Iohannis: Întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA, un pilon de bază al politicii externe
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă un pilon de bază al politici externe a României.
"Întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon de bază al politicii externe a României, pentru promovarea intereselor fundamentale ale ţării noastre, în spiritul continuităţii şi predictibilităţii. Salut progresele semnificative înregistrate în ultimii ani în punerea în practică a viziunii noastre comune, a unui Parteneriat Strategic extins, durabil, dinamic şi profund ancorat în valorile euroatlantice, capabil să răspundă nevoii de gestionare a riscurilor şi ameninţărilor cu care ne confruntăm", a spus şeful statului la Ambasada SUA, la ceremonia de decorare a prim-ministrului interimar, Nicolae Ciucă.
El a subliniat că apărarea şi securitatea, comerţul, investiţiile şi securitatea energetică, democraţia, statul de drept, drepturile omului şi buna guvernare, educaţia, ştiinţa, cercetarea şi tehnologia sunt paliere definitorii pe care Parteneriatul cu SUA se dezvoltă permanent.
Iohannis a indicat că, în contextul dificil al actualei pandemii, România a menţinut un dialog continuu cu Administraţia SUA şi au fost identificate căi eficiente de cooperare pentru gestionarea şi atenuarea efectelor generate de acest virus.
Şeful statului a menţionat că există premise excelente pentru aprofundarea cooperării pe toate planurile, de la cel al apărării până la domeniul economic în sens larg, incluzând zona energiei şi a infrastructurii.
"Apreciem, în mod deosebit, cooperarea în domeniul înzestrării pentru apărare cu corporaţii din Statele Unite ale Americii, care este benefică modernizării armatei noastre. Statul român menţine ca obiectiv major extinderea şi aprofundarea cooperării bilaterale în viitor", a spus Iohannis.
El l-a felicitat pe Nicolae Ciucă şi a arătat că decoraţia primită reprezintă recunoaşterea rolului deosebit de important pe care l-a avut în dezvoltarea relaţiilor militare bilaterale dintre România şi Statele Unite ale Americii.
"Acordul politic încheiat în anul 2015 ne-a permis să asigurăm 2% din PIB pentru finanţarea apărării, începând cu 2017, respectând astfel deciziile asumate în cadrul NATO. Armata României şi-a adus şi continuă să-şi aducă o contribuţie importantă la combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, Armata va avea un rol esenţial în coordonarea şi derularea campaniei de vaccinare împotriva acestei maladii, campanie care va debuta nu peste mult timp", a mai afirmat Iohannis.
La eveniment a participat şi preşedintele PNL, fostul premier Ludovic Orban.
Nicolae Ciucă este decorat cu Legiunea de Merit (în grad de ofiţer) pentru recunoaşterea meritelor din timpul desfăşurării activităţii de şef al Statului Major al Apărării, în perioada ianuarie 2015 - decembrie 2019.
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA, klaus iohannis, romania, parteneriat strategic,
Dată publicare:
15-12-2020 18:28