Cozi imense la camerele de gardă. Părinții speriați și-au dus copiii la consult, de teamă că ar avea gripă


Ultimul update: Luni 03 Februarie 2020 19:49
Data publicarii: Luni 03 Februarie 2020 18:34
Categorie: Stiri actuale

14 decese, mii de pacienţi diagnosticaţi în doar câteva zile şi 31 de şcoli închise total sau parţial. Aşa arată bilanţul gripei sezoniere. După două zile de weekend părinţii au luat din nou cu asalt camerele de gardă.

S-au format cozi imense şi la clinicile private, iar timpul de aşteptare a fost şi de 4 ore. Specialiştii îi avertizează să nu facă aşa dacă nu există simptome complexe şi grave - copiii, care ar putea avea o banală răceală, ar putea lua virusul chiar din camerele de gardă.

Speriaţi, la primele simptome de răceală, de cele mai multe ori părinţii nu mai trec pe la medicul de familie, ci îşi duc copiii direct la unitatea de primiri urgen'e.

Peste 120 de copii au fost în acest sfârşit de săptămâna doar la acest spital privat.

Nicoleta Thomas, medic primar medicina de urgență: „Să vină la medic în momentul în care au febra foarte mare, dureri musculare. Au de curând un sistem de triere și din momentul în care intră în spital o asistenta îi întreabă ce simptome au, astfel încât cei cu probleme serioase să fie văzuți de medic înainte și să nu aștepte la rând și în cazul gripei la fel, cazurile urgente au prioritate, chiar dacă alții stau de trei ore la rând ei intră înainte.''

La Institutul Matei Balş au fost peste 1.200 de persoane sâmbătă şi duminică. Aproape 600 au fost diagnosticate cu gripă. Iar virusul gripal este unul dintre cele mai contagioase, spun doctorii.

Să zicem să un băiat are gripă. Atunci când a strănutat a împrăştiat în aer o mulţime de particule, printre care şi virusul gripal. Inevitabil, purtat prin aer, acesta ajunge în contact cu altă persoană, iar prin căile respiratorii, în organismul său.

Spre desosebire de o răceală, gripa vine cu dureri de cap, febră foarte mare şi frisoane. Iar perioada de incubaţie este de 2 până la 4 zile.

În organism, virusul gripal se poate multiplica de milioane de ori. Simptomele sunt de fapt încercări ale sistemului imunitar de a lupta cu virusul. De cele mai multe ori reuşeşte, însă atunci când imunitatea este scăzută, situaţia se poate agrava.

Sunt afectaţi în principal copiii, femeile însărcinate, bătrânii de peste 65 de ani şi persoanele cu afecţiuni cronice.

Putem lua virusul gripal şi de afară, când suntem la o plimbare în parc de exemplu. Dar probabilitatea să ne îmbolnăvim este mult mai mare în spaţiile închise, cum sunt mijloacele de transport în comun. Aici, virusurile circulă în voie.

În supermarket sau în spaţiile de birouri este aceeaşi situaţie. Din cauza temperaturilor scăzute, geamurile şi uşile sunt mai tot timpul închise, prin urmare se poate întâmpla să respirăm acelaşi aer cu o persoană care are virusul.

Andrei Rogoz, medic specialist boli infecțioase: ''În public dacă strănută cineva și nu o face în cot se răspândește pe o rază de câțiva metri.''

Medicii confirmă că un astfel de virus rezistă pe suprafeţe până la 24 de ore. Prin urmare este suficient să folosiţi acelaşi telefon cu un coleg bolnav. Sau să puneţi mâna pe butonul liftului după ce l-a atins o persoană infectată. Pentru a nu vă îmbolnăvi trebuie să vă spălaţi cât mai des pe mâini şi să dezinfectaţi obiectele din jur.

Tags: gripa, copii, urgente,

Gripa a mai făcut o victimă în România. Autoritățile anunță al 14-lea deces
VIDEO PROTVPLUS.RO