Cozi uriașe la intrarea în ţară din Ungaria. Sute de oameni stau înghesuiți, fără distanțare
Sute de persoane aşteptau în această dimineaţă să intre în România prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I fără să respecte regulile de distanțare.
UPDATE: Aproximativ 8.000 de cetăţeni români au intrat în ţară pe la graniţa cu Ungaria în ultimele 24 de ore, iar prin punctele de frontieră au efectuat formalităţile aproximativ 31.800 persoane, cetăţeni români şi străini, informează IGPF.
"În data de 16.05.2020, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control aproximativ 21.200 de persoane şi 11.800 de mijloace de transport, din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 11.000 de persoane cu 6.500 mijloace de transport. Numărul cetăţenilor români (mai puţin şoferii de automarfare şi lucrătorii transfrontalieri ) care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei de la frontiera comună cu Ungaria a fost de aproximativ 8.000 ( PTF Nădlac 1 - 3.810, PTF Nadlac 2 - 2.967, PTF Borş - 954 etc.)", se arată un comunicat al instituției.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit Agerpres, PTF Nădlac I poate fi tranzitat după o aşteptare de 8 ore, din cauza aglomeraţiei, în pofida faptului că autorităţile au redeschis, sâmbătă seară, şi PTF Nădlac II.
În imaginile filmate la fața locului se vede cum sute de oameni stau înghesuiți la coadă, fără să respecte regula de distanțare fizică.
Riscul cel mai mare este ca o persoană să fie infectată cu noul coronavirus, dar să fie asimptomatică, astfel că o eventuală depistare rapidă ar fi greu de realizat.
De altfel, în imaginile filmate la Vama Nădlac se vede cum unii dintre cei care stau înghesuiți la coadă nu poartă nici mască de protecție.
Recent, președintele Klaus Iohannis avertizat că ”trebuie să conștientizăm cu toții că pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut”.
Şeful statului a adăugat şi recomandările: ”Purtaţi mască de protecţie și menţineţi o distanţă de 1,5 metri faţă de ceilalţi”
Număr foarte mare de persoane la frontiera Arad
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Claudia Ardelean, a declarat că se menţine un număr foarte mare de persoane care ajung la frontieră, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire din România.
În ultimele 24 de ore, prin Nădlac I au intrat în ţară aproximativ 4.000 de persoane, la fel ca în ziua anterioară, însă cifra este de 3 ori mai mare decât în urmă cu trei zile. Prin acelaşi punct, au ieşit din România 6.100 de persoane, dublu faţă de ziua anterioară.
Autorităţile române au redeschis pentru autoturisme şi PTF Nădlac II (de pe autostrada pan-europeană), sâmbătă seară, de la ora 19,00, pentru a fluidiza traficul la graniţa dintre România şi Ungaria. Nădlac II a fost rezervat, în ultimele săptămâni, traficului de marfă.
În doar 13 ore, respectiv până duminică dimineaţă la ora 8,00, prin acest punct au intrat deja în România 4.500 de persoane şi au ieşit 2.500.
Conform Poliţiei de Frontieră Arad, duminică dimineaţă se aştepta 480 de minute la intrare în România prin Nădlac I, unde controlul se făcea pe 7 artere, şi 250 de minute la Nădlac II, unde erau deschise şase artere. La ieşirea din ţară, se aştepta 90 de minute la Nădlac I, unde au fost deschise 6 artere, şi 30 de minute la Nădlac II, unde se lucrează pe 2 artere.
Timpi mari de așteptare din cauza controlului epidemiologic
Autorităţile de frontieră precizează că timpii mari de aşteptare sunt cauzaţi, la intrarea în ţară, atât de aglomeraţie cât şi de anchetele epidemiologice, care fac ca procedurile să dureze până la 10 minute pentru o persoană, faţă de 30 de secunde înainte de pandemie.
Echipaje de jandarmi supraveghează cele două puncte de frontieră, pentru a asigura ordinea publică, însă nu au fost semnalate incidente, în afară de nemulţumiri exprimate de unii călători care, din când în când, claxonează insistent, huiduie şi cer să fie lăsaţi să treacă graniţa mai repede.
De ce sunt atât de multe persoane la Frontiera Arad
Pe durata stării de alertă, persoanele care vin în România dintr-o călătorie internaţională nu mai sunt obligate să stea două săptămâni în carantină instituţionalizată şi se pot izola la domiciliu, împreună cu familia.