Cosmin Savu, despre traficul de ființe umane: ”Nu mă feresc să spun că există o complicitate a autorităților”
Tragedia din Caracal a demonstrat, încă o dată, dacă mai era nevoie, incapacitatea statului român de a combate un fenoment extrem de grav: traficul de ființe umane.
De altfel, în luna iulie a acestui an, Statele Unite ale Americii a avertizat în mod oficial că Guvernul României nu îndeplineşte în totalitate standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane, chiar dacă depune eforturi semnificative în acest sens.
În raport se arată că instanţele au condamnat un număr semnificativ mai mic de traficanţi, iar autorităţile au identificat un număr considerabil mai mic de victime, continuând declinul multianual al acestor eforturi.
Corupţia endemică şi presupusa complicitate la infracţiuni de trafic de persoane au continuat nepedepsite, în special în cazul funcţionarilor publici care exploatau minore aflate în centre de plasament de stat.
Invitat la podcastul ”România, știi bine!”, corespondentul Pro TV Cosmin Savu spune că această lumină urâtă în care este văzută România de către Occident există și din cauza unei complicități a autorităților române.
De altfel, recent, emisiunea România, te iubesc a prezentat caracatiţa cerşetoriei, dar şi neputinţa statului român în faţa imaginii dezastruoase pe care conaţionali de-ai noştri ne-o fac, dar şi eşecul autorităţilor judiciare în combaterea reţelelor transfrontaliere.
”Nu mă feresc să spun că există o complicitate a autorităților, pentru că fenomenul nu ar fi putut să ia amploarea aceasta fără știința autorităților - fie că vorbim de autorități locale, fie că vorbim de poliție, fie că vorbim de servicii secrete. Nu se putea ajunge la un fenomen de masă, vorbim de câteva comunități din câteva zone. Cazul nostru s-a axat exclusiv pe Țăndărei, dar e vorba și de Dolj, e vorba și de Pașcani..” - spune Cosmin Savu.
Chiar dacă nu poate să spună public prea multe informații, corespondentul Pro TV afirmă că fenomenul traficului de ființe umane din România are inclusiv influențe de ordin politic.
”Foarte puține din aceste informații pot fi făcute și public, dar există influențe chiar la consilieri implicați politic, pentru că zonele astea sunt și bazine electorale. Sunt bazine electorale și producătoare de bani, bani negri, bani la pungă, bani care sunt folosiți la campaniile electorale din România. Primarul din Țăndărei a fost condamnat, e un caz foarte interesant, pentru acte de corupție, abuz în serviciu, neglijență... A fost revotat, el fiind în arest.” - mai spune Cosmin Savu.
”România, știi bine”, EPISODUL VII, cu Cosmin Savu, poate fi urmărit integral aici!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, trafic, podcast, Romania te iubesc, Cosmin Savu, tandarei,
Dată publicare:
08-08-2019 13:03