În procesiunea de Bobotează de la Constanța, ÎPS Teodosie a sfințit peste 50 de tone de apă. Cum era să cadă înaltul prelat
Se fac pregătiri de Bobotează, iar la Constanța zeci de preoți și credincioși au participat la răsăritul soarelui la slujba de sfințire a apelor organizată de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.
Marți e Ajunul Bobotezei, iar în bisericile din țară se sfințește apa - Agheasma Mare.
La Constanța, Înalt Preasfinția Sa Teodosie a încheiat procesiunea religioasă la Catedrala Arhiepiscopală.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Toți credincioșii prezenți la slujbă au putut lua acasă apa sfințită. Au fost pregătite peste 120.000 de sticle, umplute cu peste 50 de tone de apă, dar pe lângă aceste sticle a fost pregătită mai multă apă, pe care credincioșii o pot lua acasă cu propriile recipiente.
Ierarhul a anunțat încă de luni că va ține slujba ca în orice alt an, chit că suntem în plină pandemie de coronavirus.
ÎPS Teodosie a mers și la Hârșova ca să arunce trei cruci în Dunăre, conform tradiției populare. În restul țării, pregătirile pentru Botezul Domnului sunt axate pe ziua de 6 ianuarie, când e sărbătoarea propriu-zisă.
A alunecat pe treptele bisericii
Acesta a fost punctul culminant al slujbei care a început la ora 5. Imediat după răsăritul soarelui, Arhiepiscopul Tomisului a urcat de șapte ori pe cele două cisterne.
Pentru a nu se accidenta, ierarhul a fost ținut de preoți pe umeri când cobora sau când urca pe autospecialele cu apă.
La un moment dat, când se pregătea se pășească pe o platformă pe care se aflau butoaiele cu apă, Arhiepiscopul Tomisului a alunecat chiar pe scările bisericii.
Slujba a continuat, iar înaltul ierarh a ținut să sfințească apa după tradiție.
Zeci de credincioși au participat la slujbă, iar în momentul în care călugării au adus recipientele goale au început nelipsitele dispute pentru apa sfințită.
10.000 de credincioși sunt așteptați miercuri de Arhiepiscopie în Portul Tomis, deși Jandarmeria Constanța susține că în zona în care se vor arunca crucile încap cel mult 3.000 de persoane.
Între timp, în majoritatea parohiilor, slujbele de sfințire a apei se vor desfășura miercuri, chiar de Bobotează.
La Iași se respectă distanțarea
La Iași, 4 tone de apă vor fi transformate în aghiazmă mare în cadrul liturghiei ținute de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei.
Preot: ”Aghiazma care curge nu curge pe jos, curge în aceste jgheaburi speciale. Iar aici va veni Înalt Prea Sfințitul și părinții și vor sfinți apa la momentul potrivit, vor urca pe acest podium”.
În acest an, oamenii care vor veni să ia aghiazmă trebuie să stea într-un perimetru delimitat cu garduri de protecție, iar accesul este permis rând pe rând, pentru un număr limitat de persoane. Din loc în loc vor fi amplasate recipiente cu dezinfectant pentru mâini.
Arhimandrit Dosoftei Șcheul, exarh Mitropolia Moldovei și Bucovinei: ”Anul acesta, credincioșii nu vor putea să stea, cum stăteau, de obicei, pe platoul acesta. O să trebuiască să respecte rândul și distanțarea aceasta de 1.5 m, cu ajutorul Jandarmeriei. Vom săvârși această rânduială după cum este tipicul nostru. Fără să ne grăbim, indiferent cum este vremea”.
Cum vremea e blândă anul acesta, crucea tradițională din gheață este făcută acum din crengi de brad, iar în această noapte va fi înfrumusețată cu zeci de flori.
Anual, la slujba de Bobotează de la Iași participă peste 2.000 de credincioși.