Cum se vor desfășura slujbele de Bobotează în 2021. Patriarhia anunță restricții, ÎPS Teodosie cheamă 10.000 de credincioși

Ultima actualizare: 06-01-2021 07:28

Credincioșii din toată țara se pregătesc de Bobotează, care încheie ciclul sărbătorilor din iarnă. Evenimentele se vor desfășura diferit față de anii trecuți din cauza pandemiei.

În București, de exemplu, nu vor mai fi acele vase mari în care se sfințește agheasma pentru a fi luată de credincioși.

La malul mării însă, Episcopul Teodosie al Tomisului a anunțat că procesiunea de Bobotează va arăta la fel ca anul trecut și că sunt așteptați peste 10.000 de crendicioși.

Știm că în fiecare an sărbătoarea de Bobotează strânge sute de oameni, poate chiar mii, pe dealul Patriarhiei. Tocmai din acest motiv, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au anunțat că organizarea și desfășurarea slujbei de Bobotează se face după regulile impuse anul acesta de criza sanitară.

Așadar, marți, în Ajunul Bobotezei, afară, în altarul de vară, va fi sfințită o cantitate mare de apă care va fi îmbuteliată până seara în sticle de un litru.

Aceste sticle le vor primi oamenii miercuri începând de la ora 7 lângă altarul de vară. Aceasta e prima diferență față de anii trecuți, apa pe care oamenii o primesc se va sfinți marți și va fi îmbuteliată pentru a nu se crea aglomerație miercuri.

Așadar, nu vor mai exista acele vase mari cu apă ci vor trece rând pe rând pe lângă altarul de vară și vor primi câte o sticlă de un litru.

Miercuri însă când oamenii vor merge la Patriarhie pentru a lua apa sfințită, trebuie să știe că accesul se face începând cu ora 7 și până la ora 14. Intrarea se face doar dinspre Piața Unirii, pentru că accesul pe strada 11 Iunie este restricționat, pe acea parte se va ieși.

Miercuri între orele 9.30 și 12 va avea loc liturghia în interiorul catedralei cu toate măsurile de protecție: mască și distanțare. Iar între orele 12 și 13 va avea loc din nou Slujba Sfințirii Mari a apei de către Patriarhul Daniel, însă cu această apă credincioșii vor fi doar stropiți.

Apa va fi sfințită într-un vas unic de argint în pridvorul reședinței, după care oamenii prezenți vor fi stropiți cu ea.
Pe litoral lucrurile nu vor arăta cu mult diferit față de anii trecuți.

 

Slujba din Constanța, la fel ca în fiecare an

 

Înalt Prea Sfințitul Teodosie a anunțat că slujba de Bobotează va arăta la fel ca în fiecare an. Procesiunile încep de marți la Hârșova unde merge IPS Teodosie să sfințească apa pe care o primesc locuitorii de acolo.

Iar slujba de miercuri de Bobotează va începe la ora 8.30 la Episcopia Constanța, iar procesiunea se va face de-a lungul falezei până în Portul Tomis unde la ora 11 se va sfinți apa în butoaie și tot atunci se vor arunca trei cruci pe care cei mai curajoși le vor scoate din apă.

Pe litoral, sunt așteptați peste 10.000 de oameni și se vor pregăti peste 110.000 de sticle cu apă sfințită. Atenție însă, cei prezenți trebuie să poarte mască de protecție și să păstreze distanța, în zonă vor fi forțe de ordine.

 

Programul ceremoniilor din București 

 

„La sărbătoarea Botezului Domnului din 6 ianuarie 2021 credincioşii vor primi, începând cu ora 7.00, Aghiasma Mare sfinţită şi îmbuteliată în ziua de 5 ianuarie, iar cu Aghiasma Mare din 6 ianuarie vor fi doar binecuvântaţi prin stropire. Evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, se vor desfăşura în contextul precauţiilor impuse de respectarea regulilor sanitare”, transmite Patriarhia.

Marţi, 5 ianuarie, în junul Bobotezei, programul este următorul:

- Între orele 12:00 – 13:00 va fi săvârşită Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) în Catedrala Patriarhală pentru nevoile Catedralei. În acelaşi timp, în Altarul de vară, va fi sfinţită şi o mare cantitate de apă, pentru a fi îmbuteliată până seara, în sticle de un litru.

- Sticlele cu Aghiasmă Mare, îmbuteliate marţi, 5 ianuarie, vor fi oferite credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală în ziua de miercuri, 6 ianuarie, 2021, începând cu ora 7.00, lângă Altarul de vară. Aceştia vor avansa pe un culoar bine marcat, păstrând în mers distanţa de 1,5 m şi purtând mască de protecţie.

Miercuri, 6 ianuarie, Boboteaza

- Între orele 07:00 – 14:00 accesul credincioşilor spre Catedrala Patriarahlă se va realiza doar dinspre Piaţa Unirii, accesul dinspre Strada 11 iunie fiind restricţionat (pe acest traseu va fi permisă doar coborârea dinspre Catedrală);

- Între orele 09:30 – 12:00 va fi săvârşită Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Patriarhale, respectându-se toate normele sanitare în vigoare;

- Între orele 12:00 – 13:00 va fi săvârşită din nou Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, într-un vas unic de argint, în Pridvorul Reşedinţei Patriarhale, după care credincioşii prezenţi la slujbă vor fi binecuvântaţi prin stropire cu această Aghiasmă Mare din ziua de 6 ianuarie.

- Pentru a se evita aglomerarea credincioşilor la distribuirea Aghiasmei Mari, nu vor mai exista vase mari cu apă ca în anii precedenţi, ci credincioşii vor primi Aghiasma Mare deja îmbuteliată.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO