Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit în toate colțurile României. De unde vin cei mai mulți turști
Este Ajunul Crăciunului pentru ortodocşii de rit vechi. Îl sărbătoresc peste un milion de lipoveni, ucraineni şi sârbi.
Însă în staţiunile de la noi au venit şi mulţi turişti, în special de peste Prut, care aleg să petreacă aici sărbătorile de iarnă după vechiul calendar iulian.
Nici bine nu a trecut Revelionul, că la Sovata hotelurile sunt din nou pline. De această dată, turiştii sunt moldoveni de peste Prut, care au venit la noi, pentru a sărbători Crăciunul pe rit vechi.
Şederea în staţiunea din judeţul Mureş a început cu băi în apele termale.
Iulia, turistă din Republica Moldova: „O să ne pregătim pentru diseară că avem masa festivă. Am venit cu familia, cu prietenii, cu rudele, să fie distractiv”.
Hotelierii le-au pregătit oaspeților pachete de trei nopţi, cu preţuri cuprinse între 2.500 şi 3.000 de lei, pentru o cameră dublă.
Andrei, turist din Republica Moldova: „Plimbări și săniuș. Este petrecere de Ajunul Crăciunului, cum se sărbătorește și la noi în Republica Moldova”.
În Banat, unde trăieşte o comunitate mare de sârbi, în Ajunul Crăciunului se respectă tradiţia aprinderii BANIAC-ului, un trunchi de stejar care semnifică lemnul adus lui Iosif și Fecioarei Maria pentru a încălzi peștera în care a venit pe lume Iisus.
La Timişoara, lemnul se aprinde în curtea Catedralei Ortodoxe Sârbeşti din centrul oraşului. Cu cât flăcările din arderea lui sunt mai înalte, cu atât va fi mai prosper noul an.
Femeie: „Când plecăm de aici fiecare primim o crenguță din stejar uscat și un pic de paie ca le ducem acasă. Simbolul al reuniunii noastre”.
Pe mesele credincioşilor sârbi se află alături de alte mâncăruri alese și cesnița, o prăjitură rotundă, asemenea unui cozonac, în care se ascunde un bănuţ. Se crede că cine găseşte moneda, va fi norocos tot anul.
Crăciunul pe rit vechi se sărbătorește și în Delta Dunării. După ce merg la biserică, lipovenii îmbrăcați în costume tradiționale, se adună în jurul meselor bogate, de pe care nu lipsește peștele.
Anul Nou, după calendarul iulian, va fi sărbătorit pe 14 ianuarie.