Când se aruncă bradul de Crăciun. Unde trebuie să îi lași în funcție de sectorul în care locuiești. Programe în alte orașe

brad de craciun gunoi
Shutterstock

Conform tradiției, bradul de Crăciun nu trebuie să mai stea împodobit după data de 7 ianuarie.

Dacă ai un brad artificial, lucrurile sunt mult mai simple: îl strângi și îl pui în cutie pentru a îl refolosi anul viitor. Dar dacă ai optat pentru un brad natural, atunci ar trebui să te informezi și să vezi ce poți face cu el și unde îl poți arunca. Bucureștenii au la dispoziție mai multe centre unde îl pot recicla și unele magazine oferă chiar bani în schimbul brazilor naturali.

Amenzi dacă arunci bradul de Crăciun în locuri nepermise

Mulți români aruncă bradul de Crăciun la ghena blocului, riscând amenzi consistente, mai ales că autoritățile și firmele de salubritate au amenajat puncte speciale de colectare pentru brazi. Dacă alegi să lași bradul pe domeniul public sau în jurul blocului, riști o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.

Autoritățile locale din București au amenajat puncte de colectare a brazilor de Crăciun, astfel încât oamenii să poată beneficia gratuit de ridicarea acestora. De altfel, bradul trebuie întâi despodobit astfel încât acesta să poată fi transformat în compost care va ajuta la fertilizarea spațiilor verzi și la reamenajarea parcurilor.

Unde se aruncă bradul de Crăciun în funcție de sectorul în care locuiești

Bucureștenii au la dispoziție puncte speciale de colectare pentru brazi. Aceștia sunt preluați de companiile de salubrizare. Primăriile sectoarelor 5 și 6 au început deja campaniile de colectare a brazilor. În sectorul 5, brazii vor fi colectați în perioada 4-16 ianuarie 2025 de către angajații companiei Salubrizare Sectorul 5. 

Citește și
vacanta de iarna
Când se întorc elevii la școală după vacanța de iarnă. Pe ce dată încep orele în 2025

„Programul de colectare se desfășoară în regim 24/24, cu treceri multiple pe fiecare zonă, până la finalul campaniei. Toți brazii colectați se vor toca și se vor depune la compost, urmând ca materialul rezultat să fie folosit pentru reamenajarea parcurilor din Sectorul 5”, anunță Primăria Sectorului 5.

În sectorul 6 au fost amenajate 12 centre de colectare, iar colectarea a început deja. Brazii pot fi duși la ghena din fața blocului sau în fața porților ori pot fi duși la unul dintre cele 12 puncte fixe pentru colectarea deșeurilor amplasate în:

Militari

• Centrul 5: str. Fabricii cu str. Apeductului;

• Centrul 9: str. Liniei cu str. Timonierului;

• Centrul 10: str. Performanței 45

• Centrul 12: str. Apusului 27, aproape de Bd. Uverturii.

Crângași și Giulești

• Centrul 4: str. Giulești vis-a-vis de Institutul Pasteur;

• Centrul 8: Piața Crângași, în spate la Tip-Top.

Drumul Taberei

• Centrul 1: str. Valea Ialomiței cu str. Poarta Sărutului;

• Centrul 2: str. Pasărea în Văzduh cu str. Pupăza cu Moț;

• Centrul 3: str. 1 Mai 57-59 (parcare lateral Auchan);

• Centrul 6: str. Valea Argeșului – capăt troleibuz;

• Centrul 7: Bd. Timișoara 35;

• Centrul 11: Bd. Drumul Taberei cu str. Târgu Neamț.

În sectorul 1, locuitorii trebuie să ducă brazii în fața ghenei de gunoi, de unde vor fi ridicați de firma de salubrizare.

În sectoarele 2 și 3, brazii trebuie depozitați în punctele de ridicare a fracției uscate de la bloc, iar cei care locuiesc la case îl pot lăsa în fața porții. Iată anunțul autorităților din Sectorul 2:

„Colectăm gratuit brazii în Sectorul 2. Iată programul de anul acesta! În lunile ianuarie și februarie 2025, operatorul de salubritate va colecta gratuit şi separat brazii de Crăciun de la noi din sector. Acţiunea se va desfăşura în fiecare zi de luni, miercuri și vineri, inclusiv în programul de noapte.

Îi puteţi aduce şi voluntar, de luni până sâmbătă, în cele două centre deschise în sector pentru preluarea gratuită a deşeurilor:

CENTRUL OBOR – Adresa: Str. Heliade Rădulescu nr. 33, Sectorul 2

Orar: luni - sâmbătă 08:00-16:00

CENTRUL BAICULUI - Adresa : Str. Baicului nr. 69, Sectorul 2

Orar: luni - sâmbătă 08:00-16:00

Brazii colectați gratuit vor fi transformați în îngrășământ sau peleți, contribuind astfel la protejarea mediului. De aceea, nu lăsați podoabe sau resturi de beteală ori alte ornamente în brazi.

Avem rugămintea să scoateţi brazii din case doar în zilele menţionate pentru a reuşi să-i colectăm eficient în vederea reciclării şi să ne păstrăm sectorul curat şi civilizat”.

Și în sectorul 3, brazii trebuie aruncați conform instrucțiunilor:

„Primăria Sectorului 3 face un apel către cetățeni să evite aruncarea la întâmplare a brazilor care au decorat casele de sărbători și să respecte punctele de colectare stabilite. Cetățenii Sectorului 3 sunt rugați să îi depoziteze în zona ghenelor de gunoi sau la pubelele stradale din apropierea blocurilor, de unde vor fi ridicați zilnic de echipele de salubritate. Astfel, aleile de acces, trotuarele, parcările sau spațiile verzi vor rămâne libere.

