Criză de lemne de foc. Cumpărăm de la bulgari mai ieftin, dar mai prost
În România, e criză de lemn de foc, aşa că oamenii din sudul ţării cumpără de la vecinii bulgari.
La noi, se găseşte din ce în ce mai greu, iar un metru cub de lemne depăşeşte 300 de lei. Bulgării vând mai ieftin, dar calitatea este mai proastă, spun oamenii. Lemnul nu este uscat şi focul se aprinde mai greu.
În Calafat, municipiu situat la frontiera cu bulgarii, românii cumpără lemne de foc de la vecini. De 8 ani, oraşul nu mai are încălzire centralizată, aşa că oamenii fac focul în sobe şi au depozite de lemne în jurul blocurilor. Ei se plâng însă că lemnul bulgarilor, deşi este mai ieftin, este de o calitate mai slabă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Localnic: "La ei dai în jur de 40 de euro, 35 metru cub, în schimb la noi dai 3 milioane jumate - 4 milioane. E problemă că trebuie să iei mai devreme, că sunt verzi faţă de la noi."
Unii oameni şi-au cumpărat încă din primăvară lemne. Acum, s-au uscat şi sunt numai bune de pus pe foc.
Localnic: "Ne ajutăm, spargem fiecare, ia uite magazie de lemne, la vecini colo."
În medie, pentru un apartament cu două camere se consumă 5 metri cubi de lemne.
Localnică: "Nu putem să stăm cu copiii în frig, ne-am organizat, ne-am pus centrale, asta e."
În tot acest timp, autorităţile locale ridică din umeri. Deşi, conform legii, au obligaţia să îmbunătăţească eficienţa energetică.
Dan Vîrtopeanu, city manager Calafat: "Nu avem asociaţii de proprietari, iar condiţia de bază pentru reabilitările termice, de exemplu, la blocuri este să existe asociaţii de proprietari."
Aproape 4 milioane de gospodarii din România se încălzesc iarna cu sobe cu lemne.
În oraşul Lipova, al doilea că mărime din judeţul Arad, locatarii din 30 de blocuri au sobe, după ce sistemul centralizat de termoficare a fost desfiinţat.
Localnic: "Caloriferele le-au luat şi am fost obligaţi să ne punem teracote să ne încălzim cu lemne."
Încălzirea unei locuinţe cu 3 camere ajunge iarna la 3.000 de lei.
Primăria a vrut să aducă în oraş o conductă de gaz, însă cei mai mulţi locuitori au declarat că nu vor să se branşeze, pentru că i-ar costa prea mult.
Mircea Jihici, primarul orașului Lipova: "Branşarea care este între 6-8000 de lei de apartament, problema e că la nivel de blocuri nici nu mai avem calorifere. Toată lumea şi le-a scos, reţelele nu mai există, deci apar costuri în plus."
Ministrul Apelor şi Pădurilor admite că există o criză de lemn de foc. ROMSILVA, care administrează pădurile ţării, poate oferi anual 3, cel mult 4 milioane de metri cub anual. Cererea este însă aproape dublă: 7 milioane de metri cubi. Aşa că o soluţie la îndemână o reprezintă vecinii bulgari.