare mari de energie. Aici intră producerea cimentului, a oțelului, cărămida, gresia sau faianța.
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de consultanță care a monitorizat sute de șantiere – pentru aproape trei sferturi dintre constructori efectul principal al creșterii prețurilor la materialele de construcții este întârzierea în excuție, în timp ce amânarea proiectelor reprezintă o problemă pentru 72,7% dintre marii constructorii. În total, doar 10% dintre constructori au menționat oprirea sau înghețarea lucrărilor, în timp ce 2% au concediat angajați pentru a răspunde situației din piață. Nici cerere nu există. Mai bine de jumătate dintre constructori susțin că există o scădere a cererii din partea clienților.
Dobânzile la credite au crescut într-un ritm alert în ultima perioadă, iar ratele aproape s-au dublat în unele cazuri. Dobânzi mari plătesc și devoltatorii, în timp ce unele bănci au limitat împrumuturile în euro.
Antonela Comșa, președinte ale unui ansamblu rezidențial: „Vedem că nu se mai încheie tranzacții, lumea este nesigură, dobânzile sunt mari, dezvoltatorii se împrumută în lei, vedem dobânzi de peste 10 la sută 12 la sută la lei ceea ce face ca proiectele să fie puse pe hold pentru perioada aceasta. Cei care construiesc fără a avea o finanțare bancară, construiesc din banii clienților, atâta timp cât nu există clienți nu au cu ce să continue lucrările și încetinesc ritmul.”
Pe de altă parte, mai există clienţi care-şi permit să cumpere apartamente la cheie cu banii jos sau au un avans mare.
Sorin Lăpădatu, dezvoltator: „Unor oameni le este frică să contracteze credite din cauza creșterii inflației, respective a ROBOR-ului. Sunt clienți care au capacitatea să achite un avans mai mare de 15 la sută.”
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primele șapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, volumul de construcții a crescut cu 4,7 la sută. Au înregistrat creșteri lucrările de întreținere și reparații curente, construcțiile noi și lucrările de reparații capitale. În schimb, construcțiile inginerești, cum sunt podurile, drumurile şi autostrăzile, au înregistrat o scădere cu 3 la sută.