Crima din Bascov. Suspectul ar fi plănuit masacrul ani de zile, într-un jurnal. Motivul pentru care ar fi ucis-o și pe fetiță

×
Codul embed a fost copiat

Ies la iveală noi detalii cutremurătoare în cazul bărbatului din Argeş care și-a ucis părinții, fratele, sora și pe fiica acesteia de numai 5 ani.

Individul, arestat miercuri, ar fi plănuit masacrul câţiva ani şi ar fi ţinut chiar şi un jurnal în acest sens.

Pe copilă s-ar fi hotărât de curând să o ucidă, pentru că îi oferise un lanț din aur şi cea mică nu îl purta.

Escortat de doi polițiști, suspectul a fost dus la amiază la Tribunalul Argeș - unde magistraţii au decis arestarea lui.

Crima din Bascov, premeditare. Suspectul a dat vina pe boala sa

Acuzat de omor calificat - faptă pe care, spun procurorii, ar fi comis-o cu premeditare și ferocitate - individul de 52 de ani a avut o atitudine calmă și ar fi dat vina pe boala de care suferă. La fel de liniștit a fost și când le-a relatat anchetatorilor cum și-a ucis rudele.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Seria crimelor a început-o în vila în care locuia cu părinții și fratele lui, noaptea - când o parte dintre aceștia dormeau. Se bănuieşte că prima victimă a fost mama sa, care a fost găsită moartă în pat. A urmat tatăl pe care l-a atacat pe holul dintre baie și dormitor, iar ultimul ucis în acest imobil a fost fratele suspectului care a fost găsit mort într-un pat. Apoi, când s-a făcut dimineață bărbatul a așteptat ca soțul surorii lui să plece la serviciu și a intrat în locuința ei după ce a traversat treptele care leagă cele două vile. Femeia și fiica ei de 5 ani au fost omorâte în pat.

Pietre, un ciocan și alte obiecte dure care despică au fost armele șirului de cinci crime

Dan Manu, medic legist: „Loviturile au fost de o cruzime foarte mare, au fost extrem de violente și nu au avut posibilitatea, din nefericire, să țipe, să se zbată, pentru că, repet, au fost găsite exact acolo unde dormeau.”

Individul ar fi plănuit de mai mulți ani crimele și atacul ar fi fost bine calculat - au declarat surse din anchetă. Afirmația a fost făcută după ce în locuința suspectului a fost găsit un așa-zis jurnal în care acesta şi-a trecut intenţiile.

Dan Manu, medic legist: „Au fost găsite și flacoane de spray, putea să folosească acest gen de toxic, care putea să debusoleze, să dezarmeze.”

Laurențiu Palaghia, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș: „Este greu de spus dacă a existat un mobil, un motiv al acestei crime. Nu putem ști în ce măsură bolile psihice i-au afectat capacitatea de a gândi, de a discerne și de a avea reprezentarea faptelor lui.”

„Fetița zice că n-o omora, dar i-a făcut cadou un lănțic de aur și nu-l purta și pe fetiță de-aia i s-a pus pata”, a spus un vecin.

Suspectul din Bascov avea halucinații

Bărbatul de 52 de ani suferă de o afecțiune care îi provoacă halucinații. Boala i s-ar fi declanșat în studenție - în aceeași perioadă în care a avut și o decepție în dragoste. În evidențele medicale ale specialiștilor era de 16 ani. Ultima oară a fost la medicului lui psihiatru în mai, însă tatăl lui mergea lună de lună la acest doctor ca să îi ia tratamentul.

Abia acum specialistul a realizat că la vizitele pe care i le făcea bărbatul își arăta altă față.

Eugen Smeureanu, medic psihiatru: „Înseamnă că a fost un foarte bun disimulant. Eu de la familie am înţeles că erau foarte încântați că pot să-l păstreze acasă și că nu creează probleme. Mi s-a părut un tip foarte izolat și foarte anxios, ca să nu spun fricos, habar n-am ce s-a întâmplat.”

Victoria Irimia, medic psihiatru, șefa Clinicii de Psihiatrie unde se trata suspectul: „El nu era un bolnav psihic periculos, el nu făcuse nimic rău până acum, niciodată. Un om îl izolezi în situația în care face lucruri rele.”

Bărbatul arestat pentru că și-a omorât părinții, fratele, sora și nepoata urmează să fie suspus unei noi expertize psihiatrice - care va stabili dacă a comis crimele cu discernământ.

Indiciiile strânse arată că urma tratamentul. În fața anchetatorilor ar fi declarat că în seara de dinaintea crimei ar fi luat o jumătate de pastilă.

Irina Minescu, medic psihiatru spitalul de neuropsihiatrie Voila: „Decompensările pot surveni chiar din senin, pot surveni și la persoane care își urmează teratamentul ăsta fiind evoluția să zic naturală a bolii. Poţi să premeditezi, dar tot în cazul bolii, adică uite vor să mă otrăvească, uite vor să mă urmărească îmi vor răul și atuncea o să le fac eu ceva adică putea să fie premeditat, dar în cadrul bolii.”

În România, felul în care sunt tratate persoanele cu tulburări psihice este stabilit de o lege din 2002. Deși actul normativ a mai mai fost modificat de atunci - doctorii psihiatrii spun că este totuși învechit și ar trebui actualizat.

Gabriel Diaconu, psihiatru: „O altă chestiune care trebuie reformată este termometrul periculozității, noi avem prin legislație la acest moment niște termeni care sunt voit vagi, spre exemplu, vădit sau iminent, când vine vorba de pericol. Vădit înseamnă că privitorul apreciază subiectiv în momentul respectiv un pericol. Dacă vede bine, bine, dacă vede rău, rău. Iminent se referă la ecuația de timp doar că nu specifică, ar trebui să fie câteva minute, ore, zile, săptămâni, luni.”

Bărbatul de 52 de ani a spus în fața judecătorilor că nu intenționează să facă recurs la decizia de arestare pentru că nu ar avea unde să se întoarcă dacă ar fi lăsat liber.

Reporteri: Marius Buga, Electra Ghiza, Marilena Iordache, Cosmin Stan

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Schimbări majore privind hărțuirea la locul de muncă. Președintele Iohannis a promulgat legea
Schimbări majore privind hărțuirea la locul de muncă. Președintele Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru ratificarea Convenţiei 190/2019 privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii în lumea muncii.

 

Ce presupun noile proceduri „Air Schengen” pentru călători. Se aplică din noaptea de sâmbătă spre duminică
Ce presupun noile proceduri „Air Schengen” pentru călători. Se aplică din noaptea de sâmbătă spre duminică

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România intră oficial în spațiul Schengen, aerian și maritim. Iar autoritățile au repetat joi, pe aeroportul din Otopeni, măsurile impuse în urma aderării la așa numitul "Air Schengen".

Anunțul guvernului pentru românii care și-au pus panouri solare. Veste bună pentru prosumatori
Anunțul guvernului pentru românii care și-au pus panouri solare. Veste bună pentru prosumatori

Guvernul a adoptat joi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori .

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.