Criza gazelor din R. Moldova, aproape de rezolvare. Ministrul de Externe: „Cel mai rău moment pentru a avea o criză de gaz”
Criza gazelor din Republica Moldova pare să găsească o soluție, pentru că, pentru prima dată, țara dependentă energetic de Rusia a reușit să cumpere un milion de metri cubi din Polonia. Are însă nevoie de mult mai mult.
Până în prezent, 100% din gazele Moldovei au venit din Rusia. Dar contractul de furnizare a expirat la sfârșitul lunii septembrie. Gazprom a crescut prețul și Moldova s-a refuzat să-l plătească. În lipsa unui nou acord, gigantul energetic rus a redus livrările, ceea ce a determinat Republica Moldova să declare stare de urgență de 30 de zile. Gazprom a acuzat Moldova că „provocă o criză” și a cerut rambursarea unei datorii de 709 milioane de dolari, pe care Moldova o contestă, relatează BBC.
Oficialii moldoveni spun că ar dori să semneze un nou contract cu Gazprom, dar numai dacă condiţiile sunt favorabile, așa că negocierile continuă cu gigantul rus.
„Este cel mai rău moment pentru a avea o criză a gazelor acasă. Prețurile sunt mai mari ca niciodată. Vedem această criză a pieței la scară globală. Dar am avut sprijin. În ultimii ani, România a construit o nouă conductă de gaz în Moldova care ne oferă o supapă de siguranță. Am primit și câteva sfaturi de la Uniunea Europeană, cu privire la modul de diversificare a aprovizionării cu gaze a unei țări în câteva zile” a spus Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova.
Conducerea țării este acum pro-europeană și susține legături mai strânse cu UE. Mulți politicieni bănuiesc că această criză a gazelor este modul Kremlinului de a-și exprima dezaprobarea.
„Anul acesta am avut alegeri parlamentare și partidul pro-rus a pierdut”, spune Sergiu Tofilat, fost consilier energetic al președintelui Republicii Moldova. „Avem aici la putere un partid pro-occidental. Așadar, Rusia și-a schimbat abordarea cu privire la furnizarea de gaze. Kremlinul vrea să pedepsească poporul moldovenesc pentru că a votat împotriva unui partid pro-rus. E politică pură".
„Vladimir Putin încearcă să mențină țările fostelor sovietice în zona de influență a Kremlinului. Nu vrem să stăm în genunchi în fața Moscovei. Trebuie să spunem nu șantajului rusesc și avem acum ocazia să scăpăm de Influența Rusiei în Moldova” a spus el.
Kremlinul neagă folosirea energiei ca armă. Președintele Putin a respins recent această ipoteză vorbind despre „prostie totală, prostie și batjocură motivată politic”.