CRIZA IN UCRAINA. Dmitri Medvedev anticipeaza o "criza a gazelor de amploare" din cauza situatiei din estul tarii
2 iulie 2014. Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, anticipeaza "o criza a gazelor de mare amploare in toamna", in contextul crizei din Ucraina, informeaza AFP.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
SUMARUL EVENIMENTELOR
-►Aproape trei luni de revolta prorusa in estul Ucrainei
-►Washingtonul cere Moscovei sa inceteze sustinerea separatistilor din Ucraina
"Ucraina nu plateste gazele. Restantele sunt enorme. Iau gaze din rezervoarele subterane. In toamna va fi o criza a gazelor de mare amploare", a scris Medvedev pe pagina sa de Facebook.
"Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a comis o eroare dramatica refuzand prelungirea armistitiului. Revenirea la negocieri va fi mai dificila", a spus Medvedev.
"Este dreptul Ucrainei sa semneze Acordul de asociere cu UE, dar este dreptul Rusiei de a trece la un nou mod de functionare cu Ucraina, prin protejarea pietei ruse", a subliniat Medvedev.
450 de morti in regiunile separatiste din estul Ucrainei
Confruntarile intre insurgenti prorusi si militari ucraineni s-au soldat in decursul a trei luni cu peste 450 de morti (civili si combatanti) in regiunile separatiste din estul Ucrainei, relateaza AFP.
"Republicile populare" autoproclamate la Donetk si Lugansk in estul Ucrainei planifica crearea unei federatii, a anuntat "premierul" de la Donetk Aleksandr Borodai citat de agentia rusa Interfax. Intrebat daca acesta federatie va avea un singur "Parlament" si un singur "presedinte", Borodai a raspuns: "Da, cu certitudine". "Nu avem neintelegeri cu locuitorii din Lugansk. Problemele nesemnificative care apar sunt discutate si pot fi solutionate", a adaugat el.
Totodata, Borodai a declarat ca "autoritatile" de la Donetk sunt "pregatite sa renunte la multe cerinte politice pentru a obtine pace", relateaza agentia RIA Novosti. "Deja am renuntat la multe cerinte politice pentru instaurarea pacii. Suntem pregatiti sa renuntam in continuare la multe dintre cerintele noastre, insa acest subiect trebuie sa fie discutat in cadrul negocierilor", a afirmat el.
Operatiunea "antiterorista" contra rebelilor prorusi din estul Ucrainei a fost reluata marti dimineata, a anuntat presedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov in deschiderea sedintei Camerei unice. Presedintele Petro Porosenko a anuntat in noaptea de luni spre marti ca armistitiul cu separatistii nu a fost prelungit si ca fortele ucrainene vor "trece la atac". Kievul i-a acuzat pe insurgentii prorusi din estul Ucrainei ca au atacat armata ucraineana de 108 ori in cele zece zile de armistitiu, omorand 29 de militari si ranind alti 69.
Ministrul ucrainean de Externe: Daca in urma cu trei luni am fi avut o astfel de armata, Putin nu ar fi ocupat Crimeea
Ministrul ucrainean de Externe Arsen Avakov a apreciat marti ca situatia armatei ucrainene s-a ameliorat semnificativ si Putin nu ar fi ocupat Crimeea in aceste circumstante, in urma cu trei luni, relateaza postul ucrainean de televiziune Hromadske TV, citat de site-ul Gazeta.ua.
"Acesta este o situatie la care nimeni nu s-a asteptat si la care am ajuns fara a avea forte militare normale sau echipamente. In urma cu o luna, Garda Nationala nu avea aici (in estul Ucrainei) niciun tanc, iar acum aici sunt 53 de unitati blindate. Atunci aveam doar 120 de militari in regiune, iar acum doar membri SWAT sunt peste 450", a declarat Avakov, in contextul in care Kievul a reluat marti "operatiunea antiterorista" in estul tarii.
"Daca in urma cu trei luni am fi avut o astfel de armata, Putin nu ar fi ocupat Crimeea", a apreciat el. Operatiunea "antiterorista" contra rebelilor prorusi din estul Ucrainei a fost reluata marti dimineata, dupa ce presedintele ucrainean Petro Porosenko a refuzat sa prelungeasca armistitiul. Moscova si-a exprimat, marti, "regretele profunde" fata de decizia Kievului de a nu prelungi armistitiul cu separatistii prorusi si a cerut partenerilor occidentali "sa nu mai foloseasca Ucraina ca moneda de schimb in jocurile geopolitice", potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.
Washingtonul cere Moscovei sa inceteze sustinerea separatistilor din Ucraina
Secretarul de Stat american, John Kerry, a indemnat marti Moscova sa inceteze sustinerea separatistilor prorusi din Ucraina, in contextul in care statele occidentale ameninta Rusia cu noi sanctiuni, relateaza AFP.
Intr-o conversatie telefonica cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, Kerry si-a "exprimat ingrijorarea profunda fata de refuzul separatistilor, sustinuti de Rusia, de a lua masurile necesare", care ar permite prelungirea regimului de incetare a focului in estul Ucrainei.
Kerry "a subliniat importanta unor masuri care ar permite detensionarea" situatiei si a reafirmat sustinerea Washingtonuluii pentru autoritatile de la Kiev, a precizat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american, potrivit unui comunicat.
Secretarul de Stat a declarat ca Statele Unite si tarile aliate Kievului "vor continua sa exercite presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta sa nu mai sustina si sa nu trimita arme separatistilor".
Operatiunea "antiterorista" contra rebelilor prorusi din estul Ucrainei a fost reluata marti dimineata, dupa ce presedintele ucrainean Petro Porosenko a refuzat sa prelungeasca armistitiul de incetare a focului.
Moscova si-a exprimat, marti, "regretele profunde" fata de decizia Kievului de a nu prelungi armistitiul cu separatistii prorusi si a cerut partenerilor occidentali "sa nu mai foloseasca Ucraina ca moneda de schimb in jocurile geopolitice", potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe. Presedintele rus, Vladimir Putin a declarat marti ca Porosenko va purta "intreaga responsabilitate" pentru razboiul din estul Ucrainei.
Sursa foto: AFP/ Mediafax