CRIZA IN UCRAINA. Dmitri Medvedev anticipeaza o "criza a gazelor de amploare" din cauza situatiei din estul tarii

Dmitri Medvedev

2 iulie 2014. Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, anticipeaza "o criza a gazelor de mare amploare in toamna", in contextul crizei din Ucraina, informeaza AFP.

 

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

 SUMARUL EVENIMENTELOR

-►Aproape trei luni de revolta prorusa in estul Ucrainei

Citește și
painea de aur a lui Ianukovici
Misterul painii de aur din palatul fostului presedinte al Ucrainei. "Sa nu ma mai cautati niciodata"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

-►Washingtonul cere Moscovei sa inceteze sustinerea separatistilor din Ucraina

-►Ministrul ucrainean de Externe: Daca in urma cu trei luni am fi avut o astfel de armata, Putin nu ar fi ocupat Crimeea

"Ucraina nu plateste gazele. Restantele sunt enorme. Iau gaze din rezervoarele subterane. In toamna va fi o criza a gazelor de mare amploare", a scris Medvedev pe pagina sa de Facebook.

"Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a comis o eroare dramatica refuzand prelungirea armistitiului. Revenirea la negocieri va fi mai dificila", a spus Medvedev.

"Este dreptul Ucrainei sa semneze Acordul de asociere cu UE, dar este dreptul Rusiei de a trece la un nou mod de functionare cu Ucraina, prin protejarea pietei ruse", a subliniat Medvedev.

450 de morti in regiunile separatiste din estul Ucrainei

Confruntarile intre insurgenti prorusi si militari ucraineni s-au soldat in decursul a trei luni cu peste 450 de morti (civili si combatanti) in regiunile separatiste din estul Ucrainei, relateaza AFP.

"Republicile populare" autoproclamate la Donetk si Lugansk in estul Ucrainei planifica crearea unei federatii, a anuntat "premierul" de la Donetk Aleksandr Borodai citat de agentia rusa Interfax. Intrebat daca acesta federatie va avea un singur "Parlament" si un singur "presedinte", Borodai a raspuns: "Da, cu certitudine". "Nu avem neintelegeri cu locuitorii din Lugansk. Problemele nesemnificative care apar sunt discutate si pot fi solutionate", a adaugat el.

Totodata, Borodai a declarat ca "autoritatile" de la Donetk sunt "pregatite sa renunte la multe cerinte politice pentru a obtine pace", relateaza agentia RIA Novosti. "Deja am renuntat la multe cerinte politice pentru instaurarea pacii. Suntem pregatiti sa renuntam in continuare la multe dintre cerintele noastre, insa acest subiect trebuie sa fie discutat in cadrul negocierilor", a afirmat el.

Operatiunea "antiterorista" contra rebelilor prorusi din estul Ucrainei a fost reluata marti dimineata, a anuntat presedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov in deschiderea sedintei Camerei unice. Presedintele Petro Porosenko a anuntat in noaptea de luni spre marti ca armistitiul cu separatistii nu a fost prelungit si ca fortele ucrainene vor "trece la atac". Kievul i-a acuzat pe insurgentii prorusi din estul Ucrainei ca au atacat armata ucraineana de 108 ori in cele zece zile de armistitiu, omorand 29 de militari si ranind alti 69.

Ministrul ucrainean de Externe: Daca in urma cu trei luni am fi avut o astfel de armata, Putin nu ar fi ocupat Crimeea

Ministrul ucrainean de Externe Arsen Avakov a apreciat marti ca situatia armatei ucrainene s-a ameliorat semnificativ si Putin nu ar fi ocupat Crimeea in aceste circumstante, in urma cu trei luni, relateaza postul ucrainean de televiziune Hromadske TV, citat de site-ul Gazeta.ua.
"Acesta este o situatie la care nimeni nu s-a asteptat si la care am ajuns fara a avea forte militare normale sau echipamente. In urma cu o luna, Garda Nationala nu avea aici (in estul Ucrainei) niciun tanc, iar acum aici sunt 53 de unitati blindate. Atunci aveam doar 120 de militari in regiune, iar acum doar membri SWAT sunt peste 450", a declarat Avakov, in contextul in care Kievul a reluat marti "operatiunea antiterorista" in estul tarii.

"Daca in urma cu trei luni am fi avut o astfel de armata, Putin nu ar fi ocupat Crimeea", a apreciat el. Operatiunea "antiterorista" contra rebelilor prorusi din estul Ucrainei a fost reluata marti dimineata, dupa ce presedintele ucrainean Petro Porosenko a refuzat sa prelungeasca armistitiul. Moscova si-a exprimat, marti, "regretele profunde" fata de decizia Kievului de a nu prelungi armistitiul cu separatistii prorusi si a cerut partenerilor occidentali "sa nu mai foloseasca Ucraina ca moneda de schimb in jocurile geopolitice", potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

Washingtonul cere Moscovei sa inceteze sustinerea separatistilor din Ucraina

Secretarul de Stat american, John Kerry, a indemnat marti Moscova sa inceteze sustinerea separatistilor prorusi din Ucraina, in contextul in care statele occidentale ameninta Rusia cu noi sanctiuni, relateaza AFP.

Intr-o conversatie telefonica cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, Kerry si-a "exprimat ingrijorarea profunda fata de refuzul separatistilor, sustinuti de Rusia, de a lua masurile necesare", care ar permite prelungirea regimului de incetare a focului in estul Ucrainei.

Kerry "a subliniat importanta unor masuri care ar permite detensionarea" situatiei si a reafirmat sustinerea Washingtonuluii pentru autoritatile de la Kiev, a precizat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american, potrivit unui comunicat.

Secretarul de Stat a declarat ca Statele Unite si tarile aliate Kievului "vor continua sa exercite presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta sa nu mai sustina si sa nu trimita arme separatistilor".

Operatiunea "antiterorista" contra rebelilor prorusi din estul Ucrainei a fost reluata marti dimineata, dupa ce presedintele ucrainean Petro Porosenko a refuzat sa prelungeasca armistitiul de incetare a focului.

Moscova si-a exprimat, marti, "regretele profunde" fata de decizia Kievului de a nu prelungi armistitiul cu separatistii prorusi si a cerut partenerilor occidentali "sa nu mai foloseasca Ucraina ca moneda de schimb in jocurile geopolitice", potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe. Presedintele rus, Vladimir Putin a declarat marti ca Porosenko va purta "intreaga responsabilitate" pentru razboiul din estul Ucrainei.

 

Sursa foto: AFP/ Mediafax

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Criza in Ucraina. Vladimir Putin, dupa incheierea
Criza in Ucraina. Vladimir Putin, dupa incheierea "armistitiului": Situatia se deterioreaza rapid in estul Ucrainei

1 iulie 2014. Situatia in estul Ucrainei se deterioreaza rapid, a avertizat presedintele rus, Vladimir Putin, in cursul unei reuniuni pe care a avut-o cu consilierii sai, anunta Kremlinul.

Misterul painii de aur din palatul fostului presedinte al Ucrainei.
Misterul painii de aur din palatul fostului presedinte al Ucrainei. "Sa nu ma mai cautati niciodata"

O franzela din aur masiv, cantarind doua kilograme, a fost gasita in resedinta lui Victor Ianukovici, fostul presedinte ucrainean. Procurorii din Kiev au acum si explicatia.

Recomandări
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.