Delta Dunării duce lipsă de turiști anul acesta, după ce prețurile la cazare, mâncare, și transport pe apă au crescut și cu 20%.

Cu riscul de a rămâne cu camerele goale, cei care au pensiuni acolo au mărit tarifele, după ce au invocat cheltuielile mari. Pe de altă parte, străinii ocolesc zona, din cauza vecinătății cu Ucraina.

Chiar dacă pandemia a trecut, pensiunile și hotelurile din Delta Dunării trec printr-o criză de turiști asemănătoare celei din 2020 când restricțiile au închis aproape toate afacerile. Acum oamenii evită locul din cauza apropierii de Ucraina, dar și a tarifelor tot mai mari. Așa că Delta a devenit mai nou o destinație de o zi, cum este și pentru acești turiști care au sosit la Jurilovca.

Turist: "Pentru noi a fost acceptabil să facem această excursie. Ne-a costat în jur de 900 de lei."

Potrivit Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din Sud Estul României, prețurile au crescut cu până la 20% la transport, cazare și mâncare. O singură persoană achită în medie 310 lei pe zi pentru cazare, transport până la pensiune și trei mese. În cazul în care turistul vrea să meargă și într-o excursie pe canale mai pune încă 250 de lei.

Alina Filip, manager pensiune: "Toata lumea se gândește de două ori în a accesa o vacanță sau nu probabil din cauza conflictului care a izbucnit la graniță, prețurile au crescut în general."

Ștefan Ivanov, manager companie transport: "400 lei închirierea bărcii plus combustibilul, dacă te plimbi 2-3 ore plătești 2-3 sute dacă vrei toată ziua o mie de lei. Pentru turiști o oră și jumătate de mers pe apă e 70 de lei pănă la Sulina. Este minimum de preț ținând cont la combustibilul care a ajuns la cote alarmante."

Cristian Bărhălescu lucrează de mai bine de 20 de ani în turism. Ne spune ca proprietarii pensiunilor din Deltă vor prefera să-si țină camerele goale, decât să lase din preț.

Cristian Bărhălescu – vicepreședinte ANAT Sud Est: "Nu ai turiști, este momentul să crești prețurile ? Este momentul să crești prețurile pentru că impactul pe care îl are asupra costurilor prețul motorinei, al mesei, al alimentelor care s-au scumpit este clar. Pentru a supraviețui pentru că nu își pun problema de profit sau de a îmbunătăți sau reinvesti au nevoie de această ridicare de prețuri."

Companiile de turism din Germania care obișnuiau să aducă anual mii de oaspeti în Deltă au anulat în mare parte vacanțele din cauza razboiului de la granita. Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut, aproape 140 de mii de turiști au vizitat Delta Dunării.