Serviciul de ridicare a brazilor naturali este pus la dispoziție gratuit de Direcția Generală de Salubritate Sector 3. Cetățenii care doresc să facă sesizări sau au nelămuriri cu privire la strângerea brazilor de sărbători pot apela următoarele numere de telefon:

0720.777.511,0720.777.512, 0720.777.513, 0720.777.514 și 0720.777.515. Brazii nu trebuie aruncați la întâmplare pe domeniul public, deoarece se aplică amenzi, conform legii”, este anunțul făcut de Primăria Sectorului 3.

De asemenea, cei care vor să își recupereze o parte din banii dați pe bradul de Crăciun, pot să îl ducă la Leroy Merlin. Între 3 și 31 ianuarie, oricine vine cu bradul în parcarea unui magazin va primi un voucher de cumpărături de 25 de lei indiferent de locul din care ai cumpărat bradul de Crăciun.

Campanii de colectare a brazilor de Crăciun și în alte orașe

Locuitorii din Timișoara sunt sfătuiți să așeze brazii de Crăciun lângă pubela neagră de deșeuri reziduale sau să îi predea la centrele de colectare din orașe. Brazii trebuie să fie despodobiți și vor fi colectați de către Retim în perioada 13-24 ianuarie 2025. Dacă nu vrei să îi lași lângă pubelă, poți să duci bradul la orice centru de colectare din oraș când dorești.

Cei care locuiesc în Pitești se pot debarasa de bradul de Crăciun începând cu 8 ianuarie și până pe 31 ianuarie. Piteștenii care stau la bloc sunt rugați să depoziteze brazii lângă platformele de colectare a deșeurilor, într-un singur loc care să fie accesibil utilajelor. Cei care stau la casă pot scoate brazii la poartă, odată cu pubela pentru deșeuri menajere.

Locuitorii altor orașe din România pot intra pe pagina de Facebook sau șițe-ul Primăriei pentru a vedea programul de colectare a brazilor de Crăciun.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat
Citește și...
Artificiile de Crăciun și Revelion, coșmarul animalelor. Recomandările veterinarilor pentru stăpânii de necuvântătoare
Artificiile de Crăciun și Revelion, coșmarul animalelor. Recomandările veterinarilor pentru stăpânii de necuvântătoare

Pentru mult prea multe animale, Crăciunul și Revelionul au fost un coșmar. Zeci de câini și de pisici au ajuns la doctor cu răni provocate de petarde.

Când se întorc elevii la școală după vacanța de iarnă. Pe ce dată încep orele în 2025
Când se întorc elevii la școală după vacanța de iarnă. Pe ce dată încep orele în 2025

Elevii din România vor reveni la școală din vacanța de iarnă după o pauză de 18 zile dedicate sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.  

Dezvăluiri despre arabul anti-islam care a comis carnagiul de la târgul de Crăciun din Germania. ”Sunt zeci de mii de mesaje”
Dezvăluiri despre arabul anti-islam care a comis carnagiul de la târgul de Crăciun din Germania. ”Sunt zeci de mii de mesaje”

Guvernul german dezvăluie luni că presupusul autor al atacului sângeros cu maşina în târgul de Crăciun de la Magdeburg dă ”semne” de tulburări psihiatrice, iar comportamentul acestuia reflectă un ”psihism patologic”, relatează AFP.

Membrii unei familii, morți de la o prăjitură, cea care a gătit-o, în spital. Soțul ei, ucis acum 3 luni tot de o prăjitură
Membrii unei familii, morți de la o prăjitură, cea care a gătit-o, în spital. Soțul ei, ucis acum 3 luni tot de o prăjitură

Poliţia braziliană anchetează cu privire la trei decese şi mai multe spitalizări ale membrilor unei familii care a mâncat o prăjitură de Crăciun care conţinea arsenic, potrivit presei locale, relatează AFP.

 

Românii combat excesele de Crăciun cu și mai multe cumpărături pentru Revelion. ”Soția mea sălășluiește prin magazin”
Românii combat excesele de Crăciun cu și mai multe cumpărături pentru Revelion. ”Soția mea sălășluiește prin magazin”

De sărbători nu există masă bogată fără deja tradiționala aglomerație din magazine. Abia ce ne-am dezmeticit după excesele de la Crăciun, că în piețe și supermarketuri a fost iar o aglomerație de nedescris.  

Recomandări
Cătălin Drulă: ”Așa arată o democrație suspendată, condusă de un regim eșuat. N-au înțeles nimic”
Cătălin Drulă: ”Așa arată o democrație suspendată, condusă de un regim eșuat. N-au înțeles nimic”

Fostul președinte al USR, Cătălin Drulă, lansează acuzații dure la adresa Guvernului PSD-PNL, susținând că ”România nu mai este o țară cu democrație funcțională”.  

Salvamont România a avut în 24 de ore cele mai multe intervenții din istoria sa. Cele mai multe accidente - la săniuțe
Salvamont România a avut în 24 de ore cele mai multe intervenții din istoria sa. Cele mai multe accidente - la săniuțe

Salvatorii montani marchează un record nedorit: în ultimele 24 de ore au înregistrat cele mai multe intervenții de urgență de când există Salvamont în România. 180 de persoane au avut nevoie de ajutor și peste 120 au ajuns de pe pârtie, la spital.  

Expert Forum: ”Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică”
Expert Forum: ”Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică”

Organizația Expert Forum cere Guvernului, Parlamentului şi AEP, într-o scrisoare deschisă, să ia măsuri pentru a creşte transparenţa finanţării politice şi să responsabilizeze partidele cu privire la cheltuirea fondurilor publice